Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM070028
035-os BibID:
(WoS)000414355700019 (Scopus)85032671503
Első szerző:
Pfliegler Valter Péter (molekuláris biológus)
Cím:
Commercial strain-derived clinical Saccharomyces cerevisiae can evolve new phenotypes without higher pathogenicity / Walter P. Pfliegler, Enikő Boros, Kitti Pázmándi, Ágnes Jakab, Imre Zsuga, Renátó Kovács, Edit Urbán, Zsuzsa Antunovics, Attila Bácsi, Matthias Sipiczki, László Majoros, István Pócsi
Dátum:
2017
ISSN:
1613-4125
Megjegyzések:
Scope: Saccharomyces cerevisiae is one of the most important microbes in food industry, but there is growing evidence on its potential pathogenicity as well. Its status as a member of human mycobiome is still not fully understood.Methods and results: In this study, we characterise clinical S. cerevisiae isolates from Hungarian hospitals along with commercial baking and probiotic strains, and determine their phenotypic parameters, virulence factors, interactions with human macrophages, and pathogenicity. Four of the clinical isolates could be traced back to commercial strains based on genetic fingerprinting. Our observations indicate that the commercial-derived clinical isolates have evolved new phenotypes and show similar, or in two cases, significantly decreased pathogenicity. Furthermore, immunological experiments revealed that the variability in human primary macrophage activation after co-incubation with yeasts is largely donor- and not isolate-dependent.Conclusion: Isolates in this study offer an interesting insight into the potential microevolution of probiotic and food strains in human hosts. These commensal yeasts display various changes in their phenotypes, indicating that the colonization of the host does not necessarily impose a selective pressure towards higher virulence/pathogenicity.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Biológiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
mycobiom
baking yeast
commensal
microevolution
probiotic
Megjelenés:
Molecular Nutrition & Food Research. - 61 : 11 (2017), p. 1601099-1 - 1601099-8. -
További szerzők:
Boros Enikő (1989-) (molekuláris biológus)
Pázmándi Kitti Linda (1984-) (molekuláris biológus, immunológus)
Jakab Ágnes (1987-) (biológus)
Zsuga Imre
Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus)
Urbán Edit
Antunovics Zsuzsa (1978-) (molekuláris biológus, genetikus)
Bácsi Attila (1967-) (immunológus)
Sipiczki Mátyás (1948-) (biológus)
Majoros László (1966-) (szakorvos, klinikai mikrobiológus)
Pócsi István (1961-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
MTA posztdoktori program
MTA
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.