CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112850
Első szerző:Nagy Éva
Cím:Parlagfű tartalmú méztermék illó komponenseinek elemzése / Nagy Éva, Prokisch József, Daróczi Lajos, Harangi János
Dátum:2014
Megjelenés:[S.l.] : [S.n.], 2014
Megjegyzések:Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2014 konferencián bemutatott poszterelőadás
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok nem besorolt
egyéb
További szerzők:Prokisch József (1966-) (vegyész) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Harangi János Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2014 (2014.11.12.-2014.11.14.) (Egerszalók)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM112853
Első szerző:Nagy Éva
Cím:Honey sweet medicinal drugs / Nagy Éva ; Daróczi Lajos ; Takács Timea ; Prokisch József ; Jekő József ; Harangi János
Dátum:2013
ISBN:978-80-7080-861-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Honey
medicinal effects
biological active components
Megjelenés:Book of Abstracts : 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis / eds. Pulkrabová Jana; Tomaniová Monika; Nielen Mechel; Hajšlova Jana. - p. 232. -
További szerzők:Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Takács Tímea Prokisch József (1966-) (vegyész) Jekő József Harangi János
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM090043
Első szerző:Nagy Éva
Cím:HPLC-MS analysis of the active ingredients of chamomile (Matricaria chamomilla) bee feeding syrup / Éva Nagy, József Jekő, Zoltán Cziáky, Lajos Daróczi, András Jávor
Dátum:2018
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Apiarists let prepare by bee honey products containing medicinal drugs. Our aim was to prove that the active ingredients originated from the herbs are also present in the bee products. This publication focuses only to the chamomile (Matricaria chamomilla) containing feeding syrup and the difference between the various syrup phases. To fulfil this task, we developed a method analysing the non-volatile components of the syrup using the flowers of chamomile. The method involves a filtration followed by HPLC-MS analysis. The analyses and the data evaluations proved that the non-volatile components of the herb were transferred to syrup. As the characteristic components of certain herbs could be identified also in the syrup, it is obvious that the components responsible for the medicinal effects are also transferred.
Tárgyszavak:Műszaki tudományok Bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 75 (2018), p. 61-65. -
További szerzők:Jekő József Cziáky Zoltán Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Jávor András (1952-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM065808
Első szerző:Novák Anna (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Méhek takarmányozása gyógynövényt tartalmazó etetősziruppal és a késztermék vizsgálata / Novák Anna, Nagy Éva, Daróczi Lajos, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:2016
ISBN:978-963-9639-84-3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
Megjelenés:LVIII. Georgikon Napok : Kivonat-kötet : Programfüzet, valamint az elhangzó és poszter előadások rövid kivonatainak gyűjteménye. - p. 126. -
További szerzők:Nagy Éva Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító) Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM102043
035-os BibID:(cikkazonosító)1391 (WoS)000808689400001 (Scopus)85130856539
Első szerző:Prokisch József (vegyész)
Cím:Functional Yogurt Fortified with Honey Produced by Feeding Bees Natural Plant Extracts for Controlling Human Blood Sugar Level / József Prokisch, Hassan El-Ramady,Lajos Daróczi, Éva Nagy, Khandsuren Badgar, Attila Kiss, Ayaz Mukarram Shaikh, Ibolya Gilányi, Csaba Oláh
Dátum:2022
ISSN:2223-7747
Megjegyzések:The human blood sugar level is important and should be controlled to avoid any damage to nerves and blood vessels which could lead to heart disease and many other problems. Several market-available treatments for diabetes could be used, such as insulin therapy, synthetic drugs, herbal drugs, and transdermal patches, to help control blood sugar. In a double-blind human study, four kinds of honey from bees fed on acacia, sea buckthorn, chlorella alga, and green walnut extracts were used in fortifying yogurt for controlling human blood sugar. The impact of a previously fortified honey was investigated on blood levels and other parameters of healthy individuals in a human study with 60 participants. The participants received 150 mL of yogurt mixed with 30 g of honey every morning for 21 days. Before and after the study period, the basic blood parameters were tested, and the participants filled out standardized self-report questionnaires. Acacia honey was the traditional honey used as a control; the special honey products were produced by the patented technology. The consumption of green walnut honey had a significant effect on the morning blood sugar level, which decreased for every participant in the group (15 people). The average blood sugar level at the beginning in the walnut group was 4.81 mmol L?1, whereas the value after 21 days was 3.73 mmol L?1. The total decrease level of the individuals was about 22.45% (1.08 mmol L?1). Concerning the sea buckthorn and chlorella alga-based honey product groups, there was no significant change in the blood sugar level, which were recorded at 4.91 and 5.28 mmol L?1 before treatment and 5.28 and 5.07 mmol L?1 after, respectively. In the case of the acacia honey group, there was a slight significant decrease as well, it was 4.77 mmol L?1 at the beginning and 4.27 mmol L?1 at the end with a total decrease rate of 10.48%. It could thus be concluded that the active ingredients of green walnut can significantly decrease the blood sugar level in humans. This study, as a first report, is not only a new innovative process to add herbs or healthy active ingredients to honey but also shows how these beneficial ingredients aid the honey in controlling the human blood sugar level.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok kutatási jelentés
folyóiratcikk
Megjelenés:Plants-Basel. - 11 : 11 (2022), p. 1-16. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Daróczi Lajos (1961-) (agrár) Nagy Éva Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés) Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Gilányi Ibolya Oláh Csaba
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1