Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 18 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM102823
035-os BibID:
(cikkazonosító)8329 (WOS)000832158400001 (Scopus)85135068440
Első szerző:
El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:
Plant Nutrition for Human Health: A Pictorial Review on Plant Bioactive Compounds for Sustainable Agriculture / Hassan El-Ramady, Peter Hajdú, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Attila Kiss, Neama Abdalla, Alaa El-Dein Omara, Tamer Elsakhawy, Heba Elbasiouny, Fathy Elbehiry, Megahed Amer, Mohammed E. El-Mahrouk, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
Is there any relationship between plant nutrition and human health? The overall response to this question is very positive, and a strong relationship between the nutrition of plants and humans has been reported in the literature. The nutritional status of edible plants consumed by humans can have a negative or positive impact on human health. This review was designed to assess the importance of plant bioactive compounds for human health under the umbrella of sustainable agriculture. With respect to the first research question, it was found that plant bioactives (e.g., alkaloids, carotenoids, flavonoids, phenolics, and terpenoids) have a crucial role in human health due to their therapeutic benefits, and their potentiality depends on several factors, including botanical, environmental, and clinical attributes. Plant bioactives could be produced using plant tissue culture tools (as a kind of agro-biotechnological method), especially in cases of underexploited or endangered plants. Bioactive production of plants depends on many factors, especially climate change (heat stress, drought, UV radiation, ozone, and elevated CO2), environmental pollution, and problematic soils (degraded, saline/alkaline, waterlogged, etc.). Under the previously mentioned stresses, in reviewing the literature, a positive or negative association was found depending on the kinds of stress or bioactives and their attributes. The observed correlation between plant bioactives and stress (or growth factors) might explain the importance of these bioactives for human health. Their accumulation in stressed plants can increase their tolerance to stress and their therapeutic roles. The results of this study are in keeping with previous observational studies, which confirmed that the human nutrition might start from edible plants and their bioactive contents, which are consumed by humans. This review is the first report that analyzes this previously observed relationship using pictorial presentation.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
climate change
salinity
drought
biofortified crop
nutrients
degraded soil
plant secondary metabolites
elevated CO2
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 14 (2022), p. 1-43. -
További szerzők:
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kiss Attila (1971-) (vegyész, angol-magyar szakfordító)
Abdalla, Neama
Omara, Alaa El-Dein
Elsakhawy, Tamer
Elbasiouny, Heba
Elbehiry, Fathy
Amer, Megahed M.
Elmahrouk, Mohammed
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM102337
035-os BibID:
(cikkazonosító)7104 (Scopus)85132700393 (WOS)000816815700001
Első szerző:
El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:
A Comparative Photographic Review on Higher Plants and Macro-Fungi : a Soil Restoration for Sustainable Production of Food and Energy / Hassan El-Ramady, Gréta Törős, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Péter Hajdú, Mohammed E. El-Mahrouk, Neama Abdalla, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
The Kingdom of Plantae is considered the main source of human food, and includes several edible and medicinal plants, whereas mushrooms belong to the Kingdom of fungi. There are a lot of similar characteristics between mushrooms and higher plants, but there are also many differences among them, especially from the human health point of view. The absences of both chlorophyll content and the ability to form their own food are the main differences between mushrooms and higher plants. The main similar attributes found in both mushrooms and higher plants are represented in their nutritional and medicinal activities. The findings of this review have a number of practical implications. A lot of applications in different fields could be found also for both mushrooms and higher plants, especially in the bioenergy, biorefinery, soil restoration, and pharmaceutical fields, but this study is the first report on a comparative photographic review between them. An implication of the most important findings in this review is that both mushrooms and plants should be taken into account when integrated food and energy are needed. These findings will be of broad use to the scientific and biomedical communities. Further investigation and experimentation into the integration and production of food crops and mushrooms are strongly recommended under different environmental conditions, particularly climate change.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 12 (2022), p. 1-34. -
További szerzők:
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Elmahrouk, Mohammed
Abdalla, Neama
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM101494
035-os BibID:
(cikkazonosító)4941 (Scopus)85129177381 (WOS)000795328100001
Első szerző:
El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:
Edible Mushrooms for Sustainable and Healthy Human Food : nutritional and Medicinal Attributes / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Töros, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
Global food production faces many challenges, including climate change, a water crisis, land degradation, and desertification. These challenges require research into non-traditional sources of human foods. Edible mushrooms are considered an important next-generation healthy food source. Edible mushrooms are rich in proteins, dietary fiber, vitamins, minerals, and other bioactive components (alkaloids, lactones, polysaccharides, polyphenolic compounds, sesquiterpenes, sterols, and terpenoids). Several bioactive ingredients can be extracted from edible mushrooms and incorporated into health-promoting supplements. It has been suggested that several human diseases can be treated with extracts from edible mushrooms, as these extracts have biological effects including anticancer, antidiabetic, antiviral, antioxidant, hepatoprotective, immune-potentiating, and hypocholesterolemic influences. The current study focuses on sustainable approaches for handling edible mushrooms and their secondary metabolites, including biofortification. Comparisons between edible and poisonous mushrooms, as well as the common species of edible mushrooms and their different bioactive ingredients, are crucial. Nutritional values and the health benefits of edible mushrooms, as well as different biomedical applications, have been also emphasized. Further research is needed to explore the economic sustainability of different medicinal mushroom bioactive compound extracts and their potential applications against emerging diseases such as COVID-19. New approaches such as nano-biofortification are also needed to supply edible mushrooms with essential nutrients and/or to increase their bioactive ingredients.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 9 (2022), p. 1-30. -
További szerzők:
Abdalla, Neama
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Eid, Yahya
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM101078
035-os BibID:
(cikkazonosító)3667 (WOS)000774263200001 (Scopus)85127427485
Első szerző:
El-Ramady, Hassan (agrármérnök)
Cím:
Green Biotechnology of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus L.) : a Sustainable Strategy for Myco-Remediation and Bio-Fermentation / Hassan El-Ramady, Neama Abdalla, Zakaria Fawzy, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, Yahya Eid, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
The field of biotechnology presents us with a great chance to use many organisms, such as mushrooms, to find suitable solutions for issues that include the accumulation of agro-wastes in the environment. The green biotechnology of mushrooms (Pleurotus ostreatus L.) includes the myco-remediation of polluted soil and water as well as bio-fermentation. The circular economy approach could be effectively achieved by using oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus L.), of which the substrate of their cultivation is considered as a vital source for producing biofertilizers, animal feeds, bioenergy, and bio-remediators. Spent mushroom substrate is also considered a crucial source for many applications, including the production of enzymes (e.g., manganese peroxidase, laccase, and lignin peroxidase) and bioethanol. The sustainable management of agro-industrial wastes (e.g., plant-based foods, animal-based foods, and non-food industries) could reduce, reuse and recycle using oyster mushrooms. This review aims to focus on the biotechnological applications of the oyster mushroom (P. ostreatus L.) concerning the field of the myco-remediation of pollutants and the bio-fermentation of agro-industrial wastes as a sustainable approach to environmental protection. This study can open new windows onto the green synthesis of metal-nanoparticles, such as nano-silver, nano-TiO2 and nano-ZnO. More investigations are needed concerning the new biotechnological approaches.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 6 (2022), p. 1-21. -
További szerzők:
Abdalla, Neama
Fawzy, Zakaria
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Eid, Yahya
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM101292
035-os BibID:
(cikkazonosító)4328 (Scopus)85128458386 (WOS)000780497200001
Első szerző:
Elsakhawy, Tamer
Cím:
Green Synthesis of Nanoparticles by Mushrooms: A Crucial Dimension for Sustainable Soil Management / Tamer Elsakhawy, Alaa El-Dein Omara, Mohamed Abowaly, Hassan El-Ramady, Khandsuren Badgar, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:
2022
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
Soil is the main component in the agroecosystem besides water, microbial communities, and cultivated plants. Several problems face soil, including soil pollution, erosion, salinization, and degradation on a global level. Many approaches have been applied to overcome these issues, such as phyto-, bio-, and nanoremediation through different soil management tools. Mushrooms can play a vital role in the soil through bio-nanoremediation, especially under the biological synthesis of nanoparticles, which could be used in the bioremediation process. This review focuses on the green synthesis of nanoparticles using mushrooms and the potential of bio-nanoremediation for polluted soils. The distinguished roles of mushrooms of soil improvement are considered a crucial dimension for sustainable soil management, which may include controlling soil erosion, improving soil aggregates, increasing soil organic matter content, enhancing the bioavailability of soil nutrients, and resorting to damaged and/or polluted soils. The field of bio-nanoremediation using mushrooms still requires further investigation, particularly regarding the sustainable management of soils.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 14 : 7 (2022), p. 1-27. -
További szerzők:
Omara, Alaa El-Dein
Abowaly, Mohamed
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Badgar, Khandsuren (1987-) (állattenyésztés)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
6.
001-es BibID:
BIBFORM112220
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Emelt rosttartalmú csemege debreceni termékfejlesztése és azok összehasonlítása / Hajdú Péter, Kiss Dóra, Kelemen Ferenc, Prokisch József
Dátum:
2023
ISBN:
978-615-6457-23-3
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 : Absztrakt kötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 44. -
További szerzők:
Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kelemen Ferenc
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
7.
001-es BibID:
BIBFORM112219
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Élelmi rostban gazdag csemege debreceni kolbász termékfejlesztése / Hajdú Péter, Kiss Dóra, Kelemen Ferenc, Prokisch József
Dátum:
2023
ISBN:
978-615-5606-14-4
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
termékfejlesztés
élelmi rostban gazdag
csemege debreceni
innováció
Megjelenés:
Táplálkozástudományi Kutatások : XI. PhD konferencia programja és az előadások összefoglalói / szerk. Bíró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Simonné Sarkadi Livia. - p. 19. -
További szerzők:
Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kelemen Ferenc
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
8.
001-es BibID:
BIBFORM112217
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Change in the active substance content of shiitake mushroom (Lentinula edodes) as affected by sous vide technology / Péter Hajdú, Gréta Törős, Xhensila Llanaj, József Prokisch
Dátum:
2023
ISBN:
978-625-367-003-0
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Shiitake
D-glucan
food science
flavonoid
polyphenol
Megjelenés:
5. International Food, Agriculture and Veterinary Sciences Congress : Proceedings book (volume-2) / eds. Tarkan Şahin, Mükremin Ölmez. - p. 48-49. -
További szerzők:
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
9.
001-es BibID:
BIBFORM112218
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Növényi alapú "ivójoghurtok" termékfejlesztése / Hajdú Péter, Orosz-Tóth Árpád, Kiss Dóra, Prokisch József
Dátum:
2023
ISBN:
978-615-6457-18-9
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
növényi alapú étrend
ivójoghurt
probiotikum
innováció
termékfejlesztés
Megjelenés:
Absztraktkötet - I. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma / szerk. Hajdú Péter. - p. 28. -
További szerzők:
Orosz-Tóth Árpád
Kiss Dóra (1992-) (vegyészmérnök, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
10.
001-es BibID:
BIBFORM103895
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Fekete színű élelmiszerek megítélése a hazai lakosság körében / Hajdú Péter, Uzonyi Lívia, Prokisch József
Dátum:
2022
ISBN:
978-615-6531-00-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
Táplálkozástudományi Szakemberek III. Országos Konferenciája, Multidiszciplináris táplálkozástudomány / szerk. Borbola Gábor. - p. 22. -
További szerzők:
Uzonyi Lívia (1998-) (dietetikus)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
11.
001-es BibID:
BIBFORM103894
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Gomba feldolgozás új módszerei bioaktív anyagok méréséhez / Hajdú Péter, Prokisch József
Dátum:
2022
ISBN:
978-615-6531-00-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
Táplálkozástudományi Szakemberek III. Országos Konferenciája, Multidiszciplináris táplálkozástudomány / szerk. Borbola Gábor. - p. 17. -
További szerzők:
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
12.
001-es BibID:
BIBFORM102179
Első szerző:
Hajdú Péter (táplálkozástudományi szakember)
Cím:
Fekete színű élelmiszerek elfogadásának vizsgálata / Hajdú Péter, Uzonyi Lívia, Prokisch József
Dátum:
2022
ISBN:
978-615-82054-8-1
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
XXV. Tavaszi Szél Konferencia 2022 : Absztraktkötet / szerk. Molnár Dániel, Molnár Dóra. - p 503. -
További szerzők:
Uzonyi Lívia (1998-) (dietetikus)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
2
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.