Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 5 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM105065
035-os BibID:
(cikkazonosító)19213 (WOS)000881825800049 (Scopus)85141635385
Első szerző:
Bárdos Helga (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Cím:
Diet quality as assessed by Healthy Eating Index-2015 among Hungarian Roma living in settlements of Northeast Hungary / Helga Bárdos, Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Judit Diószegi, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:
2022
ISSN:
2045-2322
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Scientific Reports. - 12 (2022), p. 1-11. -
További szerzők:
Llanaj, Erand (1988-) (táplálkozási epidemiológus)
Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pikó Péter (1987-) (biológus)
Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus)
Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15- 2016-00005
GINOP
TK2016-78
Egyéb
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM109465
035-os BibID:
(cikkazonosító)666 (Scopus)85151111518 (WoS)000968394300001
Első szerző:
Kurshed, Ali Abbas Mohammad
Cím:
Taste Preference-Related Genetic Polymorphisms Modify Alcohol Consumption Behavior of the Hungarian General and Roma Populations / Ali Abbas Mohammad Kurshed, Ferenc Vincze, Péter Pikó, Zsigmond Kósa, János Sándor, Róza Ádány, Judit Diószegi
Dátum:
2023
ISSN:
2073-4425
Megjegyzések:
Harmful alcohol consumption has been considered a major public health issue globally, with the amounts of alcohol drunk being highest in the WHO European Region including Hungary. Alcohol consumption behaviors are complex human traits influenced by environmental factors and numerous genes. Beyond alcohol metabolization and neurotransmitter gene polymorphisms, taste preference-related genetic variants may also mediate alcohol consumption behaviors. Applying the Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) we aimed to elucidate the underlying genetic determinants of alcohol consumption patterns considering taste preference gene polymorphisms (TAS1R3 rs307355, TAS2R38 rs713598, TAS2R19 rs10772420 and CA6 rs2274333) in the Hungarian general (HG) and Roma (HR) populations. Alcohol consumption assessment was available for 410 HG and 387 HR individuals with 405 HG and 364 HR DNA samples being obtained for genotyping. No significant associations were found between TAS1R3 rs307355, TAS2R19 rs10772420, and CA6 rs2274333 polymorphisms and alcohol consumption phenotypes. Significant associations were identified between TAS2R38 rs713598 and the number of standard drinks consumed in the HG sample (genotype GG negatively correlated with the number of standard drinks; coef: ?0.136, p = 0.028) and the prevalence of having six or more drinks among Roma (a negative correlation was identified in the recessive model; genotype GG, coef: ?0.170, p = 0.049), although, none of these findings passed the Bonferroni-corrected probability criterion (p > 0.05). Nevertheless, our findings may suggest that alcohol consumption is partially driven by genetically determined taste preferences in our study populations. Further studies are required to strengthen the findings and to understand the drivers of alcohol consumption behavior in more depth.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
alcohol consumption
AUDIT
taste preference
genetic polymorphisms
genetic association
Hungarian population
Roma population
Megjelenés:
Genes. - 14 : 3 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:
Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Pikó Péter (1987-) (biológus)
Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus)
Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences TK2016-78
Egyéb
Eötvös Loránd Research Network (TKCS-2021/32)
Egyéb
135784 National Research, Development, and Innovation Fund of Hungary
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM106265
035-os BibID:
(cikkazonosító)1003129 (WoS)000909783400001 (Scopus)85146872034
Első szerző:
Kurshed, Ali Abbas Mohammad
Cím:
Alcohol consumption patterns of the Hungarian general and Roma populations / Kurshed A. A. M., Vincze F., Piko P., Sándor J., Kósa Z., Adany R., Diószegi J.
Dátum:
2023
ISSN:
2296-2565
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Frontiers in Public Health. - 10 (2023), p. 1-14. -
További szerzők:
Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Pikó Péter (1987-) (biológus)
Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus)
Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00005
GINOP
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM091913
035-os BibID:
(cikkazonosító)721 (WoS)000633947300001 (Scopus)85101269700
Első szerző:
Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:
Deteriorated Dietary Patterns with Regards to Health and Environmental Sustainability among Hungarian Roma Are Not Differentiated from Those of the General Population / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, Helga Bárdos, Judit Dioszegi, János Sándor, Róza Ádány
Dátum:
2021
ISSN:
2072-6643
Megjegyzések:
Nutritional epidemiology studies on Roma people are scarce and, to date, their nutrientbased dietary patterns with regards to both healthy and sustainable dietary considerations have never been reported. We report, for the first time, adherence to healthy and sustainable dietary patterns using scoring and regression models, based on recommendations defined by the World Health Organization, in the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) study and the EAT-Lancet report, as well as dietary quality based on Dietary Inflammatory Index (DII) among the Hungarian Roma (HR) population living in North East Hungary, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex, comparative health survey involving dietary assessment, structured questionnaire-based interview, physical and laboratory examinations on 359 HG and 344 HR subjects in Northeast Hungary. Poisson regressions were fit to models that included DASH, EAT, DII and Healthy Diet Indicator as dependent variables to assess the influence of ethnicity on healthy and sustainable nutrient-based patterns. Adjusted models controlled for all relevant covariates using the residual method indicated poor dietary quality with regards to the selected dietary patterns. These associations were not ethnicity-sensitive, except for DII, where Roma ethnicity was linked to a decrease of DII score (? = ?0.455, 95%CI: ?0.720; ?0.191, p < 0.05). Currently, HR dietary patterns appear to be relatively unhealthy and unsustainable, rendering them vulnerable to elevated risk of ill-health. Nevertheless, their dietary patterns did not strongly differ from HG, which may contribute to Hungarians being one of the most obese and malnourished nations in Europe. Further prospective research on the potential public and environmental health effects of these findings is warranted.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
health
dietary patterns
dietary indicators
sustainability
dietary recall
Megjelenés:
Nutrients. - 13 : 721 (2021), p. 1-15. -
További szerzők:
Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Bárdos Helga (1969-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus)
Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78).
Egyéb
OTKA 135784
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM087945
035-os BibID:
(cikkazonosító)2836 (WoS)000580125600001 (Scopus)85090904317
Első szerző:
Llanaj, Erand (táplálkozási epidemiológus)
Cím:
Dietary Profile and Nutritional Status of the Roma Population Living in Segregated Colonies in Northeast Hungary / Erand Llanaj, Ferenc Vincze, Zsigmond Kósa, János Sándor, Judit Diószegi, Róza Ádány
Dátum:
2020
ISSN:
2072-6643
Megjegyzések:
Nutrition studies among Roma are scarce and to date no quantified dietary data are available. This report provides, for the first time, quantified dietary data and comprehensive anthropometric information for the Hungarian Roma (HR) population, with Hungarian general (HG) adults as reference. Data were obtained from a complex comparative health survey, involving 387 and 410 subjects of HR and HG populations, respectively. Using corporal measurements, body composition indicators were constructed, while daily nutrient intakes were evaluated in comparison with internationally accepted guidelines on nutrient requirements and recommended intakes. Associations between Roma ethnicity and nutrient intakes, as well as odds of achieving dietary recommendations were explored using regression models, adjusted for relevant covariates (i.e., age, gender, education, marital status and perceived financial status). Results showed occasional differences for selected nutrient intakes between the groups, with HR's intake being less favorable. Total fat intake, predominantly animal-sourced, exceeded recommendations among HR (36.1 g, 95% confidence interval (CI): 35.2?37.0) and was not dissimilar to HG group (37.1 g, 95% CI: 36.3?38.0). Sodium intake among HR was significantly lower (5094.4 mg, 95% CI: 4866.0?5322.8) compared to HG (5644.0 mg, 95% CI: 5351.9?5936.0), but significantly greater than recommended intake in both groups. HR had greater estimated body fatness (25.6?35.1%) and higher average body mass index (BMI, 27.7 kg/m2, 95% CI: 26.9?28.4), compared to HG. In addition, HR had lower odds of achieving dietary recommendations (odds ratio (OR) = 0.81, 95% CI: 0.67?0.97, p < 0.05). Findings warrant further research, while highlighting the importance of establishing and integrating Roma nutrition into national surveillance and monitoring systems for key dietary risk factors.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Egészségtudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
nutrition
Roma
Hungary
diet
nutritional status
dietary intake
24-h recall
Megjelenés:
Nutrients. - 12 : 9 (2020), p. 1-21. -
További szerzők:
Vincze Ferenc (1987-) (táplákozástudományi szakember, epidemiológus)
Kósa Zsigmond (1953-) (orvos)
Sándor János (1966-) (orvos-epidemiológus)
Diószegi Judit (1978-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Ádány Róza (1952-) (megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.2-15-2016-00005
Egyéb
Hungarian Academy of Sciences (TK2016-78)
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.