Bejelentkezés
Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Bejelentkezés
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 11 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM129941
Első szerző:
Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:
Soil microbiota's impact on maize grain nutrition / Njomza Gashi, Péter Fauszt, Péter Dávid, Zsombor Szőke, Judit Remenyik, László Stündl, Melinda Paholcsek
Dátum:
2024
Megjegyzések:
Enhancing the nutritional quality of crops stands as a critical endeavor for farmers globally, resonating with the imperative of providing nutritious food for growing populations. While traditional agricultural techniques such as tillage systems and fertilization strategies have long been employed to bolster plant health and productivity, the profound influence of soil microbiota on shaping crop nutritional profiles has often been overshadowed. In this study, we embark on an exploration of the intricate relationship between soil microbiota and the nutritional composition of maize grains. Maize was studied using chromatography and spectrophotometry to analyze carotenoids, proteins, and antioxidants. Also, soil microbial communities were examined through DNA extraction and 16S rRNA amplicon sequencing. Results showed significant variations in maize grain nutrition based on soil microbial diversity. Correlation analyses highlighted connections between soil microbes and specific nutrients, revealing their influence on crop quality. This emphasizes the complexity of agricultural ecosystems, where soil microbes play a crucial role in crop nutrition. Understanding and preserving soil health and microbial diversity are essential. Holistic agricultural approaches, prioritizing soil stewardship, are advocated. This research contributes to sustainable agriculture by emphasizing the need to align human activities with natural ecosystem dynamics for nutritious crop production.
ISBN:
978-963-306-986-8
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
maize
nutritional quality
soil microbiome
biodiversity
sustainable agriculture
Megjelenés:
ICOSTEE 2024 - Book of Abstracts / szerk. Bíró István et al. - p. 60. -
További szerzők:
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
2.
001-es BibID:
BIBFORM129585
035-os BibID:
(WoS)001495802300001
Első szerző:
Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:
Bioaerosols in Agriculture : A Comprehensive Approach for Sustainable Crop Health and Environmental Balance / Njomza Gashi, Zsombor Szőke, Péter Fauszt, Péter Dávid, Mikolás Maja, Ferenc Gál, László Stündl, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2025
ISSN:
2073-4395
Megjegyzések:
Bioaerosols have risen as pivotal constituents of airborne particles. Closely intertwined with the agricultural domain, these particles exert a significant influence on crops through the dissemination of various microorganisms that modulate crop growth dynamics, adaptive responses to environmental stimuli, and the nutritional profile of agricultural products. As the main vector, airborne particles are at the forefront in the transmission of plant pathogens. Therefore, this review explains the main factors influencing their composition in agricultural settings and their spreading. Furthermore, it elucidates the complex bioaerosol-based communication networks, including bacteria?bacteria, bacteria?plant, and plant?plant interactions, mediated by specialized volatile organic compounds (VOCs) released by plants and bacterial volatile compounds (BVCs) produced by bacteria. These compounds play a crucial role in synchronizing stress responses and facilitating adaptive processes. They serve as a pathway for influencing and regulating the behavior of both plants and microorganisms. Delving into their origin and dispersion, we assess the key methods for their collection and analysis while also comparing the strengths and weaknesses of various sampling techniques. The discussion also extends to delineating the roles of such particles in the formation of biodiversity. Central to this discourse is an in-depth exploration of their role in the agricultural context, particularly focusing on their potential utility in forecasting pathogen transmission and subsequent plant diseases. This review also highlights the importance of applying bioaerosol-based strategies in the promotion of sustainable agricultural practices, thus contributing to the advancement of ecological balance and food security, which remains a neglected area in scientific research.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Növénytermesztési és kertészeti tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
bioaerosols
crop health
agriculture
patch fragments
biodiversity
air mingling
monitoring system
one health
Megjelenés:
Agronomy. - 15 : 5 (2025), p. 1-33. -
További szerzők:
Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
3.
001-es BibID:
BIBFORM128943
Első szerző:
Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:
Gypsum and Tillage Practices for Combating Soil Salinity andEnhancing Crop Productivity / Njomza Gashi, Zsombor Szőke, Antal Czakó, Péter Fauszt, Péter Dávid, Maja Mikolás, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Zsolt Sándor, Melinda Paholcsek
Dátum:
2025
ISSN:
2077-0472
Megjegyzések:
Soil salinity is a major global challenge, reducing fertility and crop productivity. This study evaluated the effects of various soil management practices on the physical, chemical, and microbial properties of saline soils. Six treatments, combining loosening, ploughing, disking, and gypsum amendment, were applied to solonetzic meadow soil with high sodium levels. Soil penetration resistance was measured using a Penetronik penetrometer, while chemical analyses included pH, total salt content, calcium carbonate (CaCO3), humus, and exchangeable cations (Na+, K+, Ca2+, Mg2+). Microbial composition was determined through DNA extraction and nanopore sequencing. The results showed that level A had the lowest penetration resistance (333 ? 200 N/m2), indicating better conditions for plant growth. Gypsum and loosening treatment significantly improved penetration resistance (141 N/m2, p < 0.001), while gypsum amendment enhanced chemical properties (p < 0.05, p < 0.01, and p < 0.001). Gypsum application balanced soil parameters and influenced microbial communities. Reduced tillage favored functionally important microbial genera but did not support fungal diversity (p > 0.05). These findings highlight the effectiveness of gypsum amendment and tillage practices, like loosening and disking, in mitigating salinity stress and fostering beneficial microbial communities. Combining gypsum with these tillage methods proved most effective in enhancing soil health, offering insights for sustainable soil management in saline environments.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
soil salinity
gypsum amendment
physico-chemical parameters
tillage
microbiome
crop productivity
soil management
Megjelenés:
Agriculture. - 15 : 6 (2025), p. 1-28. -
További szerzők:
Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök)
Czakó Antal
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Sándor Zsolt (1977-) (agrármérnök, mérnöktanár)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
4.
001-es BibID:
BIBFORM128944
Első szerző:
Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:
The Role of Soil Microbiome on Wheat Nutritional Profile / Njomza Gashi, Péter Fauszt, Péter Dávid, Zsombor Szőke, Judit Remenyik, László Stündl, Melinda Paholcsek
Dátum:
2024
Megjegyzések:
Wheat is a key global food source, offering energy through its carbohydrates and significant health benefits due to its proteins, vitamins, and dietary fibers. The rapid expansion of agriculture has led to increased use of agrochemicals and varied tillage methods, both of which impact soil microbial communities and, consequently, wheat's nutritional composition. This study aimed to evaluate the nutritional value of wheat cultivated under different fertilization regimes and tillage systems, with a focus on the relationship between soil microbial composition and wheat nutrition. Wheat and soil samples were collected from two tillage systems: ploughing and deep loosening, and treated with two nutrient settings: 100 kg/ha N, 50 kg/ha P2O5, 70 kg/ha K2O (A) and 150 kg/ha N, 100 kg/ha P2O5, 120 kg/ha K2O (B). Nutritional content was analyzed using chromatographic and spectrophotometric methods, assessing fat- and water-soluble antioxidants, as well as protein content. Soil microbial composition was examined via 16S rRNA sequencing. The results showed no significant differences in wheat nutritional values between tillage methods, though nutrient distribution varied across systems. Similarly, fertilization systems demonstrated differential nutrient spread. Correlation analysis revealed positive correlations between certain microbial members and both fat- and water-soluble antioxidants, while negative correlations were observed with a larger number of microbial species. This suggests that soil microbiota play a critical role in influencing wheat's nutritional outcomes.
ISBN:
978-963-688-009-5
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
wheat
soil microbiome
nutritional composition
16s RNA sequencing
tillage
fertilization
Megjelenés:
Proceedings of the 30th International Symposium on Analytical and Environmental Problems / ed. Tünde Alapi, Róbert Berkecz, István Ilisz. - p. 267. -
További szerzők:
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
5.
001-es BibID:
BIBFORM127949
Első szerző:
Gashi Njomza (Food Scientist)
Cím:
Impact of Fertilization Strategies on Soil Microbial Diversity and Grain Quality in Wheat and Maize / Njomza Gashi, Péter Fauszt, Péter Dávid, Zsombor Szőke, Judit Remenyik, László Stündl, Melinda Paholcsek
Dátum:
2024
ISBN:
978-9951-510-32-5
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
fertilization
wheat
maize
soil diversity
nutritional profile
Megjelenés:
Abstracy Boook : bridging Education and Innovation for Advancing Science and Society : 3rd International Scientific Conference"Bridge 2024". - p. 94. -
További szerzők:
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Szőke Zsombor (1998-) (Agrármérnök)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
6.
001-es BibID:
BIBFORM127797
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
Comprehensive analysis of antimicrobial resistance dynamics among broiler and duck intensive production systems / Zsombor Szoke, Peter Fauszt, Maja Mikolas, Peter David, Emese Szilagyi-Tolnai, Georgina Pesti-Asboth, Judit Rita Homoki, Ildiko Kovacs-Forgacs, Ferenc Gal, Laszlo Stundl, Levente Czegledi, Aniko Stagel, Sandor Biro, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2025
ISSN:
2045-2322
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Állattenyésztési tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:
Scientific Reports. - 15 : 1 (2025), p. 1-23. -
További szerzők:
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Mikolás Maja (2000-) (molekuláris biológus)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus)
Pesti-Asbóth Georgina (1990-) (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Homoki Judit (1978-) (biológus)
Forgács Ildikó Noémi (1992-) (biológus)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Czeglédi Levente (1977-) (agrármérnök)
Stágel Anikó (genetika)
Biró Sándor (1949-) (molekuláris genetikus)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Pályázati támogatás:
Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíj
Egyéb
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
7.
001-es BibID:
BIBFORM122233
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
Unraveling changes in the duck microbiome and inflammatory processes due to allithiamine-enriched feed / Zsombor Szőke, Emese Szilágyi-Tolnai, Péter Dávid, Péter Fauszt, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2024
ISSN:
2416-1640
Megjegyzések:
The gastrointestinal tract of poultry harbors a diverse and intricate microbiome that plays a crucial role in nutrient digestion and absorption, immune system development, and enhances resistance against pathogens. Maintaining a healthy state and proper production is fundamentally determined by the symbiosis between the host and microbes. Due to genetic and technological improvements, intensive growth rate can be associated with many pathological conditions, such as increased susceptibility to infections. Intestinal inflammation in poultry industries detrimentally affects productivity by hindering nutrient absorption and the efficient allocation of nutrients for growth. The host releases different biomarkers in response to inflammation. Hence, there is an utmost interest of reliable, precise, sensitive and robust biomarkers to evaluate both the gastrointestinal health status and inflammation in poultry. The aim of this study was to determine how the developed feed prototype (allithiamine) affects the community diversity in raised duck, and the relationship between gut microbiome composition and inflammatory factor as calprotectin, using targeted 16S rRNA gene amplicon sequencing and Chicken Calprotectin ELISA Kit.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA gene amplicon sequencing
microbiome
gastrointestinal tract
inflammation factor
Megjelenés:
Acta Agraria Debreceniensis. - 2024 : 1 (2024), p. 163-171. -
További szerzők:
Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus)
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Szilágyi Endre (1986-) (Okleveles állattenyésztő mérnök)
Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
8.
001-es BibID:
BIBFORM118186
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
The effect of phytonutrient-enriched diet on microbial communities of the gastrointestinal tract of poultry / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2022
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2022. évi Nagygyűlése és XV. Fermentációs Kollokvium : Absztraktfüzet. - p. 49.
További szerzők:
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
9.
001-es BibID:
BIBFORM118185
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
Fitonutriensekben gazdag takarmányadalékok hatásának vizsgálata a haszonállatok gyomor-bél traktusának mikrobiom összetételére és rezisztomjára / Szőke Zsombor, Dávid Péter, Fauszt Péter Zsombor, Szilágyi-Rácz Anna Anita, Fidler Gábor, Stündl László, Gál Ferenc Gábor, Gálné Remenyik Judit, Paholcsek Melinda
Dátum:
2023
ISBN:
978 615 6457 23 3
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
XXVI. Tavaszi Szél Konferencia 2023 - Absztrakt kötet / szerk. Hajdú Péter. - p. 50. -
További szerzők:
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus)
Fidler Gábor (1987-) (molekuláris biológus, genetikus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
10.
001-es BibID:
BIBFORM118184
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
Role of optimal gut microbiome composition in alleviating stress-induced effects and antibiotic resistance in poultry farming / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2023
ISBN:
978 963 490 535 6
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:
Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) One Health approach / szerk. Veress Szilvia, Kocsisné Papp Mariett. - p.62. -
További szerzők:
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus)
Szilágyi Endre (1986-) (Okleveles állattenyésztő mérnök)
Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
11.
001-es BibID:
BIBFORM118179
Első szerző:
Szőke Zsombor (Agrármérnök)
Cím:
Investigation of the effect of allithiamine-enriched feed on the poultry gut microbiome composition and resistome. / Zsombor Szőke, Péter Dávid, Péter Fauszt, Emese Szilágyi-Tolnai, Endre Szilágyi, Anna Szilágyi-Rácz, László Stündl, Ferenc Gál, Judit Remenyik, Melinda Paholcsek
Dátum:
2023
ISSN:
1587-1282
Megjegyzések:
Over the past 20-25 years, the poultry industry has evolved into a specific protein production system. However, the stress resulting from intensive rearing practices has led to numerous negative consequences, making the optimisation of livestock gut microbiome composition crucial for mitigating these effects. Advancements in modern molecular biology methods have brought attention to the impacts of nutrients on gut microbiota. In our study, we extensively investigated the changes induced by feed formulations rich in phytonutrients on the gastrointestinal microbiota of livestock using targeted 16S rRNA amplicon sequencing. Our objective is to examine how the developed feed prototype affects the composition of core microbiomes in raised poultry, community diversity, and the resilience of complex microbial networks. We seek correlations between biological livestock and environmental samples to identify which community constituents, in what proportions and occurrences, may play a role in the development of specific diseases. Based on our measurement results, it can be asserted that allithiamine positively modulated "beneficial" community constituents. Beyond the impact of allithiamine-enriched feed rich in phytonutrients, the composition of the microbial community in the poultry gastrointestinal tract is significantly influenced by the age of the birds. Furthermore, due to the presence of multi-drug-resistant pathogens in environmental samples from livestock facilities, appropriate transmission risk management measures are of paramount importance.
Tárgyszavak:
Agrártudományok
Élelmiszertudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
phytonutrient
16S rRNA amplicon
microbiome
gastrointestinal tract
Megjelenés:
Agrártudományi közlemények = Acta agraria Debreceniensis. - 2023 : 2 (2023), p. 149-155. -
További szerzők:
Dávid Péter (1984-) (biológia tanár)
Fauszt Péter (1992-) (mikrobiom)
Szilágyi-Tolnai Emese (1988-) (Molekuláris biológus)
Szilágyi Endre (1986-) (Okleveles állattenyésztő mérnök)
Szilágyi-Rácz Anna Anita (1995-) (molekuláris biológus)
Stündl László (1970-) (agrármérnök)
Gál Ferenc (1986-) (gyógyszerész)
Gálné Remenyik Judit (1965-) (kémia tanár, okleveles vegyész)
Paholcsek Melinda (1984-) (molekuláris biológus, genetikus)
Internet cím:
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
DOI
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v10.1.21-SNAPSHOT
© 2024
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.