CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM002079
Első szerző:Balogh László (kardiológus)
Cím:A csontvelő eredetű CD34+ őssejtek hatása a bal kamra funkciójára akut miokardiális infarktust követően / Balogh László, Czuriga István, Hunyadi János, Galuska László, Kristóf Éva, Édes István
Dátum:2007
Megjegyzések:A kísérletes és az utóbbi 5 évben végzett humán klinikai vizsgálatok szerint a csontvelői eredetű sejtek részt vesznek a miokardiális infarktus gyógyulási folyamatában. Számos kisebb klinikai vizsgálatban mutattak ki enyhe vagy mérsékelt fokú kedvező hatást a miokardiális infarktus után intracoronariásan beadott csontvelői eredetű őssejtekkel. Mivel a legtöbb eddigi vizsgálatban mononukleáris frakciót használtak, a sejtpopuláció sokfélesége miatt nem volt ismert, hogy melyik a hatásos szubpopuláció. 8 miokardiális infarktust szenvedett, csökkent bal kamra funkciójú betegben vizsgáltuk az akut coronaria esemény után 12 ± 1 nappal intracoronariásan végzett CD34+ saját csontvelői őssejt beültetés biztonságosságát és hatékonyságát. 2D-echocardiographia, FDG-PET és MIBI-SPECT vizsgálatot végeztünk a beültetés előtt és 6 hónappal azt követően. A 6 hónapos követés során szignifikánsan javult a globális bal kamra funkció (alap EF 37,3 ± 2,9%, sejt kezelés után 44,8 ± 4,1%; p = 0,0041) és a regionális viabilitás / metabolizmus (17,6 ± 13,5%-kal; p < 0.05). A szívizom elhalt részének perfúziójában nem szignifikáns tendenciózus növekedést észleltünk. Eredményeinkkel els©oként mutattuk ki, hogy a CD34+ csontvelői sejt szubpopuláció javítja a bal kamra funkciót és a metabolizmust miokardiális infarktust követően.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
akut miokardiális infarktus
szívelégtelenség
őssejtterápia
Megjelenés:Orvosi Hetilap. - 148 : 6 (2007), p. 243-249. -
További szerzők:Czuriga István (1948-2018) (kardiológus) Galuska László (1946-) (belgyógyász, izotópdiagnoszta) Kristóf Éva (1963-) (kardiológus) Édes István (1952-) (kardiológus) Hunyadi János (1943-) (bőrgyógyász, kozmetológus, allergológus)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
elektronikus változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM002282
Első szerző:Rákóczi Éva (klinikai szakorvos)
Cím:A Fabry-kór molekuláris patológiája és klinikai megjelenési formái / Rákóczi Éva, Görögh Sándor, Grubits János, Erdős Melinda, Garzuly Ferenc, Hahn Katalin, Bencsik Krisztina, Vécsei László, Trinn Csilla, Kristóf Éva, Mogyorósy Gábor, Tóth Beáta, Maródi László
Dátum:2007
Megjegyzések:A Fabry-kór X-kromoszómához kötött öröklődésmenetű, több szervet érintő, ritka, lysosomalis tárolási betegség, amelyet a GAL gén mutációja, az alfa-galaktozidáz A-enzim elégtelen működése okoz. Az enzimhiány következtében lipid lebontási termékek (glikoszfingolipidek) halmozódnak fel a kiserek endothel sejtjeiben, a simaizomsejtekben, a leukocytákban, és a fibroblastokban. A betegséget a bőrön, a szemben, az idegrendszerben, a vesében és a szívben sokszínű szervi eltérések jellemzik. A Fabry-kór leggyakoribb klinikai megjelenési formái az acroparesthesia, az angiokeratoma, a corneahomály, valamint különféle cardialis, renalis és cerebrovascularis megbetegedések. A 2003 óta Magyarországon is elérhető enzimpótló kezeléssel a betegség progressziója lassítható. A szerzők közleményükben 31 beteg férfi és hordozó nő klinikai adatait foglalják össze. A 31 főből 15 férfi, 16 nő, az elhunytak száma 5 fő (4 férfi, 1 nő). A nők egynegyede tünetmentes. A 7 gondozott család mindegyikében sikerült azonosítani a betegségokozó mutációt; 3 családban új mutáció igazolódott. Enzimpótló kezelésben 12 beteg részesül, közülük 8 férfi, 4 nő.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Fabry-kór
alfa-galaktozidáz A-enzim
egyetemen (Magyarországon) készült közlemény
glikoszfingolipidek
veseelégtelenség
stroke
Megjelenés:Orvosi Hetilap 148 : 23 (2007), p. 1087-1094. -
További szerzők:Görögh Sándor Grubits János Erdős Melinda (1975-) (infektológus, gyermekimmunológus) Garzuly Ferenc (1937-) (neurológus) Hahn Katalin Bencsik Krisztina Vécsei László (1954-) (neurológus) Trinn Csilla Kristóf Éva (1963-) (kardiológus) Mogyorósy Gábor (1960-) (csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus) Lajszné Tóth Beáta (1978-) (molekuláris biológus) Maródi László (1949-) (gyermekgyógyász infektológus, immunológus)
Internet cím:elektronikus változat
elektronikus változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1