Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 2 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM076719
035-os BibID:
(cikkazonosító)3278 (WoS)000454523000228 (Scopus)85058727337
Első szerző:
Kun-Nemes Andrea (okleveles élelmiszermérnök)
Cím:
Determination of Flavonoid and Proanthocyanidin Profile of Hungarian Sour Cherry / Nemes Andrea, Szőllősi Erzsébet, Stündl László, Biró Attila, Homoki Judit, Szarvas Mária, Balogh Péter, Cziáky Zoltán, Remenyik Judit
Dátum:
2018
ISSN:
1420-3049
Megjegyzések:
Hungarian sour cherries (SC) are excellent source of anthocyanin (concentrations (100?300 mg in 100 g fresh fruit) and melatonin (0.15 mg in 100 g fresh fruit), but other flavonoid derivatives also can be isolated by aqueous alcoholic extraction. We have developed a new process for extracting non-extractable procyanidines bound to the membrane, proteins, and fibers. These compounds were seperated with UHPLC-MS methods, and the structure of individual components were identified on the basis of their mass fragmentation spectra. The antioxidant capacity of soluble and non-soluble antioxidants were measured with ferric reducing antioxidant power (FRAP), 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging activity (DPPH), trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assays, and compared to the new measurement methods of water-soluble antioxidant capacity (ACW), lipid-soluble antioxidant capacity (ACL). Furthermore, total phenolic content (TPC) and total procyanidin content (PAC) were determinated. As a result of our investigation, we found that the solvent combination, where in the first step is water?ethanol (1:1), then 100% ethanol were suitable for the extraction of the extractable antioxidants. However, the chemiluminescence method that is based on the elimination of the superoxide radical is more accurate than other colorimetric methods which measure antioxidant capacity.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Gyógyszerészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
anthocyanins
extractable polyphenols
non-extractable polyphenols
Megjelenés:
Molecules. - 23 : 12 (2018), p. 1-20. -
További szerzők:
Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Biró Attila (1988-) (okleveles biomérnök)
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Szarvas Mária Magdolna (1989-) (élelmiszeripari mérnök)
Balogh Péter (1970-) (agrármérnök)
Cziáky Zoltán
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
20428-3/2018/FEKUTSTRAT
Egyéb
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM123460
035-os BibID:
(WoS)001294255800001 (Scopus)85200821976
Első szerző:
Nagy Róbert (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Physiological potential of different Sorghum bicolor varieties depending on their bioactive characteristics and antioxidant potential as well as different extraction methods / Róbert Nagy, Andrea Kun-Nemes, Erzsébet Szőllősi, Piroska Bíróné Molnár, Zoltán Cziáky, Eszter Murányi, Péter Sipos, Judit Remenyik
Dátum:
2024
ISSN:
2405-8440
Megjegyzések:
A comprehensive study of sorghum bran and flour was performed to explore the secondary metabolite profiles of differently coloured genotypes and to evaluate the variability in the anti oxidant properties based on differences in polarity and solubility. This research included one red variety and one white variety. Among the samples, the red variety contained significantly greater amounts of secondary metabolites than did the white variety, with total polyphenol contents of 808.04 ? 63.89 mg.100 g-1 and 81.56 ? 3.87 mg.100 g-1, respectively. High-molecular-weight condensed tannin-type flavonoid extracts with high antioxidant activity were obtained by using relatively low-polarity acetone-water solvents, which was reflected by the measured antioxidant values. Among the methods used, the electron-donating Trolox equivalent antioxidant assay provided the highest antioxidant capacity, with values ranging from 118.5 to 182.6 ?mol g? 1 in the case of the red variety, in accordance with the electron donor properties of condensed tannins. Key secondary metabolites were identified using MS techniques and quantified using HPLC. Catechin and procyanidin B1 were found in the red variety at concentrations of 3.20 and 96.11 mg.100 g-1, respectively, while the concentrations in the white variety were under the limit of detection. All four tocopherols were found in sorghum, with the red variety containing a higher amount than the white variety, but the vitamin B complex concentrations were higher in the white variety. Overall, the red sorghum variety proved to be a better source of secondary me tabolites with potential health benefits and could be used as a nutrient-rich food source.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Sorghum
Secondary metabolites
Antioxidant
Vitamins
Polyphenols
Megjelenés:
Heliyon. - 10 : 16 (2024), p. 1-17. -
További szerzők:
Kun-Nemes Andrea (1983-) (okleveles élelmiszermérnök)
Szőllősi Erzsébet (1983-) (biológus)
Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia)
Cziáky Zoltán
Murányi Eszter (1981-) (környezetgazdálkodási-agrármérnök)
Sipos Péter (1975-) (agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Pályázati támogatás:
TKP2021-NKTA
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.