CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM017792
Első szerző:Dózsa Anikó (Ph.D hallgató, orvos)
Cím:A környezeti tényezők és az apo-E polimorfizmus szerepe II/B hyperlipidaemiás betegek lipidparamétereinek alakulásában / Dózsa A., Pocsai Zs., Paragh Gy.
Dátum:2005
Megjegyzések:Az apo-E molekula a szervezet fő lipidelimináló mechanizmusában játszik szerepet. Az apo-E molekulát meghatározó gén igen polimorfikus: az egyszerű báziscseréket követő aminosavcserék eredményeképpen kialakult három allél - e2, e3, e4 - az emberi szervezetben hat izotípust - 4/4, 4/3, 3/3, 4/2, 3/2, 2/2 - határoz meg. Célul tűztük ki annak vizsgálatát, hogy az apo-E polimorfizmus és a környezeti tényezők módosító hatása milyen mértékben játszik szerepet. A szérum lipidkoncentrációk alakulásában II/b hyperlipidaemiás betegcsoportban. Betegek és módszerek: a DEOEC I. Belklinika Lipid Szakrendelésén gondozott, random módon kiválasztott, előzetes apo-E polimorfizmus PCR-RFLP vizsgálati eredménnyel rendelkező II/b hyperlipidaemiás betegek körében a környezeti tényezőkre utaló kérdőíves felmérést végeztünk. Eredmények: a vizsgálat során apo-E 4/3 és apo-E 3/3 genotípusú alcsoportok részletes statisztikai analízisét végeztük el. A 4/3 és a 3/3 genotípusú populációk lipidparamétereit összehasonlítva szignifikáns eltérést nem találtunk. A 4/3 és 3/3 genotípusú alcsoportok szérum lipidparamétereit összehasonlítottuk a környezeti tényezők jelenlétében, illetve hiányában. Hasonló eredményeket kaptunk akkor is, ha a fenti csoportokban a környezeti faktornak megfelelő lipidparaméterek átlagértékeit hasonlítottuk össze, bizonyos tendenciák azonban megfigyelhetőek. Ezek arra utalnak, hogy a különböző genetikai háttér esetében a környezeti tényezők expozíciója nem egyformán hat a lipidkoncentrációk alakulására.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Metabolizmus. - 3 : 4 (2005), p. 193-198. -
További szerzők:Pocsai Zsuzsanna (1970-) (népegészségügyi szakember) Paragh György (1953-) (belgyógyász)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM002354
Első szerző:Remenyik Éva (bőrgyógyász)
Cím:Magreceptorok / Remenyik É., Törőcsik D., Balogh A., Paragh Gy., Dózsa A., Beke L., Markó L., Emri G., Horkay I.
Dátum:2007
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
Megjelenés:Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - 83 : 3 (2007), p. 109-114. -
További szerzők:Töröcsik Dániel (1979-) (bőrgyógyász) Balogh Attila (bőrgyógyász) Paragh György (1953-) (belgyógyász) Dózsa Anikó (1978-) (Ph.D hallgató, orvos) Beke Lívia Markó Lóránt (1980-) (bőrgyógyász) Emri Gabriella (1972-) (bőrgyógyász, allergológus, onkológus) Horkay Irén (1938-) (bőrgyógyász, labor szakorvos, kozmetológus)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1