Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 5 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM124437
035-os BibID:
(WoS)001331193200001
Első szerző:
Rai, Mahendra
Cím:
Assessing the efficacy of carbon nanodots derived from curcumin on infectious diseases / Mahendra Rai, Avinash P. Ingle, Gréta Törős, József Prokisch
Dátum:
2024
ISSN:
1478-7210 1744-8336
Megjegyzések:
Introduction The threat of new, emerging, and multidrug-resistant microbes is increasing which has created the necessity for new antimicrobials. In this regard, nanotechnology can be an alternative for the treatment of infectious microbes. Curcumin has been used since ancient times as antimicrobials; however, it has limitations due to its less aqueous solubility, bioavailability, and biocompatibility. This problem can be solved by curcumin-derived carbon nanodots which are emerging antimicrobials of <10?nm size, water-soluble, biocompatible, less toxic, and fluorescent. Area covered The review discusses the application of curcumin-derived carbon nanodots against various pathogenic microbes including bacteria and dreaded viruses like SARS-CoV-2. In addition, the role of curcumin carbon nanodots in biolabelling of pathogenic microbes, mechanism of action, bioimaging, and therapy has been critically examined. Expert opinion Carbon nanodots play an important role in combating pathogenic microbes by early diagnosis, bioimaging, nanocarrier for antimicrobial drugs, and therapy of infectious diseases. Curcumin carbon nanodots have already demonstrated their benefits of being water soluble, bioavailable, and biocompatible. However, more thorough research is needed to understand the efficacy and safety of curcumin carbon nanodots. In the future, curcumin-derived carbon nanodots can be used as alternative antimicrobial agents to fight microbial infections including multidrug-resistant microbes.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Expert Review of Anti-Infective Therapy. - 22 : 12 (2024), p.1-15. -
További szerzők:
Avinash P. Ingle
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM129528
035-os BibID:
(WoS)001474431300001 (Scopus)105003596816
Első szerző:
Semsey Dávid (élelmiszeripari technológia-, és termékfejlesztő mérnök)
Cím:
Analysis of fluorescent carbon nanodots synthesized from spices through thermal processes treatment / David Semsey, Duyen H. H. Nguyen, Gréta Törős, Vivien Papp, János Pénzes, Tamás Vida, Áron Béni, Mahendra Ra, József Prokisch
Dátum:
2025
ISSN:
2079-4991
Megjegyzések:
Spices contain abundant essential oils and active compounds, which can be difficult to introduce into living cells due to their apolar, lipophilic nature. Carbon nanoparticles, produced through the Maillard reaction during food heat treatment, are small enough to enter cells easily. This study explores how thermal processing affects the formation of carbon nanodots (CNDs) in spices, revealing that higher temperatures boost CND synthesis, thus enhancing bioavailability and biological effectiveness. Interestingly, turmeric and black pepper enriched with CNDs notably influenced yeast fermentation, with an overall increase in antioxidant capacity, especially in turmeric and chili pepper. However, excessive heat occasionally reduced antioxidant activity, suggesting the breakdown of sensitive compounds. These findings highlight the potential of CND-enriched spices for health and nutrition applications.
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carbon dots
foods
cell integrity
Maillard reaction
heat treatment
Megjelenés:
Nanomaterials. - 15 : 8 (2025), p. 1-16. -
További szerzők:
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Papp Vivien Anna (1997-) (tanszéki mérnök)
Pénzes János
Vida Tamás
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Rai, Mahendra
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM122518
035-os BibID:
(WoS)001266590600001 (Scopus)85198406234
Első szerző:
Semsey Dávid (élelmiszeripari technológia-, és termékfejlesztő mérnök)
Cím:
Analysis of Fluorescent Carbon Nanodot Formation during Pretzel Production / Dávid Semsey, Duyen H. H. Nguyen, Gréta Törős, Arjun Muthu, Safa Labidi, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Mahendra Rai, Prokisch József
Dátum:
2024
ISSN:
2079-4991
Megjegyzések:
Baked pretzels are a popular choice for a quick snack, easily identifiable by their classictwisted shape, glossy exterior, and small salt crystals sprinkled on top, making them a standout snack.However, it is not commonly known that compounds with fluorescent properties can be formedduring their production. Carbon nanodots (CNDs) with an average size of 3.5 nm were isolated andidentified in bakery products. This study delved into the formation of CNDs in pretzel productionusing a fractional factorial experimental design. The research revealed that the baking temperaturehad the most significant impact on the concentration of CNDs, followed by the concentration ofNaOH in the immersion solution, and then the baking time. This study highlights the unique role ofthe NaOH immersion step, which is not typically present in bread-making processes, in facilitating theformation of CNDs. This discovery highlights the strong correlation between the formation of CNDsand the heat treatment process. Monitoring and controlling these factors is crucial for regulating theconcentration of CNDs in pretzel production and understanding nanoparticle formation in processedfoods for food safety.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
carbon dots
bakery
Maillard reaction
baking
factorial design
Megjelenés:
Nanomaterials. - 14 : 13 (2024), p. 1-11. -
További szerzők:
Nguyen Huu Huong Duyen (1995-) (PhD student, Food Science)
Törős Gréta (1991-) (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Muthu Arjun (1996-) (Ph.D. student)
Labidi, Safa (1997-) (Food scientist/engineer)
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Rai, Mahendra
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
KDP-2023
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM122676
035-os BibID:
(Scopus)85200425128
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Enhancing Biomass and beta-Glucan Yield from Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) Mycelia through Extract Valorization / Gréta Törős, Áron Béni, Ferenc Peles, Mahendra Rai, Hassan Elramady, József Prokisch
Dátum:
2024
ISSN:
1521-9437
Megjegyzések:
This study aimed to examine the impact of mushroom extract-based solid media on the beta-glucan content, growth rate, density, and biomass content of Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) mycelia. Fresh, high-quality raw P. ostreatus were washed, sliced, and heated in a sealed pressure cooker at 90C for 4 h in the drying cabinet. Following the heating process, centrifugation was carried out. Different concentrations of Pleurotus ostreatus extract were mixed with distilled water (0%, 25%, 50%, 75%, and 100%) and prepared for a sterile solid media. A malt extract-based medium was maintained as a control. This study focuses on the growth performance of P. ostreatus mycelium on its own mushroom extract-based culture medium which holds considerable economic and environmental significance. During the six-day observation period, the mycelium exhibited consistent growth across all tested media, maintaining a steady growth rate of 15 mm. The increased content of mushroom extract resulted from the enhanced density of the mycelia and biomass content. It can be inferred that when media containing less than 25% of mushroom extract dilution is used, beta-glucan can be formed in smaller amounts. Further research is needed to explore mushroom extract derived from different types of mushroom byproducts, which fail to meet commercial standards.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Pleurotus ostreatus
mushroom extract
bioactivity
mushroom byproducts
gentle extraction
beta-glucan
mycelia biomass
polysaccharides
medicinal mushrooms
Megjelenés:
International Journal of Medicinal Mushrooms. - 26 : 9 (2024), p. 77-87. -
További szerzők:
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Rai, Mahendra
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM120721
035-os BibID:
(Scopus)85194152773 (WoS)001233477800001
Első szerző:
Törős Gréta (tanszéki mérnök/élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök)
Cím:
Pleurotus ostreatus Mushroom : A Promising Feed Supplement in Poultry Farming / Gréta Törős, Hassan El-Ramady, Áron Béni, Ferenc Peles, Gabriella Gulyás, Levente Czeglédi, Mahendra Rai, József Prokisch
Dátum:
2024
ISSN:
2077-0472
Megjegyzések:
Pleurotus ostreatus (Jacq. ex Fr.) P. Kumm mushrooms are cultivated on diverse by-products based on substrates that hold promise for mitigating antibiotic usage in the poultry industry and reducing environmental pollution. By incorporating agricultural by-products into mushroom cultivation, the functionality of the mushroom products can be increased, then the final product can be a more effective feed supplement. After mushroom cultivation, spent mushroom substrate (SMS) can be valorized, due to the presence of huge amounts of bioactive compounds like beta-glucan, chitin, polyphenols, and flavonoids related to mycelia. As a prebiotic and antimicrobial feed supplement, these mushrooms positively influence gut microbiota, intestinal morphology, and thus overall poultry well-being. This article underscores the potential of solid-state fermentation (SSF) to enhance the bioactivity of oyster mushrooms and their derivatives, offering a cost-effective and efficient strategy for transforming unconventional feeding materials. Moreover, it emphasizes broader implications, including the reduction of antibiotic dependence in poultry farming, highlighting the promising integration of oyster mushrooms and their derivatives for sustainable and environmentally conscious poultry production.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
solid-state fermentation
spent mushroom substrate
by-products
bioactive compounds
prebiotics
antimicrobial agents
reduction of antibiotic usage
poultry
Pleurotus ostreatus
Megjelenés:
Agriculture-Basel. - 14 : 5 (2024), p. 1-19. -
További szerzők:
El-Ramady, Hassan (1969-) (agrármérnök)
Béni Áron (1978-) (vegyész)
Peles Ferenc (1979-) (mikrobiológia, élelmiszer-mikrobiológia, minőségügy)
Gulyás Gabriella (1985-) (agrár)
Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Rai, Mahendra
Prokisch József (1966-) (vegyész)
Pályázati támogatás:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00100
Egyéb
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.