CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM112980
035-os BibID:(WoS)001030377600001 (Scopus)85163445096
Első szerző:Ortega, Arth David Sol Valmoria (PhD student)
Cím:Impact of heat stress length and dietary antioxidant supplementation on the nutrient digestibility, metabolism and immune response of fattening pigs / Arth David Sol Valmoria Ortega, László Babinszky, Ogonji Humphrey Oriedo, Brigitta Csernus, Xénia Erika Ozsváth, Levente Czeglédi, János Oláh, Csaba Szabó
Dátum:2023
ISSN:0570-1783
Megjegyzések:Study aimed to investigate the impact of long-term high ambient temperature (HAT) exposure and dietary antioxidant supplementation (elevated levels and in combination) on nutrient digestibility, metabolism and immune response of pigs. A total of 36 Danbred barrows (65.1 ? 2.81 kg) were allotted to four treatments: Trm1: HAT (28.9 ? 0.9 ?C) + control diet (CD); Trm2: HAT + elevated vitamin C and E and Se and Zn; Trm3: HAT + further elevated vitamin C and E and Se and Zn; and Trm4: thermo-neutral ambient temperature (19.5 ? 0.9 ?C) + CD. Nutrients (DM, CP, Cfat, CF, CA, GE) and minerals (Ca, P, Na, Zn, Se) digestibility were determined. Plasma metabolite and cytokine concentrations were investigated from the blood samples collected on d 15 and 28. Heat shock proteins (HSP 70 and 90) and tumor necrosis factor-alpha (TNF-?) expressions were investigated from jejunum samples of pigs. HAT did not significantly affect pigs' nutrient digestibility and retention (P > 0.05). However, Trm2 pigs had greater digestibility in terms of DM, CF, Ca, Zn, Se and retention of Ca, Zn, Na, and Se than Trm1 and Trm4 groups. Trm3 pigs had significantly higher (P < 0.05) creatinine concentrations than Trm4 pigs. HAT did not significantly affect the expression of cytokines; however, vitamins and micro-minerals supplementation in the diet significantly (P < 0.05) improved interleukin (IL) 10 expression, reduced TNF-?, and HSP70 expressions. Vitamin and micro-mineral fortified diet can improve pigs' nutrient and mineral digestibility and could alleviate inflammatory response in pigs exposed to HAT.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
heat stress
nutrient digestibility
dietary antioxidant
inflammation
metabolic change
fattening pig
Megjelenés:Annals of Agricultural Sciences. - 68 : 1 (2023), p. 87-96. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár) Oriedo, Ogonji Humphrey Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök) Ozsváth Xénia Erika Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM127174
Első szerző:Szabó Csaba (agrármérnök)
Cím:Effects of different supplements in diets for primiparous sows on piglets` intestinal morphology / Csaba Szabó, Arth David Sol Valmoria Ortega, James Kachungwa Lugata, Rozália Kasza, Gábor Czakó, Botond Gaál, László Ducza, Levente Czeglédi, Brigitta Csernus
Dátum:2024
Megjegyzések:Feed supplements can alter the composition and quality of sow milk, which can also have a beneficial effect on piglets. The aim of the study was to test the effect of yeast, arginine, vitamin E and organic selenium supplementation in diets for primiparous lactating sows on piglets' intestinal morphology at 21 days of life. Forty DanBred gilts were split into four groups based on the live weight when moved to the farrowing unit: control (farm feed); yeast supplementation (Levucell SB 10ME Titan, 0.01%); elevated L-arginine (+4.4g/kg); and increased selenium and vitamin E (+0.1 mg/kg organic selenium, +50 mg/kg vitamin E). The gilts were fed from seven days prior to farrowing till weaning (28 days). At the age of 21 days, one piglet per litter was sacrificed and dissected for jejunum morphology analyses. Yeast supplementation in the sows' feed significantly (p<0.05) increased the length and area of the villi and the ratio of villus length:crypt depth compared to the control group. Villus width and crypt depth were significantly (p<0.05) improved by all three dietary treatments compared to controls. In conclusion yeast supplementation of sow lactational feed has the most positive effect on the piglets' jejunum.
ISBN:978-3900397-15-9
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
piglet, jejunum, morphology
Megjelenés:32nd International Symposium Animal Science Days : Book of Abstracts / szerk. Birgit Fürst-Waltl, Sarah-Joe Burn, Johann Sölkner, Werner Zollitsch. - p. 30. -
További szerzők:Ortega, Arth David Sol Valmoria (1992-) (PhD student) Lugata, James Kachungwa (1992-) (Ph.D hallgató) Kasza Rozália Czakó Gábor Gaál Botond Ágoston (1982-) (anatómus, neurobiológus) Ducza László (1987-) (molekuláris biológus) Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök) Csernus Brigitta (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Pályázati támogatás:2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00258
Egyéb
ÚNKP-23-4
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1