CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066753
Első szerző:Szabó Imre (orvos)
Cím:Radiomucositis vizsgálata lézer indukálta autofluoreszcencia alapján / Szabó Imre, Opauszki Adrienn, Bányász Tamás, Horváth Zsolt
Dátum:2013
Megjegyzések:taa (hibás)
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok konferenciacikk
Megjelenés:Magyar Onkológia 57 : Suppl. 1 (2013), p. 82. -
További szerzők:Opauszki Adrienn Helga (1977-) (klinikai szakorvos) Bányász Tamás (1960-) (élettanász) Horváth Zsolt (1964-) (onkológus, belgyógyász, klinikai farmakológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM066577
Első szerző:Urbancsek Hilda
Cím:Cink-hialuronát hidrogél hatásának vizsgálata radioterápia okozta bőrelváltozás kezelésében / Urbancsek H., Opauszki A., Szabó I., Adamecz Zs., Horváth Zs.
Dátum:2013
Megjegyzések:Célkitűzések: Elsődleges cél: a radioterápia okozta bőrelváltozás követése és a cink-hialuronát hidrogéllel történő kezelés eredményességének felmérése. Má-sodlagos cél: a compliance és a biztonságosság értékelése. Harmadlagos cél: olyan információk nyerése, amelyek alapján megbecsülhető a cink-hialuronát hidrogél hatása a besugárzást követően kialakult bőrelváltozások kezelésében.Beteganyag és módszer: A vizsgálatba 100 önkéntest vontunk be, akik emlő-daganatuk miatt sugárterápiában részesülnek. A szakmai irányelveket figyelembe véve ez idő alatt legalább három vizit adatait rögzítettük (a sugárterápia kezdetén, a sugárterápia végén, a sugárterápia utáni 6. héten). Amennyiben a sugárterápia alatt vagy az azt követő 6 héten belül e terápia hatására a besugárzott bőrfelüle-ten erythema, illetve egyéb bőrelváltozás jelentkezett és a bőrelváltozás kezelésére Curiosa? gélt alkalmaztunk, a kezelésre vonatkozóan további adatok (fotódoku-mentáció) kerültek rögzítésre. A vizitek gyakoriságát a kezelőorvos határozta meg, figyelembe véve a beteg állapotát. A statisztikai elemzéshez a SAS for Windows 8.2 programcsomagot használtuk. Az elemzések során vizsgáltuk a bőrelváltozások ki-alakulásának és gyógyulásának változásait, a különböző bőrelváltozás-gyógyulás arányait, a bőrelváltozás-gyógyulás időbeli alakulását, a bőrelváltozást jellemző paraméterek (feszülés, fájdalom, viszketés, égő érzés, bőrelváltozás életminőségre gyakorolt hatása, erythema, hámlás, necrosis) kezelés hatására bekövetkező időbe-li alakulását. A statisztikai elemzés során minden folytonos és diszkrét paraméter részletes leíró jellemzését megadtuk. Elemzésre került a vizsgáló és a beteg globális értékelése a kezelésről, annak biztonságosságáról, tolerálhatóságáról és eredményé-ről. Analizálják a nemkívánatos eseményeket és azok előfordulási arányait, súlyos-ságukat, kapcsolatukat a bőrelváltozásokkal.Eredmények: Hatásossággal kapcsolatos eredmények: a sugárterápia következ-tében fellépő bőrelváltozások miatti panaszokat és tüneteket nagymértékben meg-szüntette az alkalmazott Curiosa? és más topikális szerek kombinációja. 13 esetben a Curiosa? preventív hatása is véleményezhető, a Curiosa? alkalmazása mellett nem alakult ki bőrelváltozás. A vizsgált paraméterek tekintetében nem volt kimutatható szignifikáns különbség a három prevenciós terápiás csoport (semmi, Curiosa, más topikális készítmény csoportja) közt.Biztonságossággal kapcsolatos eredmények: A sugárterápia okozta bőrelvál-tozásra adott preventív és/vagy ténylegesen Curiosa? kezelés kapcsán semmilyen nemkívánatos esemény nem történt. A compliance problémamentes volt.Összefoglalás: A Curiosa? hatásosan és biztonságosan csökkentette és szüntette meg a sugárterápia folytán fellépő bőrelváltozások miatti panaszokat és tüneteket. Számos esetben bebizonyosodott a jótékony preventív hatása is
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
Megjelenés:Magyar Onkológia 57 (2013), p. 132. -
További szerzők:Opauszki Adrienn Helga (1977-) (klinikai szakorvos) Szabó Imre (1952-) (orvos) Adamecz Zsolt Horváth Zsolt (1964-) (onkológus, belgyógyász, klinikai farmakológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1