CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM069153
Első szerző:Kövér Ágnes (szociológus)
Cím:A neutrofil granulociták és monociták fagocita funkciójának változásai egészséges és praeeclampsiás terhesek plazma mintáival kezelve / Kövér Ágnes, Pál László, Szűcs Sándor, Póka Róbert, Lampé Rudolf
Dátum:2017
Megjegyzések:Célkitűzés: A humán terhesség egyik legveszélyesebb megbetegedése a praeeclampsia. Klinikai manifesztációja a terhesség 20. hete után kialakuló magas vérnyomás és proteinuria, amely kezeletlen esetben többszervi elégtelenséghez is vezethet. A terhesség során a magzattal szemben kialakuló immunológiai tolerancia egy rendkívül összetett folyamat, amely napjainkban a kutatások élvonalában áll. A kórkép patofiziológiája pontosan nem ismert, de számos kísérleti és klinikai vizsgálat feltételezi annak immunológiai eredetét. Munkánk célja volt a fehérvérsejtek fagocita funkciójának jobb megismerése, amelynek érdekében plazmakísérleteket végeztünk annak eldöntésére, hogy az egészséges terhességben és praeeclampsiában korábban megfigyelt fagocita funkció változását az anyai vérkeringésben lévő faktorok okozzák-e. Anyag és módszer: Egészséges terhesek (n=6), preeclampsiás terhesek (n=6) és egészséges nem terhesek (n=6) perifériás vérmintáit gyűjtöttük össze. A granulocitákat és monocitákat Ficoll-sűrűség gradiens segítségével izoláltuk, majd ezt követően a sejtekkel fluoreszcein izotiocianáttal jelölt zimozán partikulumokat fagocitáltattunk. Egészséges nem terhesből származó monocitákat és granulocitákat inkubáltunk egészséges nem terhes, egészséges terhes és preeclampsiás terhes plazmamintáiban, majd meghatároztuk azok fagocita funkcióját. Eredmények: Az egészséges nem terhesek neutrofil granulocitáinak és monocitáinak fagocita funkciója csökken egészsé- ges terhesek plazmamintáiban történő inkubálást követően. További fagocita funkció csökkenés látható, ha praeeclampsiás terhestől nyert plazmával kezeljük a nem terhesekből származó sejteket. Következtetés: Egészséges terhességben a neutrofil granulociták és monociták csökkent fagocita funkcióját, illetve praeeclampsiás terheseknél a további fagocita funkció csökkenést az anyai keringésben lévő faktorok okozhatják.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
terhesség
praeeclampsia
fagocita funkció
neutrofil granulocita
monocita
Megjelenés:Magyar Nőorvosok Lapja 80 (2017), p. 234-240. -
További szerzők:Pál László (1987-) (népegészségügyi szakember, egészségfejlesztő) Szűcs Sándor Póka Róbert (1960-) (szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus) Lampé Rudolf (1983-) (szülész-nőgyógyász)
Pályázati támogatás:Debreceni Egyetem Belső Kutatási Pályázat
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM053179
Első szerző:Lampé Rudolf (szülész-nőgyógyász)
Cím:Neutrofil granulociták és monociták vizsgálata egészséges és preeclampsiás terhességben / Lampé Rudolf, Kövér Ágnes, Szűcs Sándor, Pál László, Árnyas Ervin, Ádány Róza, Póka Róbert
Dátum:2014
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok idézhető absztrakt
neutrofil granulociták és monociták
Megjelenés:Magyar Nőorvosok Lapja. - 2014 : Különszám (2014), p. 64. -
További szerzők:Kövér Ágnes (1989-) (szociológus) Szűcs Sándor Pál László (1987-) (népegészségügyi szakember, egészségfejlesztő) Árnyas Ervin (1974-) (biológus-ökológus) Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos) Póka Róbert (1960-) (szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1