CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM099920
Első szerző:Borza Sándor (biológus)
Cím:A közúti közlekedés természetkárosító hatása a magyarországi gerincesfaunára : Szakirodalmi áttekintés / Borza Sándor, Godó Laura, Csathó András István, Valkó Orsolya, Deák Balázs
Dátum:2021
ISSN:1216-4585
Megjegyzések:A közlekedés a civilizáció mindennapos velejárója, működésének egyik legfontosabb alappillére. Az elmúlt évtizedekben világszerte jelentős mértékben növekedett az úthálózatok hos - sza és a forgalomban levő gépjárművek száma. A közlekedési infrastruktúra terjeszkedése, valamint a megnövekedett forgalom amellett, hogy megnövekedett környezeti terheléshez és az élőhelyek fragmentációjához vezet, jelentősen növeli az állatok gépjárművekkel történő ütközésének esélyét is. Vizsgálatunkban összegyűjtöttük a magyarországi vonatkozású publikációkat annak érdekében, hogy rámutassunk a közúti közlekedésnek a kétéltű-, hüllő-, madár- és emlős-populációkra kifejtett káros hatásaira. Az irodalmi áttekintés során 41 közleményt találtunk, amelyekben 153 gerincesfaj pusztulását regisztrálták a szerzők. Eredményeink rámutatnak, hogy közúti gázolások következtében milliárdos nagyságrendű természetvédelmi kár keletkezett, és keletkezik jelenleg is a magyarországi gerincesfaunában.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
állat-gépjármű ütközés
gépkocsik által elütött állatok
természetvédelmi kár
élőhely-fragmentáció
természetvédelem
Amphibia
Reptilia
Aves
Mammalia
Megjelenés:Természetvédelmi közlemények. - 27 (2021), p. 1-17. -
További szerzők:Godó Laura (1992-) (biológus, ökológus) Csathó András István Valkó Orsolya (1985-) (biológus) Deák Balázs (1978-) (biológus)
Pályázati támogatás:NKFI KDP 967901
Egyéb
NKFI FK 124404
Egyéb
NTP-NFTÖ-21-B-0095
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM099923
Első szerző:Godó Laura (biológus, ökológus)
Cím:A legelés léptékfüggő hatásai szikes- és homoki gyepek fajgazdagságára / Godó Laura
Dátum:2018
ISSN:1216-4585
Megjegyzések:Az extenzíven kezelt legelőknek jelentős szerepe van a gyepi biodiverzitás fenntartásában. Vizsgálatunkban a legelés léptékfüggő hatásait vizsgáltuk két szikes és egy homoki gyepi közösség fajgazdagságára és fajösszetételére. Gyeptípusonként öt extenzíven legelt és öt kezeletlen mintavételi helyen, egymásba ágyazott kvadrátok sorozatával mértük fel a növényzetet. Kimutattuk, hogy a legelés hatása eltérő a homoki és a szikes gyeptípusokban, és kis léptékben is jelentősen befolyásolja a fajgazdagságot. A szikes gyepekben a fajgazdagság kezeléstől függetlenül nőtt a kvadrátméretek növekedésével, illetve magasabb volt a legeltetett területeken. A specialista fajok száma is a legeltetett területeken volt magasabb. A homoki gyepekben a specialisták fajgazdagsága jelentősen lecsökkent, a gyomoké megnőtt a legelés hatására. Eredményeinkre alapozva, a közepes intenzitású, tradicionális legeltetés alkalmas lehet a szikes gyepek fajgazdagságának megőrzésére, míg a homoki gyepekben a kevésbé intenzív vagy rövidebb időtartamú legeltetést javasoljuk.
Tárgyszavak:Természettudományok Környezettudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
gyepkezelés
gyepi specialista fajok
gyomok
legelő
kvadrátméret
térbeli heterogenitás
Megjelenés:Természetvédelmi közlemények. - 24 (2018), p. 75-84. -
Pályázati támogatás:PD 115627
OTKA
PD 111807
OTKA
K 116639
OTKA
NKFIH K 119225
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1