CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM056339
Első szerző:Csomós György (geográfus)
Cím:A nemzetközi egyetemi rangsorok és a Magyar egyetemek publikációs teljesítményének összefüggései : Kritikus tényezők és lehetséges megoldásuk / Csomós György
Dátum:2014
ISSN:0231-2522 1588-2918
Megjegyzések:Az egyetemi rangsorok fontos célja, hogy globális relációban láthatóvá és összehasonlíthatóvá tegyék az intézmények tudományos potenciálját. Az egyik legnépszerűbb egyetemi rangsor a sanghaji Jiao Tong University által készített Academic Ranking of World Universities (ARWU), melynek döntő faktora az egyetemek publikációs teljesítményének kiértékelése, számszerűsítése. Jelen tanulmányban bemutatjuk, hogy melyek az ARWU publikációs indikátorai, illetve hogy azokat a hazai egyetemek hogyan teljesítik. A tanulmány második részében áttekintjük a magyar kutatók útjában álló fontosabb akadályokat, amelyek közül kiemeljük a nyelvtudás, a konferencia-részvétel, a könyvtári adatbázisok és a publikációs technikák kérdéskörét. Végeredményben olyan megoldási javaslatokat fogalmazunk meg, amelyek pozitívan befolyásolhatják a magyar egyetemek pozícióját a nemzetközi egyetemi rangsorokban.
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
egyetemi rangsorok
ARWU
tudománymetria
publikálás
tudományos folyóiratok
konferenciák
Megjelenés:Társadalomkutatás. - 32 : 4 (2014), p. 355-372. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM011720
Első szerző:Csomós György (geográfus)
Cím:A közigazgatási régiók és központjaik : utópia és realitás / Csomós György
Dátum:2010
Megjegyzések:Az Európai Régiók Gyűlése szerint a régió az a törvényes területi testület, amelyet közvetlenül az állami szint alatt hoztak létre, és politikai önkormányzattal ruháztak fel. Magyarországon az állami szintet a régiók követik, azonban politikai önkormányzattal a megyék rendelkeznek. Szakemberek és politikusok véleménye egyaránt megosztott a középszint területi egységével kapcsolatban, és talán éppen ezért a régiók és megyék egymáshoz való viszonya is meglehetősen kaotikus. A hazai fejlesztéspolitikai dokumentumok erős régiókat és politikai decentralizációt vizionálnak, a valóságban azonban független megyei jogú városok, meggyengített megyék és igazgatási funkció nélküli régiók képviselik a középszintet. Az oly sokat emlegetett regionális decentralizáció talán csak utópia, de akár meg is történhet. Tanulmányunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy a közigazgatási régiók létrehozása esetén - figyelembe véve a területfejlesztés és a közigazgatás valós folyamatait - mely városok tölthetik be a régióközpont szerepet.
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
közigazgatás
területfejlesztés
közigazgatási régió
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
megye
régióközpont
Megjelenés:Társadalomkutatás. - 28 : 2 (2010), p. 161-177. -
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM007368
Első szerző:Csomós György (geográfus)
Cím:A monocentrikus térszerkezet kialakulásnak okai és policentrikus területfejlesztés jövőképe : különbségek és hasonlóságok Franciaország és Magyarország területi tervezésében / Csomós György
Dátum:2009
ISSN:0231-2522 1588-2918
Megjegyzések:Franciaország és Magyarország meglehetősen eltérő fejlődési pályát járt be az elmúlt 150 évben, mindkét országban közös azonban az örökölt monocentrikus térstruktúra. A gazdasági és politikai centralizációs törekvések a 18.-19. századra vezethetőek vissza, a monocentrikus térszerkezetből származó hátrányok felismerése, és ellenpólusok kijelölése az 1950-es, 1960-as évekre, a fejlesztéspolitika eredményeinek értékelése pedig a 20. század végére. Hogy sikerült-e változást elérni, jól tükrözi, hogy a 21. század elején megfogalmazott fejlesztéspolitikai koncepciók célja továbbra is a monocentrikus térszerkezet oldása, Franciaországban Párizs, Magyarországon pedig Budapest dominanciájának csökkentés. Az értekezés célja Franciaország és Magyarország fejlesztéspolitikájának párhuzamba állítása, a különbségek és a hasonlóságok elemzése. Ennek során a következők kerülnek bemutatatásra: a monocentrikus térszerkezet kialakulásának történelmi okai; a kiegyenlített területi fejlődés érdekében megfogalmazott és a gyakorlatban alkalmazott növekedési pólus koncepciók; a fejlesztéspolitika perspektívája.
Tárgyszavak:Természettudományok Földtudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Franciaország
Magyarország
monocentrikus és policentrikus térszerkezet
növekedési pólusok
kiegyenlített területi fejlődés
DATAR
Országos Területfejlesztési Koncepció
Megjelenés:Társadalomkutatás. - 27 : 3 (2009), p. 163-184. -
Internet cím:elektronikus változat
DOI
elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1