CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM053617
Első szerző:Kárai Bettina (orvos)
Cím:A myelodysplasiás szindróma diagnosztikája, a prognózis megítélése / Kárai Bettina, Jakó János, Szánthó Eszter, Kappelmayer János, Hevessy Zsuzsanna
Dátum:2013
Megjegyzések:A myelodysplasiás szindróma (MDS) a haemopoeticus őssejtek klonális megbetegedése. Pontos etiológiája nem ismert. Az MDS progresszív csontvelői elégtelenséget okoz, ami pancytopeniát vagy refrakter, rendszeres transzfúziót igénylő anaemiát eredményez. Jellegzetes morfológiai eltérések figyelhetők meg az erythroid, myeloid és/vagy megakaryocyta sejtvonalakban, emellett a blastok arányának növekedése is előfordulhat.A patológiás sejtek genetikai instabilitásának következtében az MDS akut myeloid leukaemiába (AML) transzformálódhat. Az MDS-ben szenvedők átlagos túlélése néhány hónaptól több mint tíz évig is terjedhet, így a pontos diagnózis felállítása és a prognózis meghatározása nélku?lözhetetlen. Az elmúlt évtizedekben számospontbecslő rendszert alakítottak ki a francia-amerikai-brit (French-American-British) klasszifikációtól kezdve a legújabb, átdolgozott nemzetközi prognosztikai pontbecslő rendszerig (Revised International PrognosticScoring System). Ezen klasszifikációs rendszerek legfontosabb tényezője a csontvelő morfológiai vizsgálata maradt, azonban a legújabbak a citogenetikai és áramláscitometriai eredményeket is felhasználják. Az MDS pontos diagnózisának a felállítása és a felismert esetek megbízható prognosztikus besorolása ma is nemegyszer kihívás a hematológusok számára.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
MDS- klasszifikáció
áramlás citometria
prognosztikai pontbecslő rendszer
myelodysplasiás szindróma
Megjelenés:Hematológia-Transzfúziológia. - 46 : 2 (2013), p. 93-102. -
További szerzők:Jakó János Szánthó Eszter (laboratóriumi szakorvos jelölt) Kappelmayer János (1960-) (laboratóriumi szakorvos) Hevessy Zsuzsanna (1966-) (laboratóriumi szakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM035798
Első szerző:Szánthó Eszter (laboratóriumi szakorvos jelölt)
Cím:Nyirokcsomó-sejtszuszpenzió és perifériás vér párhuzamos vizsgálata nyolcszínű áramlási citometriával : esetbemutatás / Szánthó Eszter, Bedekovics Judit, Méhes Gábor, Kappelmayer János, Hevessy Zsuzsanna
Dátum:2012
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
CML
chromosome
familial
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
Megjelenés:Hematológia-Transzfuziológia. - 45 : Suppl.1 (2012), p. 45. -
További szerzők:Bedekovics Judit (1986-) (orvos) Méhes Gábor (1966-) (patológus) Kappelmayer János (1960-) (laboratóriumi szakorvos) Hevessy Zsuzsanna (1966-) (laboratóriumi szakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1