CCL

Összesen 28 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM127191
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Potential of Baobab (Adansonia digitata L.) Dried Fruit Pulp in Contributing to Food and Nutrient Security in Sudan and Senegal / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Abdaljbbar B.A. Dawod, Eltayeb Omaima Awad Mustafa, Shaikh Ayaz Mukarram, Béla Kovács
Dátum:2025
ISSN:2666-1543
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Journal of Agriculture and Food Research. - 19 (2025), p. 1-9. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Dawod, Abdaljbbar Babiker Abdaljbbar (1987-) (Ph.D. student) Awad Mustafa Eltayeb, Omaima Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM126233
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Evaluation of the Nutritional Impact of Baobab Leaves (Adansonia digitata L.) as a Dietary Intervention to Combat Nutrient Deficiencies and Poverty-Related Health Problems / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Abdaljbbar B. A. Dawod; Eltayeb Omaima Awad Mustafa; Shaikh Ayaz Mukarram; Tahra ElObeid; Elshafia Ali Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2024
ISSN:2072-6643
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Nutrients. - 16 (2024), p. 1-21. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Dawod, Abdaljbbar Babiker Abdaljbbar (1987-) (Ph.D. student) Eltayeb, Omaima Awad Mustafa (1976-) (orvos) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) ElObeid, Tahra Mohammed, Elshafia Ali Hamid (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM125916
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Baobab (Adansonia digitata L.) as a remedy to human livelihood challenges: a review / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Ayaz Mukarram Shaikh; Béla Kovács
Dátum:2024
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Acta agraria Debreceniensis. - 2 (2024), p. 5-11. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:DOI
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM124935
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:The health benefits of baobab fruit pulp Adansonia digitata L. : A nutrient-rich resource / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Eltayeb Omaima Awad Mustafa, Shaikh Ayaz Mukarram, Béla Kovács
Dátum:2024
ISBN:978-615-5270-82-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:12th Central European Conference on Food : Book of abstracts / Bánáti Diána. - p. 84. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Eltayeb, Omaima Awad Mustafa (1976-) (orvos) Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:Stipendium Hungaricum Scholarship Program
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM122246
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Comparative Examination of Macro Element Profiles in Adansonia digitata Fruit Pulp from Sudan and Senegal / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Ayaz Mukarram Shaikh; Elshafia Ali Hamid Mohammed; Béla Kovács
Dátum:2024
Megjegyzések:International student symposium "Challenges and solutions for development sustainability of the rural space" IIIerd edition Oradea, April 12, 2024
Baobab fruit is known for its nutritional value and serves as a vital source of these essential macro elements. This study investigates the concentrations of macro elements, including calcium (Ca), potassium (K), magnesium (Mg), and sodium (Na), in baobab fruit pulp collected from two different African countries. The first sample (SUD) was collected from Sudan, and the other two samples were obtained from Senegal (SEN1), and Senegal (SEN2). Experimental analysis was performed using ICP-OES at the Food Science Institute laboratory, located at the University of Debrecen in Hungary. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to ascertain the influence of study areas on elemental content at a 5% significance level. Magnesium was highest in SEN1 (198 mg/100 g). Sodium, Calcium, and Potassium demonstrated variations across the different areas, and the highest mean concentration for all was observed in SUD (6.38 mg/100 g), (329 mg/100 g) and (1907 mg/100 g) respectively. The findings shed light on the elemental composition of baobab fruit pulp across Africa, providing valuable insights for nutritional research, as well as for the sustainable utilization of this highly significant fruit resource in terms of human diet and health.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok nem besorolt
egyéb
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Mohammed, Elshafia Ali Hamid (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM122189
035-os BibID:(Scopus)85197598983 (WoS)001256035100001
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Major and Trace Elements of Baobab Leaves in Different Habitats and Regions in Sudan : implication for Human Dietary Needs and Overall Health / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ali Omer, Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovács
Dátum:2024
ISSN:2304-8158
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Foods. - 13 : 12 (2024), p. 1-14. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Omer, Ali Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM119642
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Microelement concentrations in baobab leaves from Sudan: Implications for human nutrition / Ahmed E. M. A., Mozzon M., Shaikh M. A., Elshafia A. H. M., Kovács B.
Dátum:2024
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:15th Egerton University Biennial International Conference : Programme and book of abstracts / M.K. Charimbu. - p. 90
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Mohammed, Elshafia Ali Hamid (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM118740
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Exploring the potential of baobab processed products: a review / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia Ali Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2024
ISBN:978-615-6457-43-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma : Absztraktkötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 62. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Mohammed, Elshafia Ali Hamid (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM118118
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Nutritional value assessment of adansonia digitata leaves in sudan. / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Béla Kovács
Dátum:2023
Megjegyzések:Adansonia digitata is an African tree that has been known as a unique plant species with high health-promoting substances. The baobab tree (Adansonia digitata) is widely used in Africa for different purposes including, medicinal, food, and fruity beverages. Baobab leaves, seed oil, and fruit pulp are considered as most valuable foodstuff. This study aims to investigate the nutritional value of baobab leaves. The study area has covered six different ecological zones in Sudan and the laboratory work has been done in the laboratory of the Institute of food science, University of Debrecen, and an inductively coupled plasma emission spectrometer (ICP) is used for elemental analysis. The mineral composition of baobab leaves has been examined (and the result shows significant differences among means with the high nutritional value of subjected substance and (p<0.05). The highest and lowest concentration (Mg/100g) of (Ca, Na, Cu, and Fe) were shown in each zone (BRT 30713 and KPT 20920), (KWT 86.54, and BPT, 66.40), (BWT 10.540, and BRT 5.794), (KPT 198.9, and BPT, 117.8) These results showed varied compositions in terms of trees leaves' organ characteristics. Therefore, further studies in the physical and chemical characteristics of raw materials of baobab products are needed to provide essential information for food engineering and unit operations systems and predict the behavior of innovative baobab products.
ISBN:978-625-00-8161-7
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Adansonia digitate
Baobab
Innovation
Nutritional value
Megjelenés:Proceedings of the 3rd International Conference on Raw Materials to Processed Foods / ed. Serkan Selli, Hasim Kelebek. - p. 154. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2022-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM117416
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Dynamics of magnesium concentration in baobab leaves: Site-specific variation in Sudan / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed, Massimo Mozzon, Ayaz Mukarram Shaikh, Elshafia ALI Hamid Mohammed, Béla Kovács
Dátum:2023
ISBN:978-80-552-2660-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Scientific Conference of PhD Students of FAFR, FBFS and FHLE SUA in Nitra with international participation - Proceedings of abstracts on occasion of the Science and Technology Week in the Slovak Republic / ed. Monika Tóthová, Judita Lidiková, Kristína Candráková, Dominik Holly. - p. 64. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Mohammed, Elshafia Ali Hamid (1987-) agrármérnök Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:a szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM114835
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Determination of the Levels of Potentially Toxic Elements in Baobab Leaves in Sudan / Abdelhakam Esmaeil Mohamed Ahmed; Massimo Mozzon; Ayaz Mukarram Shaikh; Béla Kovács
Dátum:2023
ISBN:978-963-490-535-6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / ed. Szilvia Veres, Mariett Kocsisné Papp. - p. 31. -
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Pályázati támogatás:TKP2021-NKTA-32
Egyéb
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM112810
Első szerző:Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed (Food Engineer)
Cím:Changes in the nutritional composition of baobab (Adansonia digitata L.) leaves as affected by habitat : implications for human dietary needs and health / A. E. M. Ahmed, M. Mozzon, A. M. Shaikh, B. Kovács
Dátum:2023
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Nordic Natural Products Conference 2023 : Programme and Abstracts / eds. Cristina D. Cruz et al. - p. 48
További szerzők:Mozzon, Massimo Shaikh, Ayaz Mukarram (1991-) (PhD candidate) Kovács Béla (1963-) (okleveles vegyész, angol szakfordító)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1 2 3