Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM088363
Első szerző:
Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:
Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice / Andrea Nemes, Judit R. Homoki, Rita Kiss, László Stündl, Judit Remenyik
Dátum:
2018
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
In this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:
Agrártudományi Közlemények. - 150th Anniversary Issue (2018), p. 335-341. -
További szerzők:
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM080874
035-os BibID:
(cikkazonosító)1966 (WoS)000487964600142 (Scopus)85071503793
Első szerző:
Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:
Effect of Anthocyanin-Rich Tart Cherry Extract on Inflammatory Mediators and Adipokines Involved in Type 2 Diabetes in a High Fat Diet Induced Obesity Mouse Model / Andrea Nemes, Judit Rita Homoki, Rita Kiss, Csaba Hegedűs, Diána Kovács, Barna Peitl, Ferenc Gál, László Stündl, Zoltán Szilvássy, Judit Remenyik
Dátum:
2019
ISSN:
2072-6643
Megjegyzések:
Male C57BL/6J mice were used to determine the possible therapeutic effects of our previously described tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on metabolic parameters, glucose tolerance, inflammatory mediators, and antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, and the high fat control group was switched to a high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat + anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but received the anthocyanin-rich tart cherry extract dissolved in their drinking water. After six weeks, an oral glucose tolerance test was performed, and the water-soluble antioxidant capacity (ACW), superoxide dismutase (SOD) activity, and the plasma levels of insulin, C-peptide, leptin, IL-6, MCP-1, adiponectin and resistin were measured. The high fat diet increased body weight, reduced glucose tolerance, and caused an elevation in leptin, IL-6, MCP-1, and resistin levels. Furthermore, antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. Anthocyanin treatment failed to reverse the effects of the high fat diet on body weight and glucose tolerance, but significantly reduced the leptin and IL-6 levels. The tart cherry extract also made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status and alleviate inflammation associated with obesity.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
inflammatory mediators
adipokines
obesity
type 2 diabetes
mouse
Megjelenés:
Nutrients. - 11 : 9 (2019), p. 1-17. -
További szerzők:
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos)
Hegedűs Csaba (1983-) (Molekuláris biológus, Cera-Med Kft. Debrecen)
Kovács Diána Klára (1985-) (Molekuláris biológus)
Peitl Barna (1972-) (orvos, farmakológus)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Szilvássy Zoltán (1957-) (belgyógyász, farmakológus, klinikai farmakológus)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.2-16-2017-00009
EFOP
ÚNKP 20428-3/2018/FEKUTSTRAT
egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM079264
Első szerző:
Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:
Effect of anthocyanin-rich tart cherry extract on blood antioxidant status in a high fat diet induced obesity mouse model / Kun-Nemes A., Homoki J. R., Kiss R., Stündl L., Remenyik J.
Dátum:
2018
ISBN:
978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
Megjelenés:
9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being : Abstract book / ed. L. Gaceu, M. Mironescu, G. Mohan. - p. 146. -
További szerzők:
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Kiss Rita (1974-) (laboratóriumi diagnosztika szakorvos)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.