CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM046533
Első szerző:Keresztes Katalin
Cím:Anafilaktoid reakció follikuláris lymphomás betegnél rituximab alkalmazását követően / Keresztes Katalin, Kis-Tóth Katalin, Szerafin László, Riskó Ferenc, Vadász Györgyi, Erfán József, Olajos Judit, Rajnavölgyi Éva
Dátum:2008
Megjegyzések:A follikuláris lymphoma alapvetően gyógyíthatatlan betegség, csupán a betegek szűk csoportja számára jelenthet végleges gyógyulást az allogén csontvelő-transzplantáció. Ugyanakkor a monoklonális antitest terápia a betegek széles köre számára elérhető, alkalmazásával mind az eseménymentes túlélés, mind a teljes túlélési idő jelentős javulása érhető el. Irodalmi ritkaságként fordul elő, ha egy beteg az életkilátásait jelentősen javító rituximab-kezelést a kezelésre létrejövő anafilaxiás reakció miatt nem kaphatja meg. (Az anafilaxiás reakciót klinikai tünetek alapján diagnosztizálták.) A szerzők egy 57 éves follikuláris lymphomás nőbeteg (grade 3a, stádium IV/B, FLIPI: 4) esetét és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit ismertetik. Kiemelhető, hogy a beteg szérumában a kontrollokhoz képest emelkedett koncentrációban van jelen rituximab-ellenes IgM és IgA, valamint tisztított egér IgG-ellenes IgM antitest. A betegnél talált rituximab-ellenes IgM és tisztított egér IgG-ellenes IgM antitestek szérumbetegség kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek. A rituximab-ellenes IgA anafilaxiás reakciót kiváltó hatásának hátterében felmerül, hogy az IgA eredetileg valamely más antigén ellen termelődött, s a betegnél keresztreagált a rituximabbal. Mivel nem IgE indukálta az anafilaxiás reakció tüneteit, hanem feltehetőleg IgA, az anafilaxiás reakció helyett anafilaktoid reakció kifejezést használnak.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Hematológia - Transzfuziológia. - 41 : 2 (2008), p. 93-99. -
További szerzők:Kis-Tóth Katalin (1975-) (immunológus) Szerafin László (1958-) (belgyógyászat, haematológia, klinikai onkológia szakorvos) Riskó Ferenc Vadász György Erfán József Olajos Judit (Nyíregyháza) Rajnavölgyi Éva (1950-) (immunológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1