CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM065881
Első szerző:Bertóti Regina
Cím:Glutathione protects Candida albicans against horseradish volatile oil / Regina Bertóti, Gábor Vasas, Sándor Gonda, Nhat Minh Nguyen, Éva Szőke, Ágnes Jakab, István Pócsi, Tamás Emri
Dátum:2016
ISSN:0233-111X 1521-4028
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Megjelenés:Journal Of Basic Microbiology 56 : 10 (2016), p. 1071-1079. -
További szerzők:Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész) Gonda Sándor (1984-) (gyógyszerész) Nguyen, Minh Nhat (1984-) (gyógyszerész) Szőke Éva Jakab Ágnes (1987-) (biológus) Pócsi István (1961-) (vegyész) Emri Tamás (1969-) (biológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM065243
Első szerző:Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:Myrosinase Compatible Simultaneous Determination of Glucosinolates and Allyl Isothiocyanate by Capillary Electrophoresis Micellar Electrokinetic Chromatography (CE-MEKC) / Sándor Gonda, Attila Kiss-Szikszai, Zsolt Szűcs, Nhat Minh Nguyen, Gábor Vasas
Dátum:2016
ISSN:0958-0344
Megjegyzések:Introduction. The functional food Cruciferous vegetables contain glucosinolates which aredecomposed by the myrosinase enzyme upon tissue damage. The isothiocyanates are the most frequentdecomposition products. Because of their various bioactivities, these compounds and the myrosinase isof high interest to many scientific fields.Objective. Development of a capillary electrophoresis method capable of myrosinase-compatible, simultaneous quantification of glucosinolates and isothiocyanates.Methods. Capillary electrochromatography parameters were optimized, followed byoptimization of a myrosinase-compatible derivatization procedure for isothiocyanates. Vegetableextracts (Brussels sprouts, horseradish, radish and watercress) were tested for myrosinase activity,glucosinolate content and isothiocyanate conversion rate. Allyl isothiocyanate was quantified in somefood products.Results. The method allows quantification of sinigrin, gluonasturtiin and allyl isothiocyanateafter myrosinase compatible derivatization in-vial by mercaptoacetic acid. The chromatograhpicseparation takes 2.5 minutes (short end injection) or 15 minutes (long end injection). For the testedvegetables, measured myrosinase activity was between 0.960 ? 27.694 and 0.461 ? 26.322 ?mol min-1mg-1 protein, glucosinolate content was between 0 ? 2291.8 and 0 ? 248.5 ?g g-1 fresh weight forsinigrin and gluconastrutiin, respectively. The possible specificity of plants to different glucosinolateswas also shown. Allyl isothiocyanate release rate was different in different vegetables (73.13 to 102.13%). The method could also be used for quantification of allyl isothiocyanate from food products.Conclusions. The presented capillary electrophoresis method requires a minimal amount ofsample and contains only a few sample preparation steps, and can be used in several applications(glucosinolate determination, myrosinase activity measurement, isothiocyanate release estimation).
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
myrosinase assay
in-vial derivatization
Brassicaceae vegetables
allyl isothiocyanate
phenethyl isothiocyanate
Megjelenés:Phytochemical Analysis 27 : 3-4 (2016), p. 191-198. -
További szerzők:Kiss-Szikszai Attila (1975-) (vegyész) Szűcs Zsolt (1990-) (gyógyszerész) Nguyen, Minh Nhat (1984-) (gyógyszerész) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Pályázati támogatás:PD 112374
OTKA
TÁMOP 4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0043
TÁMOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM048014
Első szerző:Gonda Sándor (gyógyszerész)
Cím:Determination of phenylethanoid glycosides and iridoid glycosides from therapeutically used Plantago species by CE-MEKC / Sándor Gonda, Nhat Minh Nguyen, Gyula Batta, Gyöngyi Gyémánt, Csaba Máthé, Gábor Vasas
Dátum:2013
ISSN:0173-0835
Megjegyzések:CE methods are valuable tools for medicinal plant quality management, screening, and analysis. Therefore, the aim of the current study was to optimize and validate a CE-MEKC method for simultaneous quantification of four chief bioactive metabolites from Plantago species. The two most important secondary metabolite groups were aimed to be separated. Different electrolyte and surfactant types were tested. Surfactant concentration, BGE pH, electrolyte concentration, and buffering capacity were optimized. The final BGE consisted of 15 mM sodium tetraborate, 20 mM TAPS, and 250 mM DOC at pH 8.50. Acceptable precision, good stability, and accuracy were achieved, with high resolution for phenylethanoid glycosides. Analytes were separated within 20 min. The method was shown to be suitable for the quantification of the iridoid glycosides aucubin and catalpol, and the phenylethanoid glycosides acteoside (verbascoside) and plantamajoside from water extracts of different samples. The method was shown to be applicable to leaf extracts of Plantago lanceolata, Plantago major, and Plantago asiatica, the main species with therapeutic applications, and a biotechnological product, plant tissue cultures (calli) of P. lanceolata. Baseline separation of the main constituents fromminor peaks was achieved, regardless of the matrix type.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Bile acid
Capillary electrophoresis
Phenylpropanoids
Plantaginis herba
Plantain leaves
Megjelenés:Electrophoresis 34 : 17 (2013), p. 2577-2584. -
További szerzők:Nguyen, Minh Nhat (1984-) (gyógyszerész) Batta Gyula (1953-) (molekula-szerkezet kutató) Gyémánt Gyöngyi (1960-) (vegyész) Máthé Csaba (1966-) (biológus) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Pályázati támogatás:K 81370, K 105459
OTKA
Baross_EA07_EA_ONKFI_07_2008_0002
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM065608
Első szerző:Nguyen, Minh Nhat (gyógyszerész)
Cím:A Review on the Phytochemical Composition and Potential Medicinal Uses of Horseradish (Armoracia rusticana) Root / Nhat Minh Nguyen, Sándor Gonda, Gábor Vasas
Dátum:2013
ISSN:8755-9129 1525-6103
Megjegyzések:The current review focuses on a plant with a wide spectrum of potential uses, Armoracia rusticana syn. Armoracia lapathifolia), commonly known as horseradish. The plant has been cultivated for a long time and is used in food industry, mainly as a condiment, but recent research has provided data on other possible uses. This paper focuses on the botany, distribution, agriculture, and chemical characterization of this root, and its possible therapeutical uses. Relations to other species, distribution, and ethnopharmacology are briefly discussed. An introduction is provided about the stability and technical properties of the main constituents. Detailed pharmacological description is given on the chief chemical compounds, allyl and phenethyl isothiocyanates, including in vitro and animal studies and pharmacokinetics. The main isothiocyanates are mainly researched as possible anticancer and antimicrobial agents.
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
Allyl isothiocyanate
Functional food
Gluconasturtiin
Phenethyl isothiocyanate
Sinigrin
Megjelenés:Food Reviews International 29 : 3 (2013), p. 261-275. -
További szerzők:Gonda Sándor (1984-) (gyógyszerész) Vasas Gábor (1975-) (biológus-vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1