Magyar
Toggle navigation
Tudóstér
Magyar
Tudóstér
Keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Egyszerű keresés
Összetett keresés
CCL keresés
Böngészés
Saját polc tartalma
(
0
)
Korábbi keresések
CCL parancs
CCL
Összesen 1 találat.
#/oldal:
12
36
60
120
Rövid
Hosszú
MARC
Részletezés:
Rendezés:
Szerző növekvő
Szerző csökkenő
Cím növekvő
Cím csökkenő
Dátum növekvő
Dátum csökkenő
1.
001-es BibID:
BIBFORM113766
035-os BibID:
(WoS)001056767900001 (Scopus)85169115288
Első szerző:
Nokhoijav, Erdenetsetseg (kutatóorvos)
Cím:
Comparative Analysis of Amino Acid and Biogenic Amine Compositions of Fermented Grape Beverages / Erdenetsetseg Nokhoijav, Andrea Guba, Uladzislau Vadadokhau, József Tőzsér, Zoltán Győri, Gergő Kalló, Éva Csősz
Dátum:
2023
ISSN:
2218-1989
Megjegyzések:
Amino acids and biogenic amines are important components of food and beverages. In grape-derived products such as wine and wine vinegar, they can have different origins and can influence the odor and taste of the products. Their concentration is influenced by the grape variety, vintage, and winemaking process. In our study, we carried out an LC-MS-based comparative analysis of 22 grape-derived beverages, including three different wine types and four wine vinegar samples from the Tokaj region in Hungary. The concentrations of 23 amino acids and 10 biogenic amines were examined, and the differences among the sample types were analyzed. The differences in the concentrations of some metabolites between Aszú?Furmint pairs originating from the same wineries and year provide information on the effect of botrytized grape on wine composition. Our data can provide further evidence on how the production process shapes the metabolite content of beverages and highlight the nutritional value of wine vinegar
Tárgyszavak:
Természettudományok
Kémiai tudományok
idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
folyóiratcikk
amino acid
biogenic amine
wine
wine vinegar
LC-MS
Megjelenés:
Metabolites. - 13 : 8 (2023), p. 1-13. -
További szerzők:
Guba Andrea (1975-) (Okleveles vegyész)
Vadadokhau, Uladzislau (1995-)
Tőzsér József (1959-) (molekuláris biológus, biokémikus, vegyész)
Győri Zoltán (1948-) (vegyész)
Kalló Gergő (1989-) (molekuláris biológus)
Csősz Éva (1977-) (biokémikus, molekuláris biológus)
Pályázati támogatás:
GINOP-2.3.3-15-2016-00020
GINOP
GINOP-2.3.4-15-2016-00002
GINOP
Internet cím:
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Saját polcon:
Rekordok letöltése
1
Corvina könyvtári katalógus v8.2.27
© 2023
Monguz kft.
Minden jog fenntartva.