CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM092262
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Application of MALDI-TOF MS for identification of food associated Staphylococcus aureus / Horváth Brigitta, Peles Ferenc, Bereczki László, Széll András, Sipos Rita, Erős Ágnes, Lovász Csaba, Micsinai Adrienn
Dátum:2018
Megjegyzések:Staphylococcus aureus is recognized as one of the most common pathogens responsible for food poisoning and gives rise to various infections in humans and animals. Our aim was to look into the possibility of applying matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) techniques to the identification of coagulase-positive staphylococci with two sample preparation methods (direct sample preparation and formic acid suspension technique) to study the impact on the identification results. In the present study 20 food samples were collected from different food matrices and screened for food-borne staphylococci with a selective medium (Baird-Parker). The strains collected from food were identified by MALDI BioTyper, 19 out of 20 coagulase-positive Staphylococcus isolates were securely identified at a genus and within that 7 isolates were identified at a species level with a high probability. The two sample preparation methods (direct and formic acid suspension techniques) yielded the same identification evaluation results, thus both protocols seem to be adequate. Application of MALDI-TOF MS could be reduced the analysis time of identification of Staphylococcus spp. The developed method is able to identify Staphylococcus aureus, cheaper and more reliably in a routine diagnostic laboratory.
ISBN:978-963-490-032-0
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Staphylococcus aureus
MALDI-TOF MS
foodborne pathogen
Megjelenés:Scientific researches in food production - 3rd meeting of young researchers from V4 countries : Conference Proceedings / ed. Béla Kovács, Nikolett Czipa, Ferenc Peles, Éva Bacskainé Bódi, Andrea Kántor, Flóra Mária Szabóné Petróczki, Loránd Alexa. - p. 17-22. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Széll András (1972-) (laboratóriumi szakorvos) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM092175
Első szerző:Horváth Brigitta (okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus)
Cím:Comparison of sample preparation methods for the identification of Staphylococcus Aureus by MALDI-FOF MS / Brigitta Horváth, Ferenc Peles, László Bereczki, András Széll, Rita Sipos, Ágnes Erős, Csaba Lovász, Adrienn Micsinai
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Coagulase-positive staphylococci include 3 species, Staphylococcus aureus, S. hyicus and S. intermedius. Of these three species, S. aureus is the most well-known human pathogen. S. aureus is part of the human and animal normal microbiota, however, it is capable of producing several staphylococcal enterotoxins (SEs) that cause intoxication symptoms of varying intensity in humans after consuming contaminated food. Selective media which are used for the determination of coagulase-positive staphylococci from foods are not able to identify isolates at a species. With the MALDI-TOF MS technique, we can identify S. aureus cheaper and faster than by using molecular methods. This paper describes the results of the study of the presence of coagulase-positive staphylococci and S. aureus in many food products, and the application of three sample preparation methods: direct sample preparation, formic acid suspension and ethanol extraction.
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Coagulase-positive staphylococci
MALDI-TOF MS
sample preparation
foodborne pathogen
S. aureus
Megjelenés:Agrártudományi Közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2019 : 1 (2019), p. 9-14. -
További szerzők:Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy) Bereczki László Széll András (1972-) (laboratóriumi szakorvos) Sipos Rita (1972-) (biológus, vegyész) Erős Ágnes (1990-) (biológus) Lovász Csaba (1988-) Micsinai Adrienn (1972-) (biológus, mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1