CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM093412
Első szerző:Lampé Rudolf (szülész-nőgyógyász)
Cím:A petefészek csírasejtes daganatainak műtéti kezelése / Lampé Rudolf, Garai Ildikó, Tóth László, Maka Eszter, Krasznai Zoárd
Dátum:2020
ISSN:1219-9079
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
csírasejtes petefészek-daganat
sebészi ellátás
termékenységet megőrző műtét
Megjelenés:Nőgyógyászati Onkológia. - 25 (2020), p. 64-68. -
További szerzők:Garai Ildikó (1966-) (radiológus) Tóth László (1971-) (patológus) Maka Eszter (1988-) (szülész-nőgyógyász rezidens) Krasznai Zoárd Tibor (1973-) (szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM099575
Első szerző:Maka Eszter (szülész-nőgyógyász rezidens)
Cím:Daganatos betegségek várandósságban : irodalmi összefoglaló és várandósság alatt felismert rosszindulatú melanoma esetének bemutatása / Maka Eszter, Molnár Szabolcs, Lampé Rudolf, Garai Ildikó, Tóth László, Krasznai Zoárd
Dátum:2021
Megjegyzések:A várandósság során felismert rosszindulatú daganatos megbetegedések száma folyamatosan emelkedik. A leggyakoribb daganatok a melanoma mellett a mell- és a méhnyakrák, azonban a nyirokrendszeri daganatok gyakorisága sem elhanyagolható. A kórisme felállítását nehezítheti, hogy a figyelem felhívó tünetek nem jellegzetesek és nagyfokú hasonlóságot mutathatnak a várandósság alatt észlelhető élettani változásokkal. A kivizsgálás során kiemelt figyelmet érdemel az egyes képalkotó eljárások magzatra gyakorolt hatása. A kórisme felállítását nehezítheti, hogy egyes daganatjelzők a várandósság alatt élettanilag is eltéréseket mutatnak. A daganatok legtöbb esetben biztonságosan kezelhetőek a várandósság időszaka alatt is a magzat károsítása nélkül, de fontos kiemelnünk, hogy a kezelési eljárásokat (a kemoterápiát és a műtétet) a várandósság korához kell igazítani, a magzati és anyai kockázatok gondos mérlegelése mellett. A sugárkezelés alkalmazása a várandósság alatt kerülendő. A sikeres kezelés előfeltétele minden daganatos beteg esetében a megfelelő érzelmi tanácsadás és támogatás, azonban a várandósság során végzett daganatellenes kezelések tervezésénél különösen fontos az anya és a család támogatása, és a kezelési döntésekbe történő minél szélesebb körű bevonása. Esetismertetésünkben egy fiatal nő várandóssága alatt felismert, áttétet képző melanoma eredményes kezelésén keresztül szeretnénk bemutatni azoknak a lépéseknek a fontosságát, amelyek egy ilyen különleges helyzetben történő összetett kezelés sikeres véghezviteléhez szükségesek.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
melanoma
daganat
várandósság
Megjelenés:Nőgyógyászati Onkológia. - 26 : 1 (2021), p. 28-35. -
További szerzők:Molnár Szabolcs (1987-) (szülész-nőgyógyász szakorvos) Lampé Rudolf (1983-) (szülész-nőgyógyász) Garai Ildikó (1966-) (radiológus) Tóth László (1971-) (patológus) Krasznai Zoárd Tibor (1973-) (szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1