CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM066393
Első szerző:Mohácsi Bernadett (pszichológus)
Cím:A policisztás ovárium szindróma pszichológiai megközelítése : Módszertani ajánlások és a fenotipikus csoportalkotás bevezetése / Mohácsi Bernadett, Almássy Zsuzsanna, Szemán-Nagy Anita
Dátum:2015
ISSN:0025-0279 1588-2799
Megjegyzések:A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin megbetegedés a reproduktív korú nők körében, amely különböző endokrin- és metabolikus zavarokkal, illetve széles skálán mozgó klinikai megjelenési formákkal jellemezhető. Domináns szimptómái a menstruációs ciklus zavara, a hyperandrogenismus, valamint a betegség névadó tünete, az ovárium policisztás elváltozása. A PCOS kezelése gyakran megreked a speciális tünetegyüttes farmakológiai terápiájánál, a betegséggel bizonyítottan együttjáró életminőség-romlás kérdése viszont többnyire kikerül mind a kutatások, mind a betegellátó rendszer érdeklődésének homlokteréből. A tanulmány célja a PCOS tüneteivel kapcsolatos jelentős pszichológiai kutatások elemző összefoglalása, illetve a PCOS-val kapcsolatos nemzetközi pszichológiai kutatások során alkalmazott (szimulált diagnózis felállítására alkalmas) mérőeszközök bemutatása. A tanulmány a PCOS fenotípusok szerinti pszichológiai elemzése- és a betegség cirkuláris oksági megközelítése mellett érvel.
Tárgyszavak:Bölcsészettudományok Pszichológiai tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
PCOS
policisztás ovárium szindróma
hyperandrogenismus
hirsutismus
acne
androgen alopecia
Megjelenés:Magyar Pszichológiai Szemle 70 : 3 (2015), p. 493-506. -
További szerzők:Almássy Zsuzsanna (1985-) (pszichológus) Szemán-Nagy Anita (1979-) (pszichológus, klinikai szakpszichológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1