CCL

Összesen 4 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM101046
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, László Stündl, Judit Remenyik, Georgina Pesti-Asbóth, János Oláh, Levente Czeglédi
Dátum:2022
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:This study was conducted to examine the effect of natural compounds, such as ?-glucan, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins in the diet on bacteria gropus of excreta in Ross 308 broiler chickens. Chickens were fed 5 diets: control (basal) diet, a diet supplemented by ?-glucan at 0.05%, and diets supplemented by carotenoids, oligosaccharides, or anthocyanins at 0.5% of each compound. On experimental day 19, excreta were collected to determine the proportion of Lactobacillus, Bifidobacterium, Campylobacter, Clostridium, and Escherichia coli. Samples were collected aseptically and snap-frozen in liquid nitrogen. Bacterial DNA was isolated from samples, then polymerase chain reaction using primer pairs designed to the 16S rDNA of bacterial groups were applied to define the proportion of the mentioned bacteria. Another universal primer pair was used to amplify a region of 16S rDNA of all the examined bacteria. Proportion of each bacterial groups was determined relatively to the intensity of universal PCR product band by gel documenting system and ImageLab software. Based on the results, carotenoids and anthocyanins increased the proportion of Bifidobacterium, which might imply the beneficial effects of the mentioned compounds on the bacteria composition of excreta.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2022), p. 15-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM090386
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:A hőstressz hatása a sertés hősokk-fehérjéinek és a gyulladásos folyamatokban részt vevő faktorainak génexpressziójára / Csernus Brigitta, Czeglédi Levente, Szabó Csaba, Babinszky László
Dátum:2020
Megjegyzések:A globális felmelegedés következtében a hőstressz hatást - különösen a nyári hónapokban - elsődleges tényezőként tartják számon, mely befolyásolja az állatok egészségi állapotát és termelését (1). A sertésnél a hőstressz számos negatív élettani hatást vált ki, melynek következménye a hizlalás eredményességének csökkenése (2). A hő- és egyéb stresszorok a hősokk-fehérjék szintézisét indukálják, melyek molekulasúlyuk alapján 4 fő csoportba sorolhatók: ezek a kis hősokk-fehérjék, a HSP60, a HSP70 és a HSP90. Az előbbiek közül a HSP70 segíti a fehérjék eredeti állapotának megtartását és megakadályozza az irreverzibilis aggregációt, ezáltal védi meg a sejteket/szervezetet a stressz-okozta károktól (3). A HSP90 is fontos szerepet játszik a sejtes folyamatokban, a sejtek stressz-helyzethez való alkalmazkodásában (4). A hősokk-fehérjék a háromszintű antioxidáns-rendszer védelmi vonalának harmadik szintjét képezik és szerepük a károsodott makromolekula-szakaszok javításában, hibás- vagy sérült konformációjú fehérjék szerkezetének helyreállításában van (5). Előzetes tanulmányok szerint a hőstressz immunszupressziót is okoz, ám sertésnél meglehetősen kevés tanulmány számol be a hőstressz immunfunkciókra ? különösen a celluláris immunfunkciókra ? kifejtett hatásáról (6). A celluláris immunválasz során a citokinek olyan peptidek, melyek a sejtek közötti kommunikációban vesznek részt. Az interleukin-1? (IL1?) és a tumor necrosis factor-? (TNF-?) a gyulladásos folyamatok résztvevője, míg az interleukin-10 (IL-10) gyulladáscsökkentő szereppel bír (7). A vizsgálatok célja volt annak megállapítása, hogy emelt koncentrációban alkalmazott vitaminokkal, mikroelemekkel miként enyhíthető a hőstressz okozta káros élettani folyamatok lefolyása. Hízósertésekkel beállított kísérleti csoportokból 6-6 egyedtől gyűjtöttünk vér- és jejunum mintákat. A környezeti hőmérséklet és a takarmányozás alapján az alábbi kezeléseket állítottuk be: termoneutrális hőmérséklet, hízótáp (termoneutrális kontroll); hőstressz, hízótáp (hőstressz kontroll); a további két kezelések során az akut hőstressz alatt különböző koncentrációban emelt C-, E-vitamin, cink, szelén tartalmú tápokat adtunk (kezelés 1, 2). A mérések során génexpressziós vizsgálatokkal határoztuk meg az imént felsorolt fehérjék (HSP70, HSP90, IL-10, IL-1?, TNF-?) mRNS szintjét. A vizsgálatok eredménye alapján az alkalmazott kezelések a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó citokin génexpressziós szintjét befolyásolták, mely az emelt koncentrációban adagolt vitaminok- és mikroelemek gyulladásos immunválasz során fellépő kedvező szerepét mutathatja. Köszönetnyilvánítás A kutatást a "Komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a Kárpát-medencében" EFOP-3.6.2-16-2017-00001" című projekt támogatta.
ISBN:978 963 490 277 5
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
A hő-stressz káros hatásának mérséklése speciális diétákkal, eltérő genetikai konstrukciójú sertés és baromfi esetében
Megjelenés:Vidékgazdasági és fenntarthatósági kutatások aktuális eredményei : absztraktkötet / szerk. Jávor András. - p. 12-13. -
További szerzők:Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök) Babinszky László (1950-) (agrár)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM083758
035-os BibID:(cikkazonosító)347 (WoS)000521356600028 (Scopus)85079836539
Első szerző:Csernus Brigitta (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:Effect of Carotenoids, Oligosaccharides and Anthocyanins on Growth Performance, Immunological Parameters and Intestinal Morphology in Broiler Chickens Challenged with Escherichia coli Lipopolysaccharide / Brigitta Csernus, Sándor Biró, László Babinszky, István Komlósi, András Jávor , László Stündl, Judit Remenyik, Péter Bai, János Oláh, Georgina Pesti-Asbóth, Levente Czeglédi
Dátum:2020
ISSN:2076-2615
Megjegyzések:This study was conducted to investigate the effect of carotenoid, oligosaccharide and anthocyanin supplementation in broiler diets under Escherichia coli lipopolysaccharide (LPS) challenge. Ross 308 chickens were fed 5 diets: basal diet (control diet), diet supplemented with beta-glucan in 0.05% (positive control) and diets with 0.5% carotenoid-, oligosaccharide- or anthocyanin contents. On the 26th days of age, chickens were challenged intraperitoneally 2 mg LPS per kg of body weight. 12 h after injection, birds were euthanized, then spleen and ileum samples were collected. LPS induced increased relative mRNA expression of splenic (p = 0.0445) and ileal (p = 0.0435) interleukin-1 beta (IL-1 beta), which was lower in the spleen in carotenoid (p = 0.0114), oligosaccharide (p = 0.0497) and anthocyanin (p = 0.0303)-treated chickens compared to LPS-injected control birds. Dietary supplementation of carotenoids also decreased relative gene expression of splenic interleukin-6 (IL-6) (p = 0.0325). In the ileum, beta-glucan supplementation showed lower relative mRNA expression of toll-like receptor 5 (TLR-5) (p = 0.0387) compared to anthocyanin treatment. Gene expression of both splenic and ileal interferon-alpha (IFN-alpha), interferon-gamma (IFN-gamma), toll-like receptor 4 (TLR-4) and toll-like receptor 5 (TLR-5) were not influenced by dietary supplements. In conclusion, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins could partially mitigate the immune stress caused by LPS challenge. All of the compounds impacted longer villus height (p < 0.0001), villus height:crypt depth ratios were higher after beta-glucan (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.0063) supplementations and thickened mucosa was observed in beta-glucan (p < 0.0001), oligosaccharide (p < 0.0001) and anthocyanin (p = 0.048) treatments. All of these findings could represent a more effective absorption of nutrients.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animals. - 10 : 2 (2020), p. 1-20. -
További szerzők:Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus) Babinszky László (1950-) (agrár) Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Jávor András (1952-) (agrármérnök) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Bai Péter (1976-) (biokémikus) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00042
GINOP
EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
NKFIH-1150-6/2019
NKFIH
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM112980
035-os BibID:(WoS)001030377600001 (Scopus)85163445096
Első szerző:Ortega, Arth David Sol Valmoria (PhD student)
Cím:Impact of heat stress length and dietary antioxidant supplementation on the nutrient digestibility, metabolism and immune response of fattening pigs / Arth David Sol Valmoria Ortega, László Babinszky, Ogonji Humphrey Oriedo, Brigitta Csernus, Xénia Erika Ozsváth, Levente Czeglédi, János Oláh, Csaba Szabó
Dátum:2023
ISSN:0570-1783
Megjegyzések:Study aimed to investigate the impact of long-term high ambient temperature (HAT) exposure and dietary antioxidant supplementation (elevated levels and in combination) on nutrient digestibility, metabolism and immune response of pigs. A total of 36 Danbred barrows (65.1 ? 2.81 kg) were allotted to four treatments: Trm1: HAT (28.9 ? 0.9 ?C) + control diet (CD); Trm2: HAT + elevated vitamin C and E and Se and Zn; Trm3: HAT + further elevated vitamin C and E and Se and Zn; and Trm4: thermo-neutral ambient temperature (19.5 ? 0.9 ?C) + CD. Nutrients (DM, CP, Cfat, CF, CA, GE) and minerals (Ca, P, Na, Zn, Se) digestibility were determined. Plasma metabolite and cytokine concentrations were investigated from the blood samples collected on d 15 and 28. Heat shock proteins (HSP 70 and 90) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-?) expressions were investigated from jejunum samples of pigs. HAT did not significantly affect pigs' nutrient digestibility and retention (P > 0.05). However, Trm2 pigs had greater digestibility in terms of DM, CF, Ca, Zn, Se and retention of Ca, Zn, Na, and Se than Trm1 and Trm4 groups. Trm3 pigs had significantly higher (P < 0.05) creatinine concentrations than Trm4 pigs. HAT did not significantly affect the expression of cytokines; however, vitamins and micro-minerals supplementation in the diet significantly (P < 0.05) improved interleukin (IL) 10 expression, reduced TNF-?, and HSP70 expressions. Vitamin and micro-mineral fortified diet can improve pigs' nutrient and mineral digestibility and could alleviate inflammatory response in pigs exposed to HAT.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
heat stress
nutrient digestibility
dietary antioxidant
inflammation
metabolic change
fattening pig
Megjelenés:Annals of Agricultural Sciences. - 68 : 1 (2023), p. 87-96. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár) Oriedo, Ogonji Humphrey Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Ozsváth Xénia Erika Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1