Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM125669
035-os BibID:
(scopus)85208761115
Első szerző:
Nurkolis, Fahrul
Cím:
Exploring the potential molecular targets of hydroxymethylbutyrate and glucosamine fortified whey protein drink to modulate sarcopenia and Alzheimer's disease by in silico and in vitro studies / Nurkolis Fahrul, Lau Vincent, Tallei Trina Ekawati, Taslim Nurpudji Astuti, Radu Son, Tsopmo Apollinaire, Kim Bonglee, Syahputra Rony Abdi, Tjandrawinata Raymond Rubianto, Arianti Rini, Kristóf Endre
Dátum:
2024
ISSN:
2666-1543
Megjegyzések:
Fortified foods have garnered significant attention as potential therapeutic strategies with less adverse effects and ready accessibility. However, precise formulation is required to optimize their beneficial effects. Our study aimed to unravel the mechanisms of a functional protein beverage, hydroxymethylbutyrate and glucosamine fortified whey protein drink (HG-WPD), as a possible intervention combatting sarcopenia and Alzheimer's disease (AD) by network pharmacology, molecular docking, and experimental assays. This study investigates the molecular pathways through which HG-WPD acts, by combining in silico and in vitro analyses. Our in silico study predicted the important target proteins, including acetylcholinesterase (AChE), matrix metalloproteinase 9 (MMP9), and angiotensin-converting enzyme (ACE), linked to both diseases. The molecular docking analysis showed that hydroxymethylbutyrate and glucosamine exhibited a notable binding affinity to these proteins, therefore suggesting their possible use as multi-target medicinal agents. In vitro studies on C2C12 myotubes showed that HG-WPD reduced dexamethasone-induced cell death highlighting its potential anti-sarcopenic actions. Furthermore, confirming their possible function in reducing cognitive impairment in AD, the antioxidant tests showed great activity of both substances. The results imply that HG-WPD is potentially effective for future therapeutic approaches as a functional food product with dual benefits in combatting sarcopenia and AD.
Tárgyszavak:
Orvostudományok
Elméleti orvostudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Hydroxymethylbutyrate
Glucosamine
Sarcopenia
Alzheimer's disease
Anti-aging
Milk
Megjelenés:
Journal of Agriculture and Food Research. - 18 (2024), p. 1-13. -
További szerzők:
Lau, Vincent
Tallei, Trina Ekawati
Taslim, Nurpudji Astuti
Radu, Son
Tsopmo, Apollinaire
Kim, Bonglee
Syahputra, Rony Abdi
Tjandrawinata, Raymond Rubianto
Arianti, Rini (1991-) (biokémikus)
Kristóf Endre (1987-) (általános orvos)
Pályázati támogatás:
PD146202
OTKA
FK145866
OTKA
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.