CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM018074
Első szerző:Bodai Emese
Cím:Csontsűrűség és csonttörés-prevalencia osteoporosisos, légúti allergiás betegek körében / Bodai E., Varga J., Surányi P., Kincse G., Gaál J.
Dátum:2010
Megjegyzések:Irodalmi megfigyelések szerint a fokozott hízósejtműködés és következményes hisztaminfelszabadulás hátrányosan befolyásolja a csontanyagcserét, ezért feltételezhető, hogy az allergiás megbetegedések csökkenthetik a csontok tömegét, fokozva ezzel a törési rizikót. Célkitűzés: Vizsgálatunk elsődleges célja az volt, hogy összehasonlítsuk az allergiás diathesisben szenvedő és a normálpopuláció csontdenzitását és csonttörés-prevalenciáját. A másodlagos cél annak vizsgálata volt, hogy a fenti változók tekintetében van-e jelentős különbség a szénanáthás és az asthmás csoportban. Végül pedig azt is vizsgáltuk, hogy az allergiás betegségek kezelésére gyakran alkalmazott gyógyszerek befolyásolják-e a csonttömeget/csontörés-prevalenciát? Betegek és módszerek: A Kenézy Gyula Kórház Osteoporosis Szakrendelésén megjelent 4280 fő orvosi dokumentációjának elemezése során kiszűrt 65 allergiás és random módon kiválasztott nem allergiás 67 fő adatait dolgoztuk fel, és elemeztük statisztikai módszerekkel. Az allergiás csoporton belül a rhinitises és asthmás betegek adatait egymással is összevetettük. A statisztikai feldolgozást az SPSS 13 programcsomaggal végeztük. Eredmények: Allergiás diathesisben szenvedőkben a lumbalis 1-4. csigolyák szintjében mért BMD-érték szignifikánsan alacsonyab volt, mint a kontrollcsoportban. A törések számában érdemi különbséget, nem találtunk a két csoport között. Nem volt érdemi különbség sem a BMD, sem a törésprevalencia vonatkozásában az asthmás és szénanáthás csoport, valamint az egyes terápiás ágakhoz tartozó betegcsoportok között sem. Következtetés: Eredményeink amellett szólnak, hogy az allergiás diathesisben szenvedő osteoporosisos betegek csontdenzitása alacsonyabb nem allergiás társaikénál, és ebben a tekintetben nem az allergiás kórkép típusa, hanem az allergiás diathesis fennállása számít. Az antihisztaminok pozitív és az inhalációs kortikoszteroidok negatív csonthatásaira sem találtunk egyértelmű bizonyítékot.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Immunológiai Szemle. - 2 : 1 (2010), p. 4-10. -
További szerzők:Varga József (1955-) (fizikus) Surányi Péter Kincse Gyöngyvér (1970-) (orvos) Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM054415
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:D3-vitamin-státusz és csontdenzitás psoriasisban és arthritis psoriaticában szenvedő betegekben / Kincse Gyöngyvér, Harjit Bhattoa Pal, Varga József, Szegedi Andrea, Kéri Judit, Gaál János
Dátum:2014
Megjegyzések:BEVEZETÉS: Kevés adat áll rendelkezésre a psoriasisban, illetve arthritis psoriaticában szenvedő betegek D3-vitamin-ellátottságával, illetve csontdenzitásával kapcsolatban. A D3-vitamin-ellátottság és az alapbetegség klinikai jellemzői közötti kapcsolat egyelőre szintén tisztázatlan. Célunk a psoriasisban/arthritis psoriaticában szenvedő betegeink körében a D-vitamin-státusz, a csontdenzitás (BMD), valamint ezen paraméterek és az alapbetegség összefüggéseinek vizsgálata volt. BETEGEK ÉS MÓDSZEREK: 72 psoriasisban/arthritis psoriaticában szenvedő beteg (nő/férfi arány 40/32, átlagéletkoruk 58,5 +- 11,6 év, átlagos követési idő 142,7 +- 147,7 hónap) vett részt a vizsgálatban. Felmértük az alapbetegségre jellemző klinikai paramétereket, elvégeztük az ágyéki gerinc és a csípőtájék csontdenzitometriás vizsgálatát, vizsgáltuk a betegek szérum-25(OH)-D3-vitamin-szintjét, majd a klinikai, valamint laboratóriumi paraméterek közötti összefüggéseket statisztikailag elemeztük. EREDMÉNYEK: Azt találtuk, hogy a psoriasisos/arthritis psoriaticás betegek körében igen magas volt az inadekvát D3-vitamin-ellátottság prevalanciája, de az alacsony BMD nem volt gyakoribb, mint az átlagpopulációban. A szérum 25(OH)-D3-vitamin-szintje fordítottan korrelált a bőrbetegség súlyosságával és a BMI-vel, az arthritis psoriatica akti-vitása pedig szignifikánsan magasabb volt elégtelen D3-vitamin-ellátottság esetén. Az arthritis psoriaticában szenvedők csontdenzitását szignifikánsan magasabbnak mértük, mint a csak bőrtünettel rendelkező betegekét. KÖVETKEZTETÉS: Eredményeink amellett szólnak, hogy a D3-vitamin-ellátottság és a fennálló komorbid állapotok szűrése fontos lehet psoriasisban, illetve arthritis psoriaticában szenvedő betegekben, különösen amiatt, hogy felmerül a D3-hypovitaminosis provokáló szerepe a bőr és ízületi tünetek kialakulásában.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Psoriasis
arthritis psoriatica
D-vitamin-státusz
Csontdenzitás
Megjelenés:Immunológiai Szemle. - 6 : 1-2 (2014), p. 10-16. -
További szerzők:Bhattoa Harjit Pal (1973-) (laboratóriumi szakorvos) Varga József (1955-) (fizikus) Szegedi Andrea (1964-) (bőrgyógyász) Kéri Judit Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM051550
Első szerző:Kincse Gyöngyvér (orvos)
Cím:FRAX : működik a gyakorlatban? / Kincse Gyöngyvér, Varga József, Surányi Péter, Gaál János
Dátum:2013
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Immunológiai Szemle 5 : 1 (2013), p. 29-33. -
További szerzők:Varga József (1955-) (fizikus) Surányi Péter Gaál János (1965-) (reumatológus, belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1