CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM103886
Első szerző:Brassó Dóra Lili (állattenyésztő mérnök)
Cím:The environmental effects on the quality parameters and chemical composition of ostrich eggs / Lili Dóra Brassó, István Komlósi, Csaba Szabó, Zsófia Várszegi
Dátum:2022
ISSN:1786-8440
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Animal welfare, ethology and housing systems. - 18 : 1 (2022), p. 1-16. -
További szerzők:Komlósi István (1960-) (agrármérnök) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008
EFOP
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Szerző által megadott URL
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM107175
Első szerző:Ortega, Arth David Sol Valmoria (PhD student)
Cím:Effects of high vitamin and micro-mineral supplementation on growth performance and pork quality of finishing pigs under heat stress / Arth David Sol Valmoria Ortega, László Babinszky, Zsófia Rózsáné-Várszegi, Xénia Erika Ozsváth, Ogonji Humphrey Oriedo, János Oláh, Csaba Szabó
Dátum:2022
ISSN:1581-9175 1854-1941
Megjegyzések:The objective of this study was to determine the effects of heat stress (HS) on the production performance of fattening pigs and whether the supplementation of vitamins (C and E) and micro-minerals (Se and Zn) at increased concentrations can mitigate HS adverse effects. Thirty six Danbred hybrid barrows (65.1 ± 2.81 kg) were randomly distributed into four treatments 1) HS (28.9 ± 0.9 °C, RH- 60.4 ± 4.3 %) + control diet (HC), 2) HS + diet 1 (HT1), 3) HS + diet 2 (HT2), and 4) thermo-neutral conditions (19.5 ± 0.9 °C, RH- 85.9 ± 7.3 %) + control diet (TC). Bodyweight and feed intake were measured weekly for four weeks. After the experiment, six pigs from each treatment were slaughtered, and the longissimus lumborum muscle was sampled to evaluate meat quality. At week four, HS significantly affected pig body weight (p < 0.05). However, the other parameters were not significantly affected by HS,while slight improvements in these parameters were observed by supplementing vitamins and micro-minerals in the diet of the pigs despite exposure to HS. Therefore, the pigs used in the study showed resilience to adverse effects of HS on growth and meat quality parameters. The content of vitamins C and E and microminerals Se and Zn in the diet seems to play an important role in resilience to HS, therefore their requirement and supplementation should be carefully evaluated.
Tárgyszavak:Agrártudományok Állattenyésztési tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
pigs
animal nutrition
heat stress
feed additives
vitamins
micro-minerals
growth performance
meat quality
Megjelenés:Acta Agriculturae Slovenica. - 118 : 4 (2022), p. 1-10. -
További szerzők:Babinszky László (1950-) (agrár) Rózsáné Várszegi Zsófia (1975-) (agrármérnök) Ozsváth Xénia Erika Oriedo, Ogonji Humphrey Oláh János (1976-) (állattenyésztés) Szabó Csaba (1968-) (agrármérnök)
Pályázati támogatás:EFOP-3.6.2-16-2017-00001
EFOP
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1