CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM095654
Első szerző:Nagy Nikoletta Edit (okleveles agrármérnök)
Cím:Különböző szója oltóanyagok hatásainak vizsgálata / Nagy N., Pepó P., Mándi L.né
Dátum:2016
Megjegyzések:Napjainkban a biztos terméshozam elérése érdekében egyre jobb technológiai eljárásokat veszünk igénybe. Azonban honnan is tudhatnánk, hogy melyik a legjobb számunkra? Több oltóanyag is kapható a hazai piacon, mellyel a szója vetőmagok bevonhatóak. Ma már a legelterjedtebb a rámelegítéses technológia, mellyel azonnal vethető a szója vetőmag és a szuszpenziós oltás, melyet vetés előtt 24 órával kell a mag felületére juttatni. Kisparcellás kísérletünkben több szója oltóanyagot hasonlítottunk össze, hogy megtudjuk, melyik milyen hatással van a szója magasságára, ellenálló képességére, gyökérzetére, nitrogén megkötésére.
ISBN:978-615-5391-79-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok előadáskivonat
Megjelenés:XXXVI. Óvári Tudományos Nap - Hagyomány és innováció az agrár- és élelmiszergazdaságban: Tudományos Nap Összefoglalók / szerk. Bali Papp Ágnes, Szalka Éva. - 2. köt., p. 209-217. -
További szerzők:Pepó Péter (1955-) (agrármérnök) Mándi Lajosné (1947-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM078658
Első szerző:Nagy Nikoletta Edit (okleveles agrármérnök)
Cím:Szója oltóanyagok összehasonlító vizsgálata oltott talajon / Nagy Nikoletta Edit, Pepó Péter, Mándi Lajosné
Dátum:2017
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:A magasabb hozam elérése érdekében, egyre jobb technológiai eljárásokat kínálnak a jelenlegi piacon, melyek segítik a termelőt céljai megvalósításában. A biztos terméshozam érdekében ugyanis egyre többen áldoznak a különböző készítményekre, de van, hogy a várt hatás elmarad. Ennek okát keresve a következő eredményekre jutottunk: a talajoltó szuszpenzió és a csávázott vagy oltott vetőmag igen szoros kapcsolatban áll egymással, mely befolyásolja a gümőképződést, magtelítődést és hozamot, valamint a beltartalmi mutatókat. A talajoltó készítmény kifejthet pozitív és negatív hatásokat, mely attól függ, hogy milyen baktérium törzsekkel kombináltuk a szója vetőmagot. Kísérletünkben igen jól kimutatható, hogy oltó- és oltóanyag, valamint oltó- és csávázó anyag között is felléphet antagonizmus, mely visszaveti a gümőképződést, hozamot, de nem ront a beltartalmi mutatókon. Summary In order to achieve higher yields, better technological methods offered in the current market, which aims to help the producers in the realization. To guarantee good yield because more and more people try with a variety of products, but you have to make the expected impact falls short. In this experiment, the following results were obtained: the soil suspension closely related to the inoculum of seed or seed treatment, which affects the soybean nodule formation, core saturation, and yield and protein-oil indicators. The soil suspension composition may exert positive and negative effects, which depend on how bacterial strains inoculum combined on the soybean seed surface. It is shown in our experiment very well, that between inoculum and inoculum as well as inoculum and seed treatment materials may be antagonism which setback to the soybean nodules formation and the yield, but not worsen the protein-oil indicators.
Tárgyszavak:Agrártudományok Növénytermesztési és kertészeti tudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
szója oltóanyag
rhizobium
terméshozam
beltartalom
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta Agraria Debreceniensis. - 72 (2017), p. 113-116. -
További szerzők:Pepó Péter (1955-) (agrármérnök) Mándi Lajosné (1947-) (agrármérnök)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1