CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM034317
Első szerző:Bodnár Zsolt (sebész)
Cím:A polycystás máj kezelésének nehézségei = difficulties in the treatment of polycystic liver / Bodnár Zsolt, Hajdu Zoltán, Tóth Dezső, Kathy Sándor
Dátum:2004
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Sebészet. - 57 : 2 (2004), p. 76-80. -
További szerzők:Hajdú Zoltán (sebész) Tóth Dezső (1972-) (sebész, onkológus) Kathy Sándor (sebész)
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM034315
Első szerző:Bodnár Zsolt (sebész)
Cím:Abdominális kompartment szindróma (ACS) az általános sebészetben = the abdominal compartment syndrome (ACS) in general surgery / Bodnár Z., Bulyovszky I., Tóth D., Kathy S., Hajdu Z.
Dátum:2006
Megjegyzések:Az abdominális kompartment szindróma rendkívül magas mortalitású tünetegyüttes, mely gyors és hatékony beavatkozás nélkül minden esetben halálhoz vezet. Első leírása traumatológusoktól származik, de később megfigyelték, hogy az általános sebészeti kórképek esetében is kialakulhat, leggyakrabban pancreatitis, ileus, retroperitoneális vérzés, visceralis ödéma, mesenterialis thrombosis, peritonitis, hasüregi infekciók, daganatos betegségek esetén. Oka a hirtelen megemelkedett hasüregi nyomás által kiváltott láncreakció, mely egyaránt érinti a légzést, a keringést, a központi idegrendszert, a vizelet kiválasztást és a mikrocirkulációt, ezáltal kardiopulmonalis elégtelenséget, oligoanuriát, a belső szervek keringési zavarait, a só-vízháztartás felborulását, végül halált okoz. Diagnosztizálása a hasüregi nyomás mérésén alapszik. A hasüregi nyomás egyszerűen követhető a húgyhólyagban uralkodó nyomás mérésével. Kezelése során adekvát folyadék pótlásra és szükség esetén a hasüreg megnyitására, sebészi dekompresszióra van szükség. Mortalitása a leghatékonyabb beavatkozás ellenére is 38-71%.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Magyar Sebészet. - 59 : 3 (2006), p. 152-159. -
További szerzők:Bulyovszky István Tóth Dezső (1972-) (sebész, onkológus) Kathy Sándor (sebész) Hajdú Zoltán (sebész)
Borító:
Rekordok letöltése1