Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 3 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM093318
035-os BibID:
(Scopus)85094666632
Első szerző:
Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:
A hőstressz káros hatásának csökkentése nagy genetikai kapacitású hízósertésekben speciális diétákkal / Horváth Márta, Babinszky László
Dátum:
2020
ISSN:
0025-004X
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Magyar Allatorvosok Lapja. - 142 (2020), p. 145-158. -
További szerzők:
Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:
ÚNKP-18-3
Egyéb
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM068524
Első szerző:
Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:
A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: I. rész A hőstressz és az antioxidáns védelmi rendszer / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:
2016
ISSN:
0025-004X
Megjegyzések:
A közlemény első részének célja, hogy bemutassa az állatok hőtermelése és a környezeti hőmérséklet közötti kapcsolatot, továbbá a hőstressz biokémiai, élettani háttérét és káros hatásait a brojlerek viselkedésére, fiziológiás állapotára, antioxidáns státuszára. A szerzők a következő fontosabb megállapításokat tették: az antioxidáns védelmi rendszernek nagyon fontos szerepe van a hősokk okozta lipidperoxidációs folyamatok csökkentésében. A hőstressz következtében jelentős mennyiségű oxigénközpontú szabadgyökök képződnek, amelyek egy része az ún. enzimatikus útvonalon keresztül eliminálódnak. A hőstressz kivédésében fontos szerepet játszanak a C- és E- vitaminok, mint kis molekulájú, nagy antioxidáns-kapacitású vegyületek. A hőstressz hatására sérült fehérjéket a HSP70 hősokkproteinek javítják, ill. távolítják el a sejtekből.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hőstressz
antioxidáns rendszer
broiler
Megjelenés:
Magyar Állatorvosok Lapja. - 138 (2016), p. 471-481. -
További szerzők:
Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM068525
Első szerző:
Horváth Márta (állattenyésztő mérnök)
Cím:
A hőstressz káros hatása a brojler antioxidáns státuszára és ezen hatás csökkentése takarmányozással: II. rész A hőstressz csökkentése takarmányozási módszerekkel / Horváth Márta, Asbóth Georgina, Gálné Remenyik Judit, Babinszky László
Dátum:
2016
ISSN:
0025-004X
Megjegyzések:
A tanulmány második részének célja, hogy a szakirodalmi adatok alapján áttekintést adjanak azokról a takarmányozási módszerekről, melyekkel csökkenteni lehet a hőstressz káros hatásait. A szerzők az alábbi fontosabb megállapításokat tették: a hőstressz esetén a brojlerek takarmányába kevert állati eredetű zsír (baromfizsír) szignifikánsan csökkentette a madarak hőtermelését. Alkalmazhatók direkt vagy indirekt antioxidáns tulajdonságú takarmányadalékok: a C-, A-, E-vitamin önmagában vagy más elemekkel pl. krómmal, cinkkel együtt. Az elektrolitok ivóvízbe való keverése ugyancsak javítja a brojlerek hőstresszel szembeni ellenálló képességét. A betain takarmányba való keverése csökkenti a madarak hőtermelését és javítja a termelési paramétereket.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
hőstressz
broiler
takarmányozás
Megjelenés:
Magyar Állatorvosok Lapja. - 138 (2016), p. 559-564. -
További szerzők:
Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Babinszky László (1950-) (agrár)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.