CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM073788
Első szerző:Janka Tamás
Cím:Az időskorúakat veszélyeztető szezonális infekciók : vakcináció, antibiotikum- és probiotikum-használat előnyei / Janka Tamás, Mile Marianna, Csiki Emese, Csiki Zoltán
Dátum:2017
Megjegyzések:A házi- és házi gyermekorvosok hálózata képezik az egészségügyi rendszerünk alapját; ők az első ellátó egységek, akikkel a betegek panasz esetén kapcsolatba lépnek. A családorvosok számára ezért nagyon fontos, hogy átfogó ismeretekkel rendelkezzenek a leggyakrabban előforduló megbetegedésekről, amelyek a lakosságot érintik gyermek-, felnőtt- és időskorban egyaránt.Egyes betegségekről ismert, hogy előfordulásuk szezonális jellegzetességet mutat: a szív éreredetű megbetegedései tavasszal és ősszel gyakoribbak, míg a vérnyomás a téli hónapokban átlagosan magasabb mint a nyári hónapokban, továbbá a stroke vagy a tromboembóliák gyakorisági csúcsa is szintén a téli évszakra tehető. Hasonló tendencia figyelhető meg néhány fertőző betegség megjelenési gyakoriságában is: a felső légúti megbetegedések (pl. influenza) a téli hónapokban, a szúnyogok vagy kullancsok által terjesztett fertőzések (pl. encephalitis, malária) a melegebb hónapokban fordul elő gyakrabban.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Háziorvos Továbbképző Szemle 22 : 10 (2017), p. 673-676. -
További szerzők:Mile Marianna (1977-) (gyógytornász) Csiki Emese Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM106463
Első szerző:Papp-Bata Ágnes
Cím:Időskor, bélflóra, probiotikumok / Papp-Bata Ágnes, Mile Marianna, Csiki Zoltán
Dátum:2019
ISSN:1219-8641
Megjegyzések:Az elmúlt évtizedek intenzív kutatásai egyre több információval szolgálnak a bélflórát alkotó mikroorganizmusok megfelelő összetételének és stabilitásának egészségügyi jelentőségéről idősebb korban is. Napjainkra már számos kórállapot, pl. elhízás, diabetes mellitus, egyes daganatos és allergiás betegségek, különféle bélbetegségek, pszichiátriai kórképek kialakulásának hátterében írták le a megváltozott gasztrointesztinális mikrobiom kóroki jelentőségét, amely a kóroktani szemléletváltás szükségessége mellett rámutat a bélflóra helyreállításának kiemelt jelentőségére is. A jelen cikk áttekintést nyújt a bélflóra öregedéssel összefüggő változásairól, annak következményeiről, illetve a probiotikumok alkalmazásának egészségügyi és piaci aspektusairól az idősebb korosztály körében.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
IDŐSKORÚ
BÉLFLÓRA
PROBIOTIKUMOK
Megjelenés:Háziorvos Továbbképző Szemle. - 24 : 2 (2019), p. 100-103. -
További szerzők:Mile Marianna (1977-) (gyógytornász) Csiki Zoltán (1962-) (belgyógyász, allergológus, klinikai immunológus, reumatológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1