Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 4 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM114718
035-os BibID:
(cikkazonosító)13165 (Scopus)85170372401
Első szerző:
Kristia Kristia (PhD student)
Cím:
Exploring the Synergy of Renewable Energy in the Circular Economy Framework: A Bibliometric Study / Kristia, Kristia; Rabbi, Mohammad Fazle
Dátum:
2023
ISSN:
2071-1050
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 15 : 17 (2023), p. 1-27. -
További szerzők:
Rabbi, Mohammad Fazle (1985-) (közgazdász)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM112763
035-os BibID:
(cikkazonosító)8998 (WoS)001005224700001 (Scopus)85161603496
Első szerző:
Kristia Kristia (PhD student)
Cím:
A Bibliometric Analysis of Sustainable Food Consumption: Historical Evolution, Dominant Topics and Trends / Kristia, Kristia; Kovács, Sándor; Bács, Zoltán; Rabbi, Mohammad Fazle
Dátum:
2023
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
The major goal of this study is to trace the emergence of SFC-related research across time, using a thematic map and a list of corresponding publications. In addition, this study aims to determine the author who has made the most significant contribution to this particular field. This study provides a comprehensive bibliometric analysis of the historical development and current trends in sustainable food consumption research, examining 2265 articles published between 1990 and 2023. Using the bibliometrics package of R Studio software version 4.2.1 and its Biblioshiny package, articles from the Scopus and Web of Science databases are examined. In the field of sustainable food consumption, we identify five distinct research phases: initial stagnation, infant growth, post-economic crisis, expanding phase and COVID-19 and post-pandemic. While research on broader sustainability topics can be traced back to the early 20th century, a very limited number of articles on sustainable food consumption was published in the 1990s. However, the number of publications increased incrementally over time, with a notable uptick in interest around 2015, and the subject was still being discussed in 2022. The emergence of the COVID-19 pandemic marked the beginning of the most recent phase of research, which analyzed the consumption patterns of consumers before and after the pandemic. Our study highlights key authors, documents and sources related to sustainable food consumption. The United States, Italy and the United Kingdom emerged as the most active contributors to the research on sustainable food consumption and were additionally the countries with the largest global market shares for organic products. Major sub-themes including organic food, food waste, sustainable development and food security, together with consumer behavior and organic products appeared as being the most researched sub-themes of recent times. The results of this study suggest that more research is related to sustainable food consumption in countries with a low organic food market share. In addition, the investigation of actual data on food waste, carbon footprints and greenhouse gas emissions resulting from food production and consumption is essential to gain holistic insights.
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Biblioshiny
bibliometric analysis
consumer behavior
sustainable food consumption
Megjelenés:
Sustainability. - 15 : 11 (2023), p. 1-24. -
További szerzők:
Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Bács Zoltán (1969-) (agrármérnök)
Rabbi, Mohammad Fazle (1985-) (közgazdász)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM109666
035-os BibID:
(cikkazonosító)4745
Első szerző:
Rabbi, Mohammad Fazle (közgazdász)
Cím:
Food Security Challenges in Europe in the Context of the Prolonged Russian-Ukrainian Conflict / Rabbi, Mohammad Fazle; Ben Hassen, Tarek; El Bilali, Hamid; Raheem, Dele; Raposo, António
Dátum:
2023
ISSN:
2071-1050
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 15 : 6 (2023), p. 1-20. -
További szerzők:
Ben Larbi, Sabrina
El Bilali, Hamid
Raheem, Dele
Raposo, António
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM097988
035-os BibID:
(cikkazonosító)12433 (Scopus)85119195070 (WOS)000726846300001
Első szerző:
Rabbi, Mohammad Fazle (közgazdász)
Cím:
Food Security and Transition towards Sustainability / Mohammad Fazle Rabbi, Morshadul Hasan, Sándor Kovács
Dátum:
2021
ISSN:
2071-1050
Megjegyzések:
In the light of linkages in various scales and targets, the complex and nuanced design of the sustainable development goals (SDG) raises more challenges in their implementation on the ground. This paper reviewed 25 food security indicators, proposed improvements to facilitate operationalization, and illustrated practical implementation. The research focused on three essential blind spots that arise from the potential interactions between sustainable food production, consumption, and domestic material consumption (DMC). Projection of latent structure regression was applied to link food security and sustainable development goals. Findings revealed that the key target in reducing trade-offs was the integration of DMC with sustainable food production and consumption. DMC was positively correlated with the creation of coherent SDG strategies and sustainable food security. Practical implications were discussed by highlighting how to achieve food security across contrasting development contexts and the challenges of addressing the links between targets and indicators within and beyond SDGs 2 and 12. The results are useful for setting a proper strategy for sustainable production and consumption that can improve the efficient use of resources in the eight Central European countries
Tárgyszavak:
Társadalomtudományok
Gazdálkodás- és szervezéstudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Sustainability. - 13 (2021), p. 1-21. -
További szerzők:
Hasan Mohammad Morshadul (1992-)
Kovács Sándor (1978-) (matematika tanár)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.