CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112693
Első szerző:Llanaj, Xhensila (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Mushroom Cultivation Systems: Exploring Antimicrobial and Prebiotic Benefits / Llanaj Xhensila, Gréta Törős, Péter Hajdú, Hassan El-Ramady, Ferenc Peles, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2536-9415 2536-9423
Megjegyzések:Mushroom farming is the practice of growing and cultivating various species of mushrooms for food, medicinal, or industrial purposes. It involves creating the ideal environment and conditions for the mushrooms to grow and thrive, such as providing a substrate (a nutrient-rich material on which mushrooms grow), controlling temperature and humidity, and ensuring proper ventilation and lighting.Several innovative applications of mushrooms can be noticed in their farming and cultivation. These applications mainly focus on the medicinal and prebiotic attributes, besides their role in producing food and energy. This review is an attempt to highlight the cultivation of mushrooms and their requirements under different kinds of farming. These farming types may include mushroom-worm system, mushroom-bee farming, smart mushroom farming, forest-mushrooms farming, urban mushroom farming, and mushroom-livestock farming. In this study the condition of cultivation of several mushroom species and their edibility is included. Edible/medicinal mushrooms are well-known for their high content of many beneficial bioactive ingredients for human health such as antioxidants, ergosterols, lectins, phenolics/polyphenolics, polysaccharides, and terpenoids. These bioactives of mushrooms have the potential capability to treat and/or prevent several chronic diseases. The medicinal and prebiotic attributes of mushrooms still need more investigation, and this topic of "mushrooms in medicine" still has several open questions are needed to be answered in the future.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Mushroom-worm farming
Mushroom-bee farming
Smart mushroom farming
Forest-mushrooms farming
Urban mushroom farming
Mushroom-livestock farming
Megjelenés:Environment,Biodiversity & Soil Security. - 7 (2023), p. 101-120. -
További szerzők:Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM112216
Első szerző:Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:The examination of the total protein and fiber content of different mushroom powders / Törős Gréta, Peles Ferenc, Hajdú Péter, Prokisch József
Dátum:2023
ISBN:978-625-367-003-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
edible mushrooms
nutritional value
oyster mushroom
champignon mushroom
Dümah method
Megjelenés:5. International Food, Agriculture and Veterinary Sciences Congress : Proceedings book (volume-2) / eds. Tarkan Şahin, Mükremin Ölmez. - p. 27-28. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1