CCL

Összesen 12 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM114420
035-os BibID:(WoS)001079872300001 (Scopus)85172208850
Első szerző:Alaya, Amina (PhD student)
Cím:Phytoconstituent Profiles Associated with Relevant Antioxidant Potential and Variable Nutritive Effects of the Olive, Sweet Almond, and Black Mulberry Gemmotherapy Extracts / Amina Aleya, Emőke Mihok, Bence Pecsenye, Maria Jolji, Attila Kertész, Péter Bársony, Szabolcs Vígh, Zoltán Cziaky, Anna-Beáta Máthé, Ramona Flavia Burtescu, Neli-Kinga Oláh, Andreea-Adriana Neamtu, Violeta Turcus, Endre Máthé
Dátum:2023
ISSN:2076-3921
Megjegyzések:The extracts of whole plants or specific organs from different plant species are gaining increasing attention for their phytotherapy applications. Accordingly, we prepared standardized gemmotherapy extracts (GTEs) from young shoots/buds of olive (Olea europaea), sweet almond (Prunus amygdalus), and black mulberry (Morus nigra), and analyzed the corresponding phytonutrient profiles. We identified 42, 103, and 109 phytonutrients in the olive, almond, and black mulberry GTEs, respectively, containing amino acids, vitamins, polyphenols, flavonoids, coumarins, alkaloids, iridoids, carboxylic acids, lignans, terpenoids, and others. In order to assess the physiological effects generated by the GTEs, we developed a translational nutrition model based on Drosophila melanogaster and Cyprinus carpio. The results indicate that GTEs could influence, to a variable extent, viability and ATP synthesis, even though both are dependent on the specific carbohydrate load of the applied diet and the amino acid and polyphenol pools provided by the GTEs. It seems, therefore, likely that the complex chemical composition of the GTEs offers nutritional properties that cannot be separated from the health-promoting mechanisms that ultimately increase viability and survival. Such an approach sets the paves the way for the nutritional genomic descriptions regarding GTE-associated health-promoting effects.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Olea europaea
Prunus amygdalus
Morus nigra
Drosophila melanogaster
Cyprinus carpio
gemmotherapy extract
antihyperglycemic effect
essential amino acid
tryptophane
Megjelenés:Antioxidants. - 12 : 9 (2023), p. 1-36. -
További szerzők:Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Pecsenye Bence (1992-) (vegyészmérnök, vegyész analitikus) Jolji, Maria (1991-) (Phd hallgató) Kertész Attila (1988-) (agrármérnök) Bársony Péter (1975-) (agrármérnök) Vigh Szabolcs (1981-) (élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök) Cziáky Zoltán Máthé Anna Beáta (1995-) (egészségpszichológus) Burtescu, Ramona Flavia Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Neamtu, Andreea-Adriana Turcuş, Violeta Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
2018-2.1.3-EUREKA-2018-00004
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM126808
Első szerző:Héjja Melinda (élelmiszeripari mérnök)
Cím:Rügyalapú növényi kivonatok antimikrobiális hatásának vizsgálata / Héjja Melinda; Mihok Emőke; Alaya Amina; György Éva; Oláh Neli-Kinga; Máthé Endre
Dátum:2024
ISBN:978-615-6457-43-1
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
gemmoterápia
rügykivonat
mikroorganizmus
antimikrobiális hatás
minimális gátló koncentráció
minimális baktericid koncentráció
Megjelenés:II. Magyar Agrártudományi Doktoranduszok Szimpóziuma / szerk. Hajdú Péter. - p. 32. -
További szerzők:Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Alaya, Amina (1992-) (PhD student) György Éva (1973-) (mikrobiológus) Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-23-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM119424
Első szerző:Héjja Melinda (élelmiszeripari mérnök)
Cím:Analytical and microbiological examination of gemmotherapy extracts = Gemmoterápiás extraktumok analitikai és mikrobiológiai vizsgálata / Héjja Melinda, Mihók Emőke, Alaya Amina, Oláh Neli-Kinga, György Éva, Máthé Endre
Dátum:2023
ISSN:2734-7109
Tárgyszavak:Természettudományok Biológiai tudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXIX. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 29th International Conference on Chemistry / ed. Majdik Kornélia. - p. 1. -
További szerzők:Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Alaya, Amina (1992-) (PhD student) Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) György Éva (1973-) (mikrobiológus) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM119131
035-os BibID:(WoS)001168290400001 (Scopus)85185969878
Első szerző:Héjja Melinda (élelmiszeripari mérnök)
Cím:Specific Antimicrobial Activities Revealed by Comparative Evaluation of Selected Gemmotherapy Extracts / Melinda Héjja, Emőke Mihok, Amina Alaya, Maria Jolji, Éva György, Noemi Meszaros, Violeta Turcus, Neli Kinga Oláh, Endre Máthé
Dátum:2024
ISSN:2079-6382
Megjegyzések:Nowadays, unprecedented health challenges are urging novel solutions to address antimicrobial resistance as multidrug-resistant strains of bacteria, yeasts and moulds are emerging. Such microorganisms can cause food and feed spoilage, food poisoning and even more severe diseases, resulting in human death. In order to overcome this phenomenon, it is essential to identify novel antimicrobials that are naturally occurring, biologically effective and increasingly safe for human use. The development of gemmotherapy extracts (GTEs) using plant parts such as buds and young shoots has emerged as a novel approach to treat/prevent human conditions due to their associated antidiabetic, anti-inflammatory and/or antimicrobial properties that all require careful evaluations. Seven GTEs obtained from plant species like the olive (Olea europaea L.), almond (Prunus amygdalus L.), black mulberry (Morus nigra L.), walnut (Juglans regia L.), blackberry (Rubus fruticosus L.), blackcurrant (Ribes nigrum L.) and bilberry (Vaccinium myrtillus L.) were tested for their antimicrobial efficiency via agar diffusion and microbroth dilution methods. The antimicrobial activity was assessed for eight bacterial (Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Salmonella enterica subsp. enterica, Proteus vulgaris, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Listeria monocytogenes), five moulds (Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus ochraceus, Penicillium citrinum, Penicillium expansum) and one yeast strain (Saccharomyces cerevisiae). The agar diffusion method revealed the blackberry GTE as the most effective since it inhibited the growth of three bacterial, four moulds and one yeast species, having considered the total number of affected microorganism species. Next to the blackberry, the olive GTE appeared to be the second most efficient, suppressing five bacterial strains but no moulds or yeasts. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were then determined for each GTE and the microorganisms tested. Noticeably, the olive GTE appeared to feature the strongest bacteriostatic and bactericidal outcome, displaying specificity for S. aureus, E. faecalis and L. monocytogenes. The other GTEs, such as blueberry, walnut, black mulberry and almond (the list indicates relative strength), were more effective at suppressing microbial growth than inducing microbial death. However, some species specificities were also evident, while the blackcurrant GTE had no significant antimicrobial activity. Having seen the antimicrobial properties of the analysed GTEs, especially the olive and black mulberry GTEs, these could be envisioned as potential antimicrobials that might enhance antibiotic therapies efficiency, while the blackberry GTE would act as an antifungal agent. Some of the GTE mixtures analysed have shown interesting antimicrobial synergies, and all the antimicrobial effects observed argue for extending these studies to include pathological microorganisms.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
gemmotherapy extracts
antimicrobial activity
antifungal activity
Morus nigra
Juglansregia
Prunus amygdalus
Olea europaea
Ribes nigrum
Rubus fruticosus
Vaccinium myrtillus
Megjelenés:Antibiotics-Basel. - 13 : 2 (2024), p. 1-31. -
További szerzők:Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Alaya, Amina (1992-) (PhD student) Jolji, Maria (1991-) (Phd hallgató) György Éva (1973-) (mikrobiológus) Mészáros Noémi Turcuş, Violeta Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-23-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM133299
Első szerző:Mihok Emőke (élelmiszermérnök)
Cím:Növényi extraktumok szerepe a halivadék takarmányfejlesztésben: antimikrobiális és nutritív értékek vizsgálata transzlációs modellrendszerrel = Plant extracts in fish larval feed development: antimicrobial and nutritional evaluation using a translational model system / Mihok Emőke, Héjja Melinda, György Éva, Máthé Endre
Dátum:2025
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXXI. Nemzetközi Vegyészkonferencia / 31th International Conference on Chemistry / MAJDIK Kornélia. - p. 19. -
További szerzők:Héjja Melinda (1997-) (élelmiszeripari mérnök) György Éva (1973-) (mikrobiológus) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM121090
Első szerző:Mihok Emőke (élelmiszermérnök)
Cím:Bogyóstermések és rügykivonatok antioxidáns tartalmának vizsgálata = Studies of antioxidant contents of berries and plant buds extracts / Mihok Emőke, Albert Csilla, György Éva, Máthé Endre
Dátum:2019
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXV. Nemzetközi Vegyészkonferencia = 25th International Conference on Chemistry / szerk. Majdik Kornélia. - p. 44. -
További szerzők:Albert Csilla (1976-) (gyógyszerész) György Éva (1973-) (mikrobiológus) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

7.

001-es BibID:BIBFORM121083
Első szerző:Mihok Emőke (élelmiszermérnök)
Cím:Székelyföldön termő erdei bogyós gyümölcsök antimikrobiális hatásának vizsgálata / Mihok Emőke, Máthé Endre, Molnos Éva, György Éva
Dátum:2018
Megjegyzések:Egyes bogyós gyümölcsök (a fekete áfonya, a vörös áfonya, a ribizli, a málna, a szeder, a kökény stb.) táplálkozás-élettani jelentősége közismert tény. Évszázadok óta használják az erdélyi népi gyógyászatban, egészségmegőrző hatásuk jelentős, ami részben antioxidáns anyagaiknak tulajdonítható. Egyfelől, a gyümölcsök alacsony kalória- és zsírtartalma, másfelől, a kedvező makro- és mikro-nutriens tartalom igencsak alkalmassá teszi a fogyasztásra. A kémiai összetevők és polifenol tartamuk, illetve antioxidáns kapacitásuk antiinflammatorikus, bioaktív komponenseiknek köszönhetően antimikrobiális tulajdonságuk is kedvező. A kutatás során, néhány Székelyföldön termő bogyós gyümölcs antimikrobiális hatását vizsgáltuk.
ISBN:978-615-5545-90-0
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
erdei bogyók
növényi kivonatok
antimikrobiális hatás
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Tóth Csilla. - p. 379-386. -
További szerzők:Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Molnos Éva György Éva (1973-) (mikrobiológus)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

8.

001-es BibID:BIBFORM089147
Első szerző:Mihok Emőke (élelmiszermérnök)
Cím:The Carpathian lingonberry, raspberry and blackberry fruit extracts feature variable antimicrobial efficiency / Mihok Emőke, György Éva, Máthé Endre
Dátum:2019
ISSN:1587-1282
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 1 (2019), p. 27-32. -
További szerzők:György Éva (1973-) (mikrobiológus) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

9.

001-es BibID:BIBFORM089227
Első szerző:Mihok Emőke (élelmiszermérnök)
Cím:Székelyföldön termő erdei bogyós gyümölcsök antimikrobiális hatásának vizsgálata / Mihok Emőke, Máthé Endre, Molnos Éva, György Éva
Dátum:2018
ISBN:978-615-5545-81-8
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek : Egészséges táplálkozás : Vidékfejlesztés Minőségi élelmiszerek : Egészséges környezet: Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században / szerk. Irinyiné Oláh Katalin, Tóth Csilla. - p. 108. -
További szerzők:Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Molnos Éva György Éva (1973-) (mikrobiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

10.

001-es BibID:BIBFORM089021
Első szerző:Neamtu, Andreea-Adriana
Cím:Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) Extracts Comparative Analysis Regarding Their Phytonutrient Profiles, Antioxidant Capacity along with the In Vivo Rescue Effects Tested on a Drosophila melanogaster High-Sugar Diet Model / Andreea-Adriana Neamtu, Rita Szoke-Kovacs, Emoke Mihok, Cecilia Georgescu, Violeta Turcus, Neli Kinga Olah, Adina Frum, Ovidiu Tita, Carmen Neamtu, Zsombor Szoke-Kovacs, Zoltan Cziaky, Endre Mathe
Dátum:2020
ISSN:2076-3921
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Antioxidants. - 9 (2020), p. 1-33. -
További szerzők:Szőke-Kovács Rita (1982-) Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Georgescu, Cecilia Turcuş, Violeta Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Frum, Adina Tita, Ovidiu Neamtu, Carmen Szőke-Kovács Zsombor Cziáky Zoltán Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:

11.

001-es BibID:BIBFORM121085
Első szerző:Téglás Tímea
Cím:A funkcionális táplálkozás nyomában: a fekete ribizli (Ribes nigrum) kivonat analitikai elemzése és hatása az LPS indukálta gyulladásos folyamatokra felnőtt patkányokban / Téglás Tímea, Cziáky Zoltán, Mihok Emőke, Oláh Neli-Kinga, Máthé Endre, Nyakas Csaba
Dátum:2019
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
fekete ribizli
gyulladáscsökkentő
Megjelenés:IV. Sporttudományi Phd Szimpózium Program és absztraktfüzet. - p. 15-16.
További szerzők:Cziáky Zoltán Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus) Nyakas Csaba
Pályázati támogatás:ÚNKP-18-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

12.

001-es BibID:BIBFORM113592
035-os BibID:(Scopus)85154546400 (WoS)000980864300001
Első szerző:Téglás Tímea
Cím:The Flavonoid Rich Black Currant (Ribes nigrum) Ethanolic Gemmotherapy Extract Elicits Neuroprotective Effect by Preventing Microglial Body Swelling in Hippocampus and Reduces Serum TNF-alfa Level : Pilot Study / Tímea Téglás, Emőke Mihok, Zoltán Cziáky, Neli-Kinga Oláh, Csaba Nyakas, Endre Máthé
Dátum:2023
ISSN:1420-3049
Megjegyzések:Many plant-derived flavonoids are known for their anti-neuroinflammatory and anti-neurodegenerative effects. The fruits and leaves of the black currant (BC, Ribes nigrum) contain these phytochemicals with therapeutic benefits. The current study presents a report on a standardized BC gemmotherapy extract (BC-GTE) that is prepared from fresh buds. It provides details about the phytoconstituent profile specific to the extract as well as the associated antioxidant and anti-neuroinflammatory properties. The reported BC-GTE was found to contain approximately 133 phytonutrients, making it unique in its composition. Furthermore, this is the first report to quantify the presence of significant flavonoids such as luteolin, quercetin, apigenin, and kaempferol. Drosophila melanogaster-based tests revealed no cytotoxic but nutritive effects. We also demonstrated that adult male Wistar rats, pretreated with the analyzed BC-GTE and assessed after lipopolysac- charide (LPS) injection, did not show any apparent increase in body size in the microglial cells located in the hippocampal CA1 region, while in control experiments, the activation of microglia was evident. Moreover, no elevated levels of serum-specific TNF-? were observed under the LPS-induced neuroinflammatory condition. The analyzed BC-GTE's specific flavonoid content, along with the experimental data based on an LPS-induced inflammatory model, suggest that it possesses anti-neuroinflammatory/neuroprotective properties. This indicates that the studied BC-GTE has the potential to be used as a GTE-based complementary therapeutic approach.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Ribes nigrum
gemmotherapy
neuroinflammation
TNF-α
microglia
Megjelenés:Molecules. - 28 : 8 (2023), p. 1-17. -
További szerzők:Mihok Emőke (1989-) (élelmiszermérnök) Cziáky Zoltán Oláh Neli Kinga (1973-) (gyógyszerész) Nyakas Csaba Máthé Endre (1964-) (genetikus, molekuláris sejtbiológus)
Pályázati támogatás:ÚNKP-18-3
Egyéb
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1