CCL

Összesen 14 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103528
035-os BibID:(cikkazonosító)2418 (WOS)000846970200001 (Scopus)85137376804
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Comparison of Wet Fractionation Methods for Processing Broccoli Agricultural Wastes and Evaluation of the Nutri-Chemical Values of Obtained Products / Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Geraldo Jorge Domingos, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Enikő Bodó, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:2022
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 11 : 16 (2022), p. 1-18. -
További szerzők:Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Domingos, Geraldo Jorge (1991-) (biológus, biotechnológus) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Bodó Enikő Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-NKA-04
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090142
Első szerző:Domokos-Szabolcsy Éva (molekuláris biológus)
Cím:Évelő növényi zöld biomassza, mint értékes fehérje és fitonutrines forrás = Green biomass of perennial crops as valuable source of protein and phytonutrients / Domokos-Szabolcsy Éva, Kovács Zoltán, Kaszás László, Koroknai Judit, Fári Miklós Gábor
Dátum:2020
Megjegyzések:Long-term predictable and reliable protein supply for food and feed production is one of the great challenges of today's agriculture both in Hungary and other EU countries. Considering economical, ethical, environmental and ecological aspects of food/feed proteins it is urgent to find alternative sources with technologies besides soy. Among alternative plantbased protein the green biomass has gained an intensive attention. Hungary is self-sufficient in alfalfa and grasses as dedicated green protein source. At the same time green biomass of alfalfa is more than only protein source, it is a rich repository of essential fatty acids and phytonutrients. The quality and quantity of phytochemicals partially depending on the processing of green biomass. After wet fractionation leaf protein concentrate (LPC) as potenital final product can be obtained from the green juice fraction using any coagulation method. The theoretical basis of this process is included in the concept of green biorefinery. In our work the phytochemical composition of fractionated alfalfa green biomass was evaluated, with special regard to LPC fraction as directly exploitable, protein-rich (40 ? 45 m/m% N) feed/food source. UHPLC-ESI-MS was applied to identify different phytonutrients. The phenolic compounds were significant part of the identified compounds. Among flavonoids 298 flavones were dominant mostly in the forms of glucosides. Just few flavone aglycones could be identified such as apigenin and luteolin. Hydroxylated methoxyflavone could be isolated from green juice and fiber fractions. Three isoflavones were found such as ononin; alfalone and formonetin. Nine saponins could be identified and seven unknown saponin aglcyons.
ISBN:I978-615-5969-02-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
plantbased protein
LPC
green biorefinery
phytonutrients
Növényélettani és produkcióbiológiai folyamatok szerepe az abiotikus és biotikus stressz hatások meghatározásában
Megjelenés:VII. Nemzetközi Tudományos Napok : 17 th International Scientific Days : A tudományos napok publikációi / szerk. Bujdosó Zoltán, Dinya László, Csernák József. - p. 298-305. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Koroknai Judit Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM124799
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:A parlagfű, az amarant és a mungóbab biofinomítási potenciáljának feltárása / Kaszás László; Kovács Zoltán; Nevien Elhawat; Koroknai Judit; Fári Mikós; Cziáky Zoltán; Veres Szilvia; Tarek Alshaal; Domokos-Szabolcsy Éva
Dátum:2024
ISBN:978-963-490-656-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László. - p. 47. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Koroknai Judit Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Cziáky Zoltán Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM123315
035-os BibID:(WoS)001291731100001 (Scopus)85200646488
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Identification of key parameters and phytochemical composition of fiber and brown juice by-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) / László Kaszás, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Miklós Fári, Zoltán Cziáky, Tarek Alshaal, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2024
ISSN:0961-9534
Megjegyzések:The investigation within the green biorefinery focused on value-measuring properties of by-products derived from leaf protein concentrate production, particularly from Jerusalem artichokes. Results showed fiber fractions ranged from 17 to 28 % per 1 kg of fresh biomass, while brown juice fractions ranged from 57 to 68 %. Protein content varied from 7 to 14 m/m% for fiber and 0.3-1.4 m/m% for brown juice, with Rubik and Piri varieties exhibiting minimal differences in crude protein content between harvests. Amino acid analysis revealed significant amounts of leucine and lysine in both fractions. Phenolic compounds, notably hydroxy-methoxy flavones, were abundant in brown juice, with Rubik variety showing promising total phenolic content (TPC) and total flavonoid content (TFC). Qualitative determination identified chlorogenic acid and two isomers among cinnamic acid derivatives, suggesting potential medicine candidates. Brown juice fractions, especially from Rubik variety, hold promise for applications such as biostimulants. Further exploration of phenolic components in brown juice could yield valuable insights.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
green biomass crops
total phenolics
flavonoids
nutrichemicals
circular economy
leaner production
Megjelenés:Biomass & Bioenergy. - 188 (2024), p. 1-11. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Cziáky Zoltán Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
2021-1.2.4-TET
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM105328
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Possible uses of jerusalem artichoke (Heliathus Tuberosus l.) for green biorefining / László Kaszás, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Tarek Alshaal, Nevien Elhawat, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 61-61. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:TKP2021-EGA-20
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM104362
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Finding valuable bioactive components from Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) 2 leaf protein concentrate in a green biorefinery concept / László Kaszás, Tarek Alshaal, Hassan El-Ramady, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Zoltán Cziáky, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2019
Megjegyzések:Jerusalem artichoke is widely known for its inulin-enriched tubers. Recently the opportunity has been arisen to involve the whole plant in biorefinery concept due to its high lignocellulose biomass and tuber production. This paper focuses on the repeatedly harvestable green biomass of Jerusalem artichoke. Ultra-High Performance Liquid Chromatography-Electrospray Ionization/Mass Spectrometry (UHPLC-ESI-MS) was applied to identify the phytochemicals in Jerusalem artichoke leaf protein concentrate (JAPC) thermally extracted from green biomass of three clones, i.e., Alba, Fuseau and Kalevala. Amino acid and fatty acid profiles as well as yield of JAPC were also analyzed. The UHPLC-ESI-MS analyses showed that no toxic phytochemicals were identified in JAPC. The results revealed, also, that JAPC is not only essential-amino acids-rich but also contains substantial amounts of polyunsaturated fatty acids (66-68%) such as linolenic and linoleic acids. Linolenic acid represented 39-43% of total lipid content; moreover, the ratio between {omega}-6 and {omega}-3 essential fatty acids in JAPC was ~0.6: 1. Using UHPLC-ESI-MS, the following hydroxylated methoxyflavones were for the first time identified in JAPC, i.e., dimethoxy-tetrahydroxyflavone, dihydroxy-methoxyflavone, hymenoxin and nevadensin. These compounds are medically important since they are referred to as anti-cancer, anti-inflammatory and antioxidants. Also, liquiritigenin - estrogenic-like compound - was identified in JAPC alongside the following terpenes, i,e., loliolide and dihydroactinidiolide. However, no remarkable differences of phytochemicals, fatty acids and amino acids composition were seen among Jerusalem artichoke clones. The green biomass of tested clones ranged between 5 to 5.6 kg m-2 and JAPC yield varied from 28.6 to 31.2 g DM kg-1 green biomass with total protein content, on average, of 33.3%. According to our knowledge, this paper is the first scientific report highlighting bioactive substances in JAPC such as PUFA phytochemicals. These results clearly prove that JAPC is a valuable product which can direct towards human and animal nutrition as well as it can serve as basic material for different industrial purposes.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Jerusalem artichoke
leaf protein concentrate
polyunsaturated fatty acids
phytochemicals
amino acids
UHPLC-ESI-MS
Megjelenés:bioRxiv Plant Biology. - [Epub ahead of print] (2019). -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM087128
035-os BibID:(cikkazonosító)889 (WOS)000558768700001 (Scopus)85087945888
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Identification of Bioactive Phytochemicals in Leaf Protein Concentrate of Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) / László Kaszás, Tarek Alshaal, Hassan El-Ramady, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Zoltán Cziáky, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2020
ISSN:2223-7747
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
circular economy
green biorefinery
polyunsaturated fatty acids
phytochemicals
amino acids
food and feed
UHPLC-ESI-ORBITRAP-MS/MS
Növényélettani és produkcióbiológiai folyamatok szerepe az abiotikus és biotikus stressz hatások meghatározásában
Megjelenés:Plants-Basel. - 9 : 7 (2020), p. 1-17. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva (1990-) (agrár) Cziáky Zoltán Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
János Bolyai Research Scholarship of the Hungarian Academy of Sciences
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM084846
035-os BibID:(Scopus)85082927583 (WoS)000522004700001
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Refining high-quality leaf protein and valuable co-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) for sustainable protein supply / László Kaszás, Tarek Alshaal, Zoltán Kovács, Judit Koroknai, Nevien Elhawat, Éva Nagy, Hassan El-Ramady, Miklós Fári, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2020
ISSN:2190-6815 2190-6823
Megjegyzések:The present study evaluates the green biomass of Jerusalem artichoke (JA) as an alternative green protein. A leaf protein concentrate (LPC) was prepared from leafy shoots using biotechnological methods. Seven clones were compared to assess the importance of the genetic basis of JA, and alfalfa served as the control. The LPC content of JA was an average 39 g kg?1 of fresh biomass, while that of alfalfa was 32 g kg?1 . The JA can produce up to 936 kg of protein ha?1 year?1 without fertilization under rainfed conditions. The crude protein content of the LPC varied from 24.2 to 31.4 m/m%, depending on clones and harvesting time, which was comparable to that of alfalfa LPC (~ 32.3%). The amino acid profile of the LPC of JA, particularly of the essential amino acids, was similar to alfalfa and soybean. In addition, our results confirmed that the polyunsaturated fatty acid (PUFA) content varied between 64 and 68% in the LPC fraction, regardless of the clone that was used, with linoleic acid and linolenic acid being the predominant PUFAs. In addition, unlike alfalfa, the content of arachidonic acid was 0.5% in the JA LPC. The tuber yield was significantly reduced because of the repeated harvesting of the shoot parts; however, the tubers obtained were sufficient to regenerate the plantation in the subsequent year, thus ensuring the renewable ability and sustainability of the green biomass of JA.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Leaf protein concentrate
Jerusalem artichoke
Clones
Amino acids
Polyunsaturated fatty acids
Circular economy
Megjelenés:Biomass Conversion and Biorefinery. - 10 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Nagy Éva (1990-) (agrár) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-19-4-DE-281
Egyéb
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM076266
Első szerző:Kaszás László (kertészmérnök)
Cím:Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) green biomass as a potencial protein source / L. Kaszás, Z. Kovács, J. Koroknai, É. Domokos-Szabolcsy
Dátum:2018
ISSN:1871-6784 1876-4347
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idézhető absztrakt
Megjelenés:New Biotechnology. - 44 (2018), p. S101. -
További szerzők:Kovács Zoltán (1992-) (biotechnológus) Koroknai Judit Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM124798
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Lucerna levélfehérje-koncentrátum és zöldlé felhasználása: lisztkeverékek táplálkozástani, funkcionális és érzékszervi értékelése / Kovács Zoltán; Kaszás László; Veres Szilvia; Koroknai Judit Á.; Elhawat Nevien; Alshaal Tarek; Domokos-Szabolcsy Éva; Fári Miklós G.
Dátum:2024
ISBN:978-963-490-656-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László. - p. 52. -
További szerzők:Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Koroknai Judit Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Pályázati támogatás:KÉTOLDALÚ TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI (TÉT) EGYÜTTMŰKÖDÉS TÁMOGATÁSA 2021-1.2.4-TÉT
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM108817
035-os BibID:(Scopus)85148342638 (WoS)000934691100002
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Nutrichemical alterations in different fractions of multiple-harvest alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass fortified with various selenium forms / Zoltán Kovács, Áron Soós, Béla Kovács, László Kaszás, Nevien Elhawat, Mutasem Razem, Szilvia Veres, Miklós G. Fári, Judit Koroknai, Tarek Alshaal, Éva Domokos-Szabolcsy
Dátum:2023
ISSN:0032-079X 1573-5036
Megjegyzések:Background and Aims Wet processed alfalfa-based products can provide high-quality concentrated protein, also contain nutrients and phytochemicals. Agronomic fortification can increase selenium (Se) incorporation into green biomass. For this reason, the aim was to investigate how different forms of Se are incorporated into the green biomass of multiple-harvest alfalfa and how they affect the chemical quality of the processed product candidates. Methods In this research, alfalfa was enriched with three forms of selenium at different concentrations [selenate (Se(VI)); selenite (Se(IV)); and red elemental Se (Se0)]. The fortified green biomass was fractionated into leaf protein concentrate (LPC), fiber and phytoserum, and changes in selenium content and speciation, protein and phytochemical composition were determined. Results Total Se content in alfalfa fractions drastically reduced within the four consecutive harvests, particularly for Se(VI) and Se(IV) forms, and significantly varied according to the Se treatments. Selenomethionine (SeMet) was the predominant organic Se species in LPC (35.7-246.0 ?g g?1 DW) and fiber (9.0- 47.7 ?g g?1 DW) fractions. Se-fortification induced considerable changes in the crude protein of LPC, which varied between 29-45 (m/m)%. Phytochemical composition markedly varied among Se-treatments. Besides several flavonoids, aglycones and glycosyl derivatives, apigenin glucuronide, and apigenin were the most abundant with a concentration up to 170.85 ?g g?1 DW. Medicagenic acid concentration was below 1.86 ?g g?1 DW in LPC. Conclusions Se-enhanced alfalfa green biomass could provide functional products, such as LPC, for human and animal consumption with enhanced nutritional value, including Se, protein, and phytochemical contents.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Plant and Soil. - 487 : 1-2 (2023), p. 173-195. -
További szerzők:Soós Áron (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Razem, Mutasem Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Koroknai Judit Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2021-EGA-20
Egyéb
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM105330
Első szerző:Kovács Zoltán (biotechnológus)
Cím:Alfalfa-based green biorefinery : experiences and challenges based on a five-year project / Zoltán Kovács, Judit Ágnes Koroknai, László Kaszás, Miklós Gábor Fári, Éva Domokos-Szabolcsy, Nevien Elhawat, Tarek Alshaal
Dátum:2022
ISBN:978-963-490-468-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book. - p. 63-63. -
További szerzők:Koroknai Judit Kaszás László (1989-) (kertészmérnök) Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök) Domokos-Szabolcsy Éva (1978-) (molekuláris biológus) Elhawat, Nevien Adel (1984-) (agrármérnök) Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2