Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 16 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM106432
035-os BibID:
(WoS)000927127900001 (Scopus)85146770451
Első szerző:
El-Bialy, Said M.
Cím:
Biological Nanofertilizers to Enhance Growth Potential of Strawberry Seedlings by Boosting Photosynthetic Pigments, Plant Enzymatic Antioxidants, and Nutritional Status / Said M. El-Bialy, Mohammed E. El-Mahrouk, Taha Elesawy, Alaa El-Dein Omara, Fathy Elbehiry, Hassan El-Ramady, Béni Áron, József Prokisch, Eric C. Brevik, Svein Ø. Solberg
Dátum:
2023
ISSN:
2223-7747
Megjegyzések:
Strawberry production presents special challenges due the plants' shallow roots. The rooting stage of strawberry is a crucial period in the production of this important crop. Several amendments have been applied to support the growth and production of strawberry, particularly fertilizers, to overcome rooting problems. Therefore, the current investigation was carried out to evaluate the application of biological nanofertilizers in promoting strawberry rooting. The treatments included applying two different nanofertilizers produced biologically, nano-selenium (i.e., 25, 50, 75, and 100 mg L-1) and nano-copper (i.e., 50 and 100 mg L-1), plus a control (untreated seedlings). The rooting of strawberry seedlings was investigated by measuring the vegetative growth parameters (root weight, seedling weight, seedling length, and number of leaves), plant enzymatic antioxidants (catalase, peroxidase, and polyphenol oxidase activity), and chlorophyll content and its fluorescence and by evaluating the nutritional status (content of nutrients in the fruit and their uptake). The results showed that the applied nanofertilizers improved the growth, photosynthetic pigments, antioxidant content, and nutritional status of the seedlings compared to the control. A high significant increase in nutrient contents reached to more than 14-fold, 6-fold, 5-folf, and 4-fold for Cu, Mn, N, and Se contents, respectively, due to the applied nanofertilizers compared with the control. The result was related to the biological roles of both Se and CuO in activating the many plant enzymes. Comparing the Se with the CuO nanofertilizer, Cu had the strongest effect, which was shown in the higher values in all studied properties. This study showed that nanofertilizers are useful to stimulate strawberry seedling growth and most likely would also be beneficial for other horticultural crops. In general, the applied 100 ppm of biological nano-Se or nano-CuO might achieve the best growth of strawberry seedlings under growth conditions in greenhouses compared to the control. Along with the economic dimension, the ecological dimension of biological nanofertilizers still needs more investigation.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
catalase
chlorophyll
copper
selenium
peroxidase
photosynthetic pigments
polyphenol oxidase
sustainability
Megjelenés:
Plants-Basel. - 12 : 2 (2023), p. 1-23. -
További szerzők:
Elmahrouk, Mohammed
Elesawy, Taha
Omara, Alaa El-Dein
Elbehiry, Fathy
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Brevik, Eric C.
Solberg, Svein Øivind
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM129357
Első szerző:
Muthu Arjun (Ph.D. student)
Cím:
Biosynthesis of Selenium and Tellurium nanoparticles and their alloys using Lactobacillus casei: a sustainable approach to functional nutraceuticals / Muthu Arjun, Nguyen Huu Huong Duyen, Prokisch József, Béni Áron
Dátum:
2025
ISBN:
978-953-6893-22-5
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
1st International Congress on Sustainable Food, Green Chemistry and Human Nutrition : GreenNutrifood2025 : Book of abstracts / eds. Filip Dujmić, Sven Karlović, Antonela Ninčević Grassino. - p. 38. -
További szerzők:
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM119268
Első szerző:
Muthu Arjun (Ph.D. student)
Cím:
Production methods for making nano Selenium, nano Tellurium and nano alloys, as potential materials in the food and pharma industry / Arjun Muthu, Aya Ferroudj, Daniella Sári, Áron Béni, Hassan El-Ramady, József Prokisch
Dátum:
2023
ISBN:
978-615-5606-14-4
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
Táplálkozástudományi Kutatások : XI. PhD konferencia programja és az előadások összefoglalói / szerk. Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Simonné Sarkadi Livia. - p. 13. -
További szerzők:
Ferroudj, Aya
Sári Daniella (1991-) (dietetikus, élelmiszer mérnök, mezőgazdasági mérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM115729
035-os BibID:
(Scopus)85188786272 (WoS)001103342600001
Első szerző:
Muthu Arjun (Ph.D. student)
Cím:
Microbial-Based Biotechnology: Production and Evaluation of Selenium-Tellurium Nanoalloys / Arjun Muthu, Daniella Sári, Aya Ferroudj, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Khandsuren Badgar, József Prokisch
Dátum:
2023
ISSN:
2076-3417
Megjegyzések:
Using seleno-compounds and telluric compounds is a practical approach for developing solutions against drug-resistant bacterial infections and malignancies. It will accelerate the search for novel treatments or adjuvants for existing therapies. Selenium and tellurium nanospheres can be produced by lactic acid bacteria. The bacteria can differentiate the selenium and tellurium when the medium contains both selenite and tellurite. Therefore, our question in this study was the following: are they making alloys from the selenium and tellurium and what will be the composition, color, and shape of the nanoparticles? We used a simple microbial synthesis to produce nanoselenium, nanotellurium, and their alloys from sodium selenite and sodium tellurite using Lactobacillus casei. This bacterium produced red spherical amorphous elemental selenium nanospheres with a diameter of 206 ? 33 nm from selenite and amorphous black nanorods with a length of 176 ? 32 nm and a cross-section of 62 ? 13 nm from tellurite. If the initial medium contains a mixture of selenite and tellurite, the resulting nanoparticles will contain selenium and tellurium in the same ratios in the alloy as in the medium. This proves that Lactobacillus casei cannot distinguish between selenite and tellurite. The shape of the nanoparticles varies from spherical to rod-shaped, depending on the ratio of selenium and tellurium. The color of nanomaterials ranges from red to black, depending on the percentage of selenium and tellurium. These nanomaterials could be good candidates in the pharmaceutical industry due to their antipathogenic and anticarcinogenic properties.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
green synthesis
Lactobacillus casei
nanoalloys
selenium
tellurium
Megjelenés:
Applied Sciences-Basel. - 13 : 21 (2023), p.1-14. -
További szerzők:
Sári Daniella (1991-) (dietetikus, élelmiszer mérnök, mezőgazdasági mérnök)
Ferroudj, Aya
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
Stipendium Hungaricum Scholarship Program
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM121400
035-os BibID:
(Scopus)85194189775 (WoS)001243315300002
Első szerző:
Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:
Detection and formation of fluorescent carbon nanodots in coffee brews and its relationship with other compositions / Duyen H.H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, Áron Béni, József Prokisch
Dátum:
2024
ISSN:
0889-1575
Megjegyzések:
Coffee, a widely consumed beverage, offers health benefits alongside enjoyment. While coffee chemistry has been studied for years, the existence and formation of nanoparticles in coffee remain incompletely understood. This research explores how carbon nanodots (C-CNDs) form in coffee under various conditions of brewing, including (1) bean types, (2) grind sizes, (3) the coffee-to-water ratios, and (4) brewing time and temperatures. The results show that the C-CNDs formation increased with Arabica beans, coaster grinds, and a 1:15 coffee-to-water ratio (g/g). Higher temperatures (over 90 o C) and longer brewing times also yielded more C-CNDs. Our findings revealed that the isolated C-CNDs have an average size of 3.2 ± 0.9 nm and are characterized using fluorescence spectrophotometer, UV-Vis, and TEM techniques. We also examined fundamental coffee compositions like caffeine content, pH, total dissolved solids (TDS), and browning color, finding the correlation with C-CNDs. While C-CNDs show a strong negative correlation with caffeine content (-0.8), there is a weak negative correlation with pH (-0.33), TDS (-0.48), and browning color (-0.62). This establishes a new link between C-CNDs and caffeine content. These discoveries, backed by robust scientific methods, enhance our understanding of coffee`s composition and have potential health implications.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carbon dots
extraction
maillard reaction
nanoparticles Beverages
brewing c offee
Megjelenés:
Journal Of Food Composition And Analysis. - 132 : - (2024), p. 1-10. -
További szerzők:
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
Stipendium Hungaricum Scholarship Program
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
6.
001-es BibID:
BIBFORM119055
035-os BibID:
(Scopus)85188011172 (WoS)001184702800001
Első szerző:
Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:
Optimization of Extraction Conditions to Synthesize Green Carbon Nanodots from Maillard Reaction / Duyen H.H. Nguyen, Arjun Muthu, Hassan El-Ramady, Lajos Daróczi, Lajos Nagy, Sándor Kéki, Áron Béni, Istvan Csarnovics, József Prokisch
Dátum:
2024
Megjegyzések:
Carbon nanodots (CNDs) are a class of nanoparticles with unique optical properties with broad applications in various fields. However, synthesizing CNDs with high fluorescence intensity and small size using green solvent and low temperature remains challenging. In this study, we investigated using the Maillard reaction at 120oC for 12 hours for synthesizing CNDs and optimized the reaction conditions to achieve CNDs with desirable properties. The results showed glycine was the most effective amino acid for CNDs formation when combined with sucrose. A molar ratio 1:1 for glycine: sucrose resulted in the highest fluorescence intensity. The fluorescence intensity increased remarkably with 40% ethanol as the extraction solvent. Despite that, a high ethanol concentration (above 60%) had an inverse relationship with CNDs' fluorescence intensity, indicating that a high-concentration ethanol solution prevented the Schiff base formation. The purified CNDs (M-CNDs) were characterized with fluorescent spectrophotometer, UV-Vis, Raman spectroscopy, and TEM. These findings provide a purification process of sustainable CNDs from the Maillard reaction using green solvents with optimized conditions and low temperatures.
ISBN:
2633-5409
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Materials advances. - 5 (2024), p. 3499-3505. -
További szerzők:
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Daróczi Lajos (1965-) (fizikus)
Nagy Lajos (1979-) (vegyész)
Kéki Sándor (1964-) (polimer kémikus)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Csarnovics István (1986-) (fizikus)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
K-132685
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
7.
001-es BibID:
BIBFORM112742
Első szerző:
Sári Daniella (dietetikus, élelmiszer mérnök, mezőgazdasági mérnök)
Cím:
Nano-Enabled Agriculture Using Nano-Selenium for Crop Productivity : What Should be Addressed More? / Daniella Sári, Aya Ferroudj, Arjun Muthu, Béni Áron, Raziyeh Jamalifard,József Prokisch, Hassan El-Ramady,Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Eric C. Brevik
Dátum:
2023
ISSN:
2536-9423
Megjegyzések:
Crop production requires providing appropriate support for many growth factors, starting with seed germination and proceeding through preparation of the soil for cultivation, growing and development of crops through harvest, and the postharvest period as well. Variables that influence crop growth include all farming management practices, from seed selection to tillage and amendments applied, and also include environmental factors. Biostimulants (BS) have received increasing attention as agricultural amendments, and among BS nano-enabled agro-materials (e.g., nanofertilizers and nanopesticides) have shown potential to improve the efficiency of agrochemical delivery to crops. Several nanoparticles/nanomaterials have proved their potential for promoting crop production under normal and stressful conditions, including nano-selenium (nano-Se). In this review, the agricultural potential of nano-Se was investigated. The potential roles of nano-Se in agro-practices including germination, growth under stressful conditions, and postharvest quality of harvested crops was reviewed. The mechanisms through which nano-Se improves agronomic production may link to its status as an antistressor and ability to improve plant resistance to stresses, its role in controlling several plant enzymatic antioxidants (mainly catalase, superoxide dismutase, and peroxidase), and ability to reduce the generation of reactive oxygen species and H2O2 . This study highlights the possible role of nano-Se in nano-agriculture especially under climate change and other global crises.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Nano-farming
Nano-agriculture
Nano-priming
Nano-pollution
Sustainable farming
Megjelenés:
Environment, Biodiversity and Soil Security. - 7 (2023), p. 85-99. -
További szerzők:
Ferroudj, Aya
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Jamalifard, Raziyeh
Prokisch József (1966-) (vegyész)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Elsakhawy, Tamer
Omara, Alaa El-Dein
Brevik, Eric C.
Pályázati támogatás:
Stipendium Hungaricum
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
8.
001-es BibID:
BIBFORM129528
Első szerző:
Semsey Dávid (élelmiszeripari technológia-, és termékfejlesztő mérnök)
Cím:
Analysis of fluorescent carbon nanodots synthesized from spices through thermal processes treatment / David Semsey, Duyen H. H. Nguyen, Gréta Törős, Vivien Papp, János Pénzes, Tamás Vida, Áron Béni, Mahendra Ra, József Prokisch
Dátum:
2025
Megjegyzések:
Spices contain abundant essential oils and active compounds, which can be difficult to introduce into living cells due to their apolar, lipophilic nature. Carbon nanoparticles, produced through the Maillard reaction during food heat treatment, are small enough to enter cells easily. This study explores how thermal processing affects the formation of carbon nanodots (CNDs) in spices, revealing that higher temperatures boost CND synthesis, thus enhancing bioavailability and biological effectiveness. Interestingly, turmeric and black pepper enriched with CNDs notably influenced yeast fermentation, with an overall increase in antioxidant capacity, especially in turmeric and chili pepper. However, excessive heat occasionally reduced antioxidant activity, suggesting the breakdown of sensitive compounds. These findings highlight the potential of CND-enriched spices for health and nutrition applications.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carbon dots
foods
cell integrity
Maillard reaction
heat treatment
Megjelenés:
Nanomaterials. - 15 : 8 (2025), p. 1-16. -
További szerzők:
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Papp Vivien Anna (1997-) (tanszéki mérnök)
Pénzes János
Vida Tamás
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Rai, Mahendra
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
9.
001-es BibID:
BIBFORM122518
035-os BibID:
(WoS)001266590600001 (Scopus)85198406234
Első szerző:
Semsey Dávid (élelmiszeripari technológia-, és termékfejlesztő mérnök)
Cím:
Analysis of Fluorescent Carbon Nanodot Formation during Pretzel Production / Dávid Semsey, Duyen H. H. Nguyen, Gréta Törős, Arjun Muthu, Safa Labidi, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Mahendra Rai, Prokisch József
Dátum:
2024
ISSN:
2079-4991
Megjegyzések:
Baked pretzels are a popular choice for a quick snack, easily identifiable by their classictwisted shape, glossy exterior, and small salt crystals sprinkled on top, making them a standout snack.However, it is not commonly known that compounds with fluorescent properties can be formedduring their production. Carbon nanodots (CNDs) with an average size of 3.5 nm were isolated andidentified in bakery products. This study delved into the formation of CNDs in pretzel productionusing a fractional factorial experimental design. The research revealed that the baking temperaturehad the most significant impact on the concentration of CNDs, followed by the concentration ofNaOH in the immersion solution, and then the baking time. This study highlights the unique role ofthe NaOH immersion step, which is not typically present in bread-making processes, in facilitating theformation of CNDs. This discovery highlights the strong correlation between the formation of CNDsand the heat treatment process. Monitoring and controlling these factors is crucial for regulating theconcentration of CNDs in pretzel production and understanding nanoparticle formation in processedfoods for food safety.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carbon dots
bakery
Maillard reaction
baking
factorial design
Megjelenés:
Nanomaterials. - 14 : 13 (2024), p. 1-11. -
További szerzők:
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
Labidi, Safa (1997-) (Food scientist/engineer)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Rai, Mahendra
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
KDP-2023
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
10.
001-es BibID:
BIBFORM129680
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Production of Myco-Nanomaterial Products from Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) Mushroom via Pyrolysis / Gréta Törős, Áron Béni, Andrea Kovács Balláné,Dávid Semsey, Aya Ferroudj and József Prokisch
Dátum:
2025
ISSN:
1999-4923
Megjegyzések:
The study aimed to develop a sustainable method for producing myco-nanomaterials, particularly fluorescent carbon nanodots (CNDs), from freeze-dried Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) mushroom powder via pyrolysis. The goal was to investigate how pyrolysis conditions affect CND characteristics and their potential antimicrobial properties. Mushroom powder was pyrolyzed at temperatures ranging from 150 to 240??C. The resulting products were analyzed for yield, molecular weight, fluorescence intensity, and estimated CND concentration in relation to the carbon-to-nitrogen (C/N) ratio. Antibacterial activity was tested against Escherichia coli and Staphylococcus epidermidis. Product yield decreased from 13.20% at 150??C to 0.80% at 240??C. Molecular weight peaked at 200??C (623.20?kDa), while maximum fluorescence intensity (739.40?A.U.) was observed at 210??C. A strong positive correlation (R? = 0.72) was found between the C/N ratio and estimated CND concentration. Antimicrobial testing revealed notable inhibition of E. coli, associated with higher fluorescence intensity and CND content. Pyrolyzed P. ostreatus mushroom powder offers a promising, eco-friendly platform for producing luminescent, carbonaceous nanomaterials with antibacterial potential. These non-purified, myco-derived nanomaterials may contribute to green nanotechnology development and antimicrobial strategies.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
edible mushroom
fluorescence
carbon nanodots
thermal decomposition
Megjelenés:
Pharmaceutics. - 17 : 5 (2025), p. 1-19. -
További szerzők:
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Balláné Kovács Andrea (1967-) (vegyész)
Semsey Szabolcs
Ferroudj, Aya
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
I. EKÖP-24-3-I Program
Egyéb
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
11.
001-es BibID:
BIBFORM126390
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Comparative Analysis of Freeze-Dried Pleurotus ostreatus Mushroom Powders on Probiotic and Harmful Bacteria and Its Bioactive Compounds / Gréta Törős, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, József Prokisch
Dátum:
2025
ISSN:
2309-608X
Megjegyzések:
Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) holds excellent promise worldwide, bringing several opportunities and augmenting the tool sets used in the biotechnology field, the food industry, and medicine. Our study explores the antimicrobial and probiotic growth stimulation benefits of freeze-dried P. ostreatus powders (OMP-TF, oyster mushroom powder from the total fresh sample; OMP-CSR, oyster mushroom powder from the cooked solid residue; OMP-CL, oyster mushroom powder from the cooked liquid), focusing on their bioactive compounds and associated activities. Our research examined polysaccharide fractions?specifically total glucans and ?- and ?-glucans?alongside secondary metabolites, including polyphenols and flavonoids, from freeze-dried mushroom powders. Additionally, carbon nanodots (CNDs) were also characterized. The growth inhibition was tested against Escherichia coli and Staphylococcus epidermidis, while the capacity for stimulating probiotic growth was evaluated using Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei. Evidence indicates that OMP-CL and OMP-CSR exhibit significant antimicrobial properties against S. epidermidis Gram-positive bacteria. OMP-CL notably promoted the growth of L. casei. OMP-CL, containing the most significant number of CNDs, has shown to be a valuable source for gut microbiota modulation, with its antimicrobial and probiotic-stimulating efficacy. However, further in vitro and in vivo studies should be performed to explore CNDs and their behavior in different biological systems.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
antimicrobial agents
Pleurotus ostreatus
polysaccharide fraction
antioxidant activity
carbon nanodots
Megjelenés:
Journal of Fungi. - 11 : 1 (2025), p. 1-16. -
További szerzők:
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-0010
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
12.
001-es BibID:
BIBFORM122676
035-os BibID:
(Scopus)85200425128
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Enhancing Biomass and beta-Glucan Yield from Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) Mycelia through Extract Valorization / Gréta Törős, Áron Béni, Ferenc Peles, Mahendra Rai, Hassan Elramady, József Prokisch
Dátum:
2024
ISSN:
1521-9437
Megjegyzések:
This study aimed to examine the impact of mushroom extract-based solid media on the beta-glucan content, growth rate, density, and biomass content of Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) mycelia. Fresh, high-quality raw P. ostreatus were washed, sliced, and heated in a sealed pressure cooker at 90C for 4 h in the drying cabinet. Following the heating process, centrifugation was carried out. Different concentrations of Pleurotus ostreatus extract were mixed with distilled water (0%, 25%, 50%, 75%, and 100%) and prepared for a sterile solid media. A malt extract-based medium was maintained as a control. This study focuses on the growth performance of P. ostreatus mycelium on its own mushroom extract-based culture medium which holds considerable economic and environmental significance. During the six-day observation period, the mycelium exhibited consistent growth across all tested media, maintaining a steady growth rate of 15 mm. The increased content of mushroom extract resulted from the enhanced density of the mycelia and biomass content. It can be inferred that when media containing less than 25% of mushroom extract dilution is used, beta-glucan can be formed in smaller amounts. Further research is needed to explore mushroom extract derived from different types of mushroom byproducts, which fail to meet commercial standards.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Pleurotus ostreatus
mushroom extract
bioactivity
mushroom byproducts
gentle extraction
beta-glucan
mycelia biomass
polysaccharides
medicinal mushrooms
Megjelenés:
International Journal of Medicinal Mushrooms. - 26 : 9 (2024), p. 77-87. -
További szerzők:
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Rai, Mahendra
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
2
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.