CCL

Összesen 6 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM118452
035-os BibID:(cikkazonosító)251
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:Changes in the Composition of Unstimulated and Stimulated Saliva Due to Chewing Sour Cherry Gum and a Toothbrush Change / Boglárka Emese Skopkó, Judit Rita Homoki, Mónika Éva Fazekas, Melinda Paholcsek, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Piroska Bíróné Molnár, Ildikó Noémi Forgács, Judit Váradi, Kinga Ágnes Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2024
ISSN:2073-4409
Tárgyszavak:Orvostudományok Gyógyszerészeti tudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Cells. - 13 : 3 (2024), p. 1-29. -
További szerzők:Homoki Judit (1978-) (biológus) Fazekas Mónika (1985-) (biotechnológus) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Bíróné Molnár Piroska (1970-) (biokémia) Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM108820
035-os BibID:(cikkazonosító)44 (Scopus)85148729067 (WoS)000938385000001
Első szerző:Skopkó Boglárka Emese (fogszakorvos)
Cím:High-Throughput Sequencing Analysis of the Changes in the Salivary Microbiota of Hungarian Young and Adult Subpopulation by an Anthocyanin Chewing Gum and Toothbrush Change / Boglárka Skopkó, Melinda Paholcsek, Anna Szilágyi-Rácz, Péter Fauszt, Péter Dávid, László Stündl, Judit Váradi, Renátó Kovács, Kinga Bágyi, Judit Remenyik
Dátum:2023
ISSN:2304-6767
Megjegyzések:The sour cherry contains anthocyanins, which have bactericide action against some oral bacteria (Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa). Sour cherry also has antibiofilm action against Streptococcus mutans, Candida albicans, and Fusobacterium nucleatum. Our earlier research proved that chewing sour cherry anthocyanin gum significantly reduces the amount of human salivary alpha-amylase and Streptococcus mutans levels. The microbiota of a toothbrush affects oral health and regular toothbrush change is recommended. A total of 20 healthy participants were selected for the study. We analysed saliva samples with 16S rRNA sequencing to investigate the effect of 2 weeks (daily three times, after main meals) of chewing sour cherry anthocyanin gum-supplemented by toothbrush change in half of our case-control study cohort-after scaling on human oral microbiota. A more stable and diverse microbiome could be observed after scaling by the anthocyanin gum. Significant differences between groups (NBR: not toothbrush changing; BR: toothbrush changing) were evaluated by log2 proportion analysis of the most abundant family and genera. The analysis showed that lower level of some Gram-negative anaerobic (Prevotella melaninogenica, Porphyromonas pasteri, Fusobacterium nucleatum subsp. vincentii) and Gram-positive (Rothia mucilaginosa) bacteria could be observed in the case group (BR), accompanied by build-up of health-associated Streptococcal network connections.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
sour cherry
gum chewing
toothbrush change
saliva
oral microbiota
recolonization
Megjelenés:Dentistry Journal. - 11 : 2 (2023), p. 1-16. -
További szerzők:Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Váradi Judit (1973-) (gyógyszerész, gyógyszertechnológus) Kovács Renátó László (1987-) (molekuláris biológus) Bágyi Kinga (1971-) (fogszakorvos) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

3.

001-es BibID:BIBFORM118186
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:The effect of phytonutrient-enriched diet on microbial communities of the gastrointestinal tract of poultry / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2022
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2022. évi Nagygyűlése és XV. Fermentációs Kollokvium : Absztraktfüzet. - p. 49.
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

4.

001-es BibID:BIBFORM118185
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Fitonutriensekben gazdag takarmányadalékok hatásának vizsgálata a haszonállatok gyomor-bél traktusának mikrobiom összetételére és rezisztomjára / Szőke Zsombor, Dávid Péter, Fauszt Péter Zsombor, Szilágyi-Rácz Anna Anita, Fidler Gábor, Stündl László, Gál Ferenc Gábor, Gálné Remenyik Judit, Paholcsek Melinda
Dátum:2023
ISBN:978 615 6457 23 3
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 - Absztrakt kötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 50. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

5.

001-es BibID:BIBFORM118184
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Role of optimal gut microbiome composition in alleviating stress-induced effects and antibiotic resistance in poultry farming / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISBN:978 963 490 535 6
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / szerk. Veress Szilvia, Kocsisné Papp Mariett. - p.62. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

6.

001-es BibID:BIBFORM118179
Első szerző:Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:Investigation of the effect of allithiamine-enriched feed on the poultry gut microbiome composition and resistome. / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Szilágyi-Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:2023
ISSN:1587-1282
Megjegyzések:Over the past 20-25 years, the poultry industry has evolved into a specific protein production system. However, the stress resulting from intensive rearing practices has led to numerous negative consequences, making the optimisation of livestock gut microbiome composition crucial for mitigating these effects. Advancements in modern molecular biology methods have brought attention to the impacts of nutrients on gut microbiota. In our study, we extensively investigated the changes induced by feed formulations rich in phytonutrients on the gastrointestinal microbiota of livestock using targeted 16S rRNA amplicon sequencing. Our objective is to examine how the developed feed prototype affects the composition of core microbiomes in raised poultry, community diversity, and the resilience of complex microbial networks. We seek correlations between biological livestock and environmental samples to identify which community constituents, in what proportions and occurrences, may play a role in the development of specific diseases. Based on our measurement results, it can be asserted that allithiamine positively modulated "beneficial" community constituents. Beyond the impact of allithiamine-enriched feed rich in phytonutrients, the composition of the microbial community in the poultry gastrointestinal tract is significantly influenced by the age of the birds. Furthermore, due to the presence of multi-drug-resistant pathogens in environmental samples from livestock facilities, appropriate transmission risk management measures are of paramount importance.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA amplicon
microbiome
gastrointestinal tract
Megjelenés:Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2023 : 2 (2023), p. 149-155. -
További szerzők:Dávid Péter (1984-) (biológia tanár) Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom) Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus) Szilágyi Endre (1986-) Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus) Stündl László (1970-) (agrármérnök) Gál Ferenc (1964-) (élelmiszertechnológia) Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész) Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1