Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM094733
035-os BibID:
(cikkazonosító)1076 (Wos)000643526000001 (Scopus)85103331119
Első szerző:
Barna Döme (1994-)
Cím:
Raw and Fermented Alfalfa Brown Juice Induces Changes in the Germination and Development of French Marigold (Tagetes patula L.) Plants / Döme Barna, Szilvia Kisvarga, Szilvia Kovács, Gábor Csatári, Ibolya O. Tóth, Miklós Gábor Fári, Tarek Alshaal, Nóra Bákonyi
Dátum:
2021
ISSN:
2223-7747
Megjegyzések:
Organic and ecological farming programs require new and efficient biostimulants withbeneficial properties for the sustainable and safe production of seedlings and ornamental plants.We examined the effect of non-fermented and lacto-fermented alfalfa brown juice (BJ) on seedgermination and the vegetative, physiological, and anatomical properties of French marigold (TagetespatulaL. 'Csem ?o') plants which were treated with 0.5?10% fermented and non-fermented BJ, with tapwater applied as a control. Applying 0.5% fermented BJ significantly improved seed germinationcompared with non-fermented BJ, resulting in an increase of 9.6, 11.2, 10.9, and 41.7% in the finalgermination percent, germination rate index, germination index, and vigor index, respectively. Inaddition, it increased the root and shoot length by 7.9 and 16.1%, respectively, root and shoot drymass by 20 and 47.6%, respectively, and the number of leaves by 28.8% compared to the control.Furthermore, an increase in contents of water-soluble phenol, chlorophyll a and b, and carotenoidwas reported upon the application of 0.5% fermented BJ, while peroxidase activity decreased. Ourresults prove that alfalfa BJ can be enrolled as a biostimulant as part of the circular farming approachwhich supports the sustainable horticultural practice.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Plants-Basel. - 10 : 6 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:
Kisvarga Szilvia (1984-)
Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia)
Csatári Gábor (1996-) (növényorvos)
Tóth Ibolya, O. (agrár)
Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.1-16-2016-00022
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
TKP2020-IKA-04
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM085472
035-os BibID:
(cikkazonosító)657 (WoS)000541750900131 (Scopus)85084314447
Első szerző:
Kisvarga Szilvia
Cím:
Fermented Alfalfa Brown Juice Significantly Stimulates the Growth and Development of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) Plants / Kisvarga Szilvia, Barna Döme, Kovács Szilvia, Csatári Gábor, O. Tóth Ibolya, Fári Miklós Gábor, Makleit Péter, Veres Szilvia, Alshaal Tarek, Bákonyi Nóra
Dátum:
2020
ISSN:
2073-4395
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Agronomy-Basel. - 10 : 5 (2020), p. 1-16. -
További szerzők:
Barna Döme (1994-) (kertészmérnök)
Kovács Szilvia (1972-) (gyombiológia)
Csatári Gábor (1996-) (növényorvos)
Tóth Ibolya, O. (agrár)
Fári Miklós (1953-) (kertészmérnök)
Makleit Péter (1966-) (növényélettanász)
Veres Szilvia (1972-) (biológus, biológia középiskolai tanár, angol-magyar szakfordító)
Alshaal, Tarek Ali Ahmed Ibrahim (1980-) (Soil Scientist)
Bákonyi Nóra (1985-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
GINOP-2.2.1-15-2017-00051
GINOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.