CCL

Összesen 5 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM121892
035-os BibID:(WoS)001263828200001 (Scopus)85195363875
Első szerző:Karnai Laura (közgazdász)
Cím:Combining nursery closed-system and pond grow-out common carp (Cyprinus carpio) production is a profitable business in Hungary / Laura Mihály-Karnai, Milán Fehér, Emese Bozánné Békefi, Szilvia Kertész-Molnár, István Szűcs, László Szőllősi
Dátum:2024
ISSN:2352-5134
Megjegyzések:Extensive, large-scale long-term pond fish production has several challenges and high economic risks, such as continuous bird predation. Moreover, common carp (Cyprinus carpio) production costs are relatively high using this production strategy. To reduce risks and improve production safety and efficiency, European common carp farmers are challenged to shorten the classic 3-year production cycle. This study aimed to comprehensively analyze the main farm parameters, production efficiency, cost and revenue of a production strategy based on combining hatchery/nursery closed-system, a second phase of the nursery in ponds and a final phase of pond grow-out of common carp. A deterministic economic model was used. Combined production has a lower fish loss by bird predation, a shorter production cycle, a better feed conversion ratio than conventional pond fish production, and a similar yield at a cost of approximately 2.02 USD/kg. This value are higher than those assumed in the conventional extensive 3-year common carp, completely pond-based production strategy. However, the current assets turnover ratio is much lower in the latter case. The yearly average net revenue can increase by implementing a more intensive combined production strategy. The combined strategy can improve security and predictability of production while reducing the pond area used for grow-out of extensive common carp farm.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Sustainable common carp production
Efficiency
Yield
Cost and revenue ratios
Megjelenés:Aquaculture Reports. - 36 (2024), p. 1-9. -
További szerzők:Fehér Milán (1985-) (agrármérnök) Békefi Emese (1976-) (agrármérnök) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász) Szőllősi László (1979-) (gazdasági agrármérnök)
Pályázati támogatás:GINOP-2.3.2-15-2016-00025
GINOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM122263
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Jó termelési színvonalon gazdálkodó pulykahizlaló üzemek ökonómiai jellemzői 2023-ban / Szőllősi László; Kertész-Molnár Szilvia; Mihály-Karnai Laura; Csorbai Attila
Dátum:2024
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 24 : 1 (2024), p. 52-61. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Csorbai Attila (1975-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM118267
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Vágócsirke-hizlaló üzemek ökonómiai jellemzői 2022-ben és 2023-ban / Szőllősi László, Mihály-Karnai Laura, Kertész-Molnár Szilvia
Dátum:2023
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 23 : 3 (2023), p. 12-22. -
További szerzők:Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM113963
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Tojásfogyasztási és -vásárlási szokások Magyarországon / Szőllősi László, Mihály-Karnai Laura, Kertész-Molnár Szilvia
Dátum:2022
ISSN:1586-779X
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Baromfiágazat. - 22 : 3 (2021), p. 40-49. -
További szerzők:Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM074389
Első szerző:Szőllősi László (gazdasági agrármérnök)
Cím:Cost analysis of pig slaughtering: a hungarian case study / Szőllősi László, Molnár Szilvia, Ladányi Krisztina, Karnai Laura, Szűcs István
Dátum:2017
ISSN:1789-221X 1789-7874
Megjegyzések:The scale of Hungarian slaughterhouses is small in international comparison and the cost of slaughter and cutting a pig of average live weight is relatively high at 16.1-19.4 EUR on average. The aim of this study is to evaluate the cost of pig slaughter and cutting through the case study of a medium-scale plant in Hungary. Based on data from the enterprise, a calculation was performed in relation to the "output" quantity of pig slaughter and cutting, as well as its value and the cost and cost structure of processing. The capacity of the examined plant and its utilisation were analysed and cost reductions were estimated for various increases of output. In 2015, the direct cost of slaughter and cutting was 18.9 EUR per pig for the medium-scale plant which processed 100 thousand pigs. When the purchase cost of pigs is excluded, labour costs accounted for the highest share (30%) of costs, followed by services (29%) and energy costs (21%). For this reason, the level of wages and employer's contributions has a rather high significance. Analysis showed that significant increases in Hungarian minimum wage and guaranteed living wage in 2017 resulted in an estimated 7% increase in the cost of slaughter and cutting compared to 2015, despite the decrease of contributions. The capacity utilisation of the plant was a low 28% when compared to a single 8-hour shift considered full capacity. The cost of slaughter and cutting was estimated to be reduced to 14.2-17.0 EUR per pig if the plant operated at full capacity. This may be considered a lower bound estimate of cost because there are numerous restricting factors on optimising capacity utilisation, such as: 1) number of live animals available for purchase and related logistics; 2) cooling capacity availability; 3) labour availability; 4) market position of the enterprise and potential for marketing additional pig meat products. Enterprises of this scale are recommended to consider producing more value-added products and, accordingly, investing in product development.
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
meat industry
slaughterhouse
capacity utilisation
economies of scale
slaughtering costs
Megjelenés:Apstract. - 11 : 3-4 (2017), p. 121-130. -
További szerzők:Molnár Szilvia (1989-) (közgazdász) Ladányi Krisztina (1990-) (közgazdász) Karnai Laura (1991-) (közgazdász) Szűcs István (1968-) (agrárközgazdász)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1