CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM126390
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Comparative Analysis of Freeze-Dried Pleurotus ostreatus Mushroom Powders on Probiotic and Harmful Bacteria and Its Bioactive Compounds / Gréta Törős, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, József Prokisch
Dátum:2025
ISSN:2309-608X
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) holds excellent promise worldwide, bringing several opportunities and augmenting the tool sets used in the biotechnology field, the food industry, and medicine. Our study explores the antimicrobial and probiotic growth stimulation benefits of freeze-dried P. ostreatus powders (OMP-TF, oyster mushroom powder from the total fresh sample; OMP-CSR, oyster mushroom powder from the cooked solid residue; OMP-CL, oyster mushroom powder from the cooked liquid), focusing on their bioactive compounds and associated activities. Our research examined polysaccharide fractions?specifically total glucans and ?- and ?-glucans?alongside secondary metabolites, including polyphenols and flavonoids, from freeze-dried mushroom powders. Additionally, carbon nanodots (CNDs) were also characterized. The growth inhibition was tested against Escherichia coli and Staphylococcus epidermidis, while the capacity for stimulating probiotic growth was evaluated using Lactobacillus plantarum and Lactobacillus casei. Evidence indicates that OMP-CL and OMP-CSR exhibit significant antimicrobial properties against S. epidermidis Gram-positive bacteria. OMP-CL notably promoted the growth of L. casei. OMP-CL, containing the most significant number of CNDs, has shown to be a valuable source for gut microbiota modulation, with its antimicrobial and probiotic-stimulating efficacy. However, further in vitro and in vivo studies should be performed to explore CNDs and their behavior in different biological systems.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
prebiotics
antimicrobial agents
Pleurotus ostreatus
polysaccharide fraction
antioxidant activity
carbon nanodots
Megjelenés:Journal of Fungi. - 11 : 1 (2025), p. 1-16. -
További szerzők:Béni Áron (1978-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-0010
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM120721
035-os BibID:(Scopus)85194152773 (WoS)001233477800001
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:Pleurotus ostreatus Mushroom : A Promising Feed Supplement in Poultry Farming / Gréta Törős, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, Levente Czeglédi, Mahendra Rai, József Prokisch
Dátum:2024
ISSN:2077-0472
Megjegyzések:Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushrooms are cultivated on diverse by-products based on substrates that hold promise for mitigating antibiotic usage in the poultry industry and reducing environmental pollution. By incorporating agricultural by-products into mushroom cultivation, the functionality of the mushroom products can be increased, then the final product can be a more effective feed supplement. After mushroom cultivation, spent mushroom substrate (SMS) can be valorized, due to the presence of huge amounts of bioactive compounds like beta-glucan, chitin, polyphenols, and flavonoids related to mycelia. As a prebiotic and antimicrobial feed supplement, these mushrooms positively influence gut microbiota, intestinal morphology, and thus overall poultry well-being. This article underscores the potential of solid-state fermentation (SSF) to enhance the bioactivity of oyster mushrooms and their derivatives, offering a cost-effective and efficient strategy for transforming unconventional feeding materials. Moreover, it emphasizes broader implications, including the reduction of antibiotic dependence in poultry farming, highlighting the promising integration of oyster mushrooms and their derivatives for sustainable and environmentally conscious poultry production.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
solid-state fermentation
spent mushroom substrate
by-products
bioactive compounds
prebiotics
antimicrobial agents
reduction of antibiotic usage
poultry
Pleurotus ostreatus
Megjelenés:Agriculture-Basel. - 14 : 5 (2024), p. 1-19. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Béni Áron (1978-) (vegyész) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Rai, Mahendra Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1