Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 7 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM110293
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2022
Megjelenés:
Utánközlés / fordítás
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Many studies are published on food fortification, as the production, testing and consumption of functional foods has become a central issue these days. Bread is one of our important staple foods, and we also regularly eat various spices. Bread may also contain spices. In the course of our work, bread recipes containing different spices in different quantities were developed. In this study, the macroelement content of seven spices (basil, dill, oregano, caraway, chives, rosemary and garlic granules) and 42 fortified breads were determined using an inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES), and their contribution to the nutrient reference value (NRV) was calculated. Based on the measured concentrations, higher element contents were measured in the spices used by us compared to the values of other studies. Outstanding results values were determined in basil, dill, oregano and chives. In the case of breads, the calcium, potassium and magnesium content of the products made with the above-mentioned spices was higher than the data found in the literature. Taking into account the results, it was possible to produce macroelement-containing products that contribute to the body's daily macroelement needs more than usual.
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök): Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
spices
bread
fortification
macroelement
nutrient reference value (NRV)
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4047-4057. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Lásd még:
Egyéb kapcsolat
(1)
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM110290
035-os BibID:
(Scopus)85124580039
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Examination of breads enriched with dried basil and evaluation of the results / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2021
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Both bread and spices play an important role in our daily diet. Basil is an extremely popular spice, the beneficial effects of which have long been known. This is why the enrichment of breads with commercially available dried basil was carried out. In the case of basil, its antioxidant and element contents were determined. With respect to these parameters, results indicating outstandingly advantageous properties were obtained. During the enrichment, 6 different concentrations were used and a control sample was prepared that did not contain basil. As the amount of spice was increased, the total polyphenol content (TPC), flavonoid and macronutrient contents of the breads also increased. There was no difference between the products in terms of their crude fat content. In the case of the protein content, a minimal increase was measured with increasing spice concentration.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
functional food
Element content
flavonoid content
total polyphenol content (TPC)
Basil
Bread
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3672-3678. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM110250
035-os BibID:
(Scopus)85088855311
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Funkcionális kenyér, avagy a fokhagyma és készítményei hatása a kenyér egyes paramétereire = Functional bread, or the effects of garlic and its products on certain parameters of bread / Kántor Andrea, Fischinger László Ádám, Alexa Loránd, Papp-Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2019
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Napjainkban a kenyér fogyasztása szinte mindennapos. Mivel a fokhagyma jótékony hatása közismert, ezért is gondoltunk arra, hogy a kenyérbe sütve azt, egy kellemes ízű és élettanilag is kedvező hatású terméket hozhatunk létre. A kísérlethez fokhagymát, fokhagymakrémet és fokhagyma granulátumot használtunk különböző koncentrációkban, melyeket előzetes vizsgálatok alapján választottunk ki. Az elkészült termékeknél vizsgáltuk, hogy a kontroll kenyerünkhöz képest a dúsítások milyen mértékben változtatták meg a termékben az antioxidáns hatású vegyületek, valamint makroelemek mennyiségét. Az eredményeket statisztikai programmal is elemeztük, amelynek alapján megállapítottuk, hogy a vizsgált paraméterekben igazolható különbségeket sikerült kimutatni az egyes kísérleti cipók között. Az összes polifenol-tartalomban egyértelmű növekedést értünk el, az elemtartalom esetében azonban változatos eredményeket kaptunk.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 65 : 4 (2019), p. 2704-2714. -
További szerzők:
Fischinger László Ádám
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM108381
035-os BibID:
(Scopus)85139623262
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Különböző fűszerekkel dúsított kenyerek makroelem tartalmának meghatározása és hozzájárulásuk a táplálkozási referencia értékhez / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2022
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Az élelmiszerek dúsításával számos tanulmány foglalkozik, hiszen napjainkra központi kérdéssé vált a funkcionális élelmiszerek előállítása, vizsgálata és fogyasztása. A kenyér egyik fontos alapélelmiszerünk, és rendszeresen fogyasztunk különböző fűszereket is. A kenyér tartalmazhat fűszereket. Munkánk során különböző fűszereket, különböző mennyiségben tartalmazó kenyérreceptet dolgoztunk ki. Ebben a vizsgálatban hét fűszer (bazsalikom, kapor, oregánó, kömény, metélőhagyma, rozmaring és fokhagyma granulátum) és 42 dúsított kenyér makroelem tartalmát határoztuk meg induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométerrel (ICP-OES), valamint kiszámoltuk, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a táplálkozási referencia értékhez (NRV ? Nutrient Reference Value). A mért koncentrációk alapján az általunk alkalmazott fűszerekben más tanulmányok értékéhez képest magasabb elemtartalmat mutattunk ki. Kiemelkedő eredményeket határoztunk meg a bazsalikomban, kaporban, oregánóban és metélőhagymában.
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök): Determination of the macroelement content of breads fortified with different spices and their contribution to the nutrient reference value
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
fűszerek
kenyér
dúsítás
makroelem
táplálkozási referenciaérték (NRV)
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 68 : 3 (2022), p. 4036-4046. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Pályázati támogatás:
NKFIH-1150-6/2019
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Lásd még:
Egyéb kapcsolat
(1)
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM103584
035-os BibID:
(Scopus)85124581122
Első szerző:
Kántor Andrea (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:
Szárított bazsalikommal dúsított kenyerek vizsgálata és eredményeinek értékelése / Varga-Kántor Andrea, Alexa Loránd, Topa Emőke, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2021
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Úgy a kenyér, mint a fűszerek fontos szerepet játszanak a mindennapi táplálkozá- sunkban. A bazsalikom egy rendkívül kedvelt fűszer, melynek jótékony hatásai már régóta ismertek. Ezért is végeztük el a kenyerek kereskedelmi forgalomban kapható szárított bazsalikommal való dúsítását. A bazsalikom esetében meghatároztuk annak antioxidáns hatású vegyület-, valamint elemtartalmát. E paraméterek tekin-tetében kiemelkedően előnyös tulajdonságokra utaló eredményeket kaptunk. A dúsítás során 6 különböző koncentrációt alkalmaztunk, valamint egy kontroll mintát készítettünk, amely nem tartalmazott bazsalikomot. A fűszer mennyiségének növelésével a kenyerekben nőtt az összes polifenol (TPC ? Total Polyphenol Content)-, flavonoid- és makroelem tartalom. A nyerszsír tartalomban nem tapasztaltunk eltérést a termékek között. A fehérjetartalom esetében minimális növekedést mértünk a fűszer koncentráció- jának növelésével.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3665-3671. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Topa Emőke (1986-) (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
6.
001-es BibID:
BIBFORM110291
035-os BibID:
(Scopus)85124617751
Első szerző:
Topa Emőke (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Quality characteristics of red fruits fresh and after lyophilization / Topa Emőke, Alexa Loránd, Varga-Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2021
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
In our work, the quality characteristics and nutritional parameters of red fruits were examined in their fresh state and after lyophilization. The purpose of the comparison was to assess the effect of freeze drying on these fruits. The elemental and dry matter content of fresh fruits was determined, and the changes in their total phenolic compound and flavonoid content, as well as their vitamin C and acid content. A slight increase in the total phenolic compound and flavonoid content and a smaller decrease in the vitamin C content were observed, while the quantity of total acids was reduced in the sample to almost one-third after lyophilization.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3657-3664. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
7.
001-es BibID:
BIBFORM103583
035-os BibID:
(Scopus)85124580563
Első szerző:
Topa Emőke (Élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Piros gyümölcsök minőségi jellemzői friss és liofilizálás utáni állapotban / Topa Emőke, Alexa Loránd, Varga-Kántor Andrea, Kovács Béla, Czipa Nikolett
Dátum:
2021
ISSN:
2676-8704 0422-9576
Megjegyzések:
Munkánk során piros gyümölcsök minőségi jellemzőit, beltartalmi paramétereiket vizsgáltuk friss állapotukban és liofilizálás után. Az összehasonlítás célja volt, hogy felmérjük, a fagyasztva szárítás milyen hatással van ezekre a gyümölcsökre. A friss gyümölcsök elem- és szárazanyagtartalmát határoztuk meg, emellett az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmuk, a C-vitamin-, a savtartalmuk változását is megvizsgáltuk. Az összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalomban némi emelkedést, a C-vitamin esetén kisebb csökkenést tapasztaltunk, míg az összes sav mennyisége szinte harmadára csökkent a mintákban a liofilizálást követően.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Élelmiszervizsgálati Közlemények. - 67 : 4 (2021), p. 3649-3656. -
További szerzők:
Alexa Loránd (1993-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kántor Andrea (1991-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Czipa Nikolett (1980-) (környezetgazdálkodási agrármérnök)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.