CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM108927
035-os BibID:(cikkazonosító)3852 (Scopus)85149293492 (WoS)000939995200001
Első szerző:Nguyen Huu Huong Duyen (PhD student, Food Science)
Cím:Chemical Composition and Health Attributes of Agri-Foods: A Scientific Overview on Black Foods / Duyen H. H. Nguyen, Hassan El-Ramady, Xhensila Llanaj, Gréta Törős, Peter Hajdú, József Prokisch
Dátum:2023
ISSN:2071-1050
Megjegyzések:Several kinds of food can be analyzed by the human sensory organs. In this review, we demonstrate the relation and importance of the color and bioactive molecules of food and their health effects. This work focuses on black foods, which can be found in both natural and processed forms, present in our daily life for several years without being noticed. Besides, the chemistry underlying the black color of black foods has not yet been fully understood. More than 130 black foods are reported in the current review, which belong to 3 main groups and 12 sub-groups. In studied black foods, melanins and anthocyanins are the primary pigments, along with other pigments such as chlorophylls, carotenoids, and tannins. The health potential of black foods is also discussed. Due to their high concentration of phytochemical and phenolic compounds, black-colored foods are beneficial in preventing diseases and boosting the immune system. As a promising natural pigment and antioxidant compound source, black foods could be used as functional foods. Several questions on black foods are still open and need more investigation, especially the mechanisms by which the black color is formed in fruits and vegetables.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Sustainability. - 15 : 4 (2023), p. 1-32. -
További szerzők:El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök) Llanaj, Xhensila (1992-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök) Hajdú Péter (1992-) (táplálkozástudományi szakember) Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1