CCL

Összesen 3 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM109257
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Capsanthin supplementation modulates the immune response in broiler chickens under Escherichia coli lipopolysaccharide challenge / Brigitta Csernus, Csaba Szabó, Renáta Knop, Reda Gebrehaweria Kidane, Sawadi Fransisco Ndunguru, Gabriella Gulyás, Xénia Erika Ozsváth, Levente Czeglédi
Dátum:2023
ISSN:2363-9822
Megjegyzések:Due to the legislation of antibiotic usage, natural substances are required for application in the poultry industry. Because of their potential anti-inflammatory and immunomodulatory effects, carotenoids are great sources. Capsanthin, a major carotenoid giving the red color of pepper, is a promising feed additive, as it can reduce chronic inflammation. This study was conducted to determine the effects of capsanthin supplementation at 80 mg kg?1 in feed on the immune response of broiler chickens under Escherichia coli O55:B5 lipopolysaccharide (LPS) challenge. Ross 308 male broilers were divided into treatments: control (basal diet) and feedsupplemented groups. At 42 d of age, chickens were weighed and then challenged with 1 mg LPS per kilogram of body weight intraperitoneally. Four hours after injection, birds were euthanized, and then spleen and blood samples were collected. Capsanthin supplement at 80 mg kg?1 did not change the growth parameters and the relative spleen weight. LPS immunization resulted in higher splenic interleukin-1? (IL-1?), interleukin-6 (IL-6), and interferon-? (IFN-? ) mRNA expressions. Capsanthin addition reached lower gene expression levels of IL-6 and IFN-? compared to the LPS-injected birds. At plasma level, dietary capsanthin resulted in lower IL-1? and IL-6 levels. These results may indicate the potential anti-inflammatory effect of capsanthin supplementation in broiler chickens.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
capsanthin
broiler chicken
gene expression
immunology
Megjelenés:Archives Animal Breeding. - 66 : 1 (2023), p. 103-111. -
További szerzők:Szabó Csaba Knop Renáta (1983-) (állatorvos) Kidane, Gebrehewaria Reda Ndunguru, Sawadi Fransisco Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Ozsváth Xénia Erika Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:TKP2020-NKA-04
Egyéb
ÚNKP20-4-I-DE-101
Egyéb
K139021
OTKA
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM089784
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid előfordulása tejelő tehenek plazmájában. Occurence of pituiraty adenylate cyclase-?activating polypeptide in the plasma of dairy cows. / Czeglédi Levente, Simon Ádám, Csernus Brigitta, Tisza Ákos, Ozsváth Xénia, Csősz Éva, Gulyás Gabriella
Dátum:2018
Megjegyzések:A hipofízis adenilát cikláz aktiváló polipeptid (PACAP) struktúráját tekintve a szekretin családhoz tartozik. Az állati szervezetben két aktív formája található meg, a 38 aminosavból álló PACAP38, 90%-os előfordulással, illetve a 27 aminosavból álló PACAP27. Irodalmi adatok alapján szerepe van a reprodukcióban, gasztrointesztinális rendszer működésében és az idegrendszeri szabályozásban. Holstein-fríz tejelő teheneken végzett vizsgálataink során ELISA assay-vel kvantitáltuk az azonos laktációs és szaporodásbiológiai stádiumban lévő állatok plazmájának PACAP38 szintjét, mely alapján alacsony és magas plazma PACAP38 koncentrációjú csoportokat alakítottunk ki. Ezt követően kétdimenziós poliakrilamid gélelektroforézissel frakcionáltuk a plazma proteomját és összehasonlító elemzés után azonosítottuk a különböző expressziós szintet mutató fehérjefoltokat. A tömegspektrometriás elemzés 8 olyan egyedi fehérjét eredményezett, melyek összefüggésbe hozhatóak a tehenek csökkent, illetve emelkedett PACAP expressziójával. A publikáció elkészítését az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Based on its structure, pituiraty adenylate cyclase-activating polypeptide (PACAP) is a member of secretin family. Two active forms of PACAP can be found in animals, PACAP38 is consisted of 38 amino acids which form has a frequency of 90 percent, and PACAP 27 that is a 27 amino acids form. Several functions can be attributed to this peptide, it takes part in reproduction, gastrointestinal-tract functions and regulates the nervous system. Holsteinfriesian dairy cows in the same lactational and reproductive stages were sampled to determine their plasma PACAP38 levels by ELISA assay. Based on PACAP38 plasma levels, cows were divided into 2 groups such as high and low PACAP38 levels and plasma proteoms were fractioned by two dimensional polyacrylamide gel electrophoresis. Comparing groups, protein spots with different expression levels were identified. MALDI-TOF mass spectrometry analysis resulted 8 unique proteins those are in relationship with low or high PACAP expression levels of cows. The work is supported by the EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 project. The project is co-financed by the European Union and the European Social Fund.
ISBN:978 615 5837 14 2
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXXVII. Óvári Tudományos Nap, Fenntartható agrárium és környezet, az Óvári Akadémia 200 éve - múlt, jelen, jövő. - p. 90-91. -
További szerzők:Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Tisza Ákos Ozsváth Xénia Erika Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus) Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM074447
Első szerző:Czeglédi Levente (agrármérnök)
Cím:Development of dna methods for the identification of food substitution by poultry species in meat and processed meat products / Czeglédi Levente, Gulyás Gabriella, Csernus Brigitta, Simon Ádám
Dátum:2018
ISBN:978-606-12-1546-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
Megjelenés:9th Central European Congress on Food, Food Science for Well-being / ed. Ovidiu Tiţa. - p. 83. -
További szerzők:Gulyás Gabriella (1985-) (agrár) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Simon Ádám (1990-) (molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1