CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM087918
Első szerző:Pepó Pál (agrármérnök)
Cím:Adalékanyagok hatása az őszi búza-tritikálé lisztből készült kenyerek tulajdonságaira / Pepó Pál, Nagy László, Kovácsné Oskolás Henriett
Dátum:2010
ISSN:0546-8191
Megjegyzések:Kutatásaink során eltérő őszi búzafajták lisztjéből készült kenyerek sütőipari tulajdonságait vizsgáltuk. A búzalisztet 30%-ban helyettesítettük tritikáléliszttel, adalék anyagként guart és szejtánt alkalmaztunk. Mértük a kenyerek magasságát, sütési és száraztömegét, elbíráltuk ízét. Eredményeink alapján megállapítható, hogy az adalékanyagok a kenyérmagasságot és a kenyér száraz tömegét növelték, míg a sütési tömegre nem voltak hatással (98,72-103,23%). A kenyér magasságnál a szejtán hatása kifejezettebb. A száraz kenyértömeg esetében két fajtánál (Mező, Hajdúság) a szejtán, kettőnél (Árkus, Rárós) pedig a guar bizonyult hatásosabbnak. A kenyerek között ízhatásban lényegi eltérést nem tapasztaltunk, az adalékanyagok használata az ízre nem volt kifejezett hatással. Az eredmények is azt mutatják, hogy az alkalmazott adalék anyagok alkalmasak a lisztkeverékből készült kenyér tetszetős megjelenésének fokozására.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
búza-tritikálé liszt
guar
szejtán
kenyérminőség
wheat-triticale flour
seitan
bread quality
Megjelenés:Növénytermelés. - 59 : 4 (2010), p. 31-40. -
További szerzők:Nagy László Kovácsné Oskolás Henriett (1976-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1