CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM042094
Első szerző:Murányi Mihály (urológus)
Cím:Hólyagtumor fiatal korban / Murányi Mihály, Tóth Sándor Árpád, Farkas Antal, Flaskó Tibor, Varga Attila
Dátum:2012
Megjegyzések:A szerzők a 45 év alatt jelentkező hólyagtumorok előfordulását és viselkedését vizsgálták a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinikáján 2000 és 2011 között. Az adatokat összevetették a 45 év feletti betegpopuláció adataival. A vizsgált időszakban összesen 1005 betegnél végeztek hólyagtumor vagy annak gyanúja miatt transurethralis resectiot. Közülük hetvenhárom volt 45 éves vagy annál fiatalabb, a legfiatalabb 8 éves volt. A kórszövettani vizsgálat 35 betegnél mutatott ki átmeneti sejtes carcinomát, közülük 31 felületes és 4 izominfiltratív tumor volt. Tizenkilenc G1, tizenegy G2 és öt G3 grádusú tumor igazolódott. Tizenhárom betegnél újult ki a daganat, felületesből izominfiltratív irányba történő progresszió 3 esetben alakult ki. A negyvenöt éves kor fölött elvégzett 932 transurethralis resectioból 765-nél igazolódott átmeneti sejtes carcinoma, közülük 605 felületes és 160 izominfiltratív volt. Hatvanöt G1, négyszázhuszonöt G2 és százötvennégy G3 grádusú tumor igazolódott. 328 betegnél fordult elő kiújulás. 43 esetben progrediált a tumor felületesből izominfiltratív irányba. Az idősebb életkorban jelentkező hólyagtumorokhoz képest fiatal korban a hólyagtumorok jobban differenciáltak és gyakoribb a felületes tumor, ebből adódóan a prognózis is kedvezőbb. A kiújulás és progresszió lehetősége azonban ugyanúgy fennáll, ezért az rendszeres utánkövetés fiatal korban is elengedhetetlen.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
húgyhólyagtumor
urothelialis carcinoma
fiatal kor
Megjelenés:Magyar Urológia. - 24 : 1 (2012), p. 7-12. -
További szerzők:Tóth Sándor Árpád (1979-) (urológus) Farkas Antal (1968-) (urológus, onkológus) Flaskó Tibor (1960-) (urológus) Varga Attila (1949-) (urológus, andrológus)
Internet cím:Szerző által megadott URL
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM063720
Első szerző:Varga Dániel (általános orvos)
Cím:Bevérzett hydrocele sürgősségi ellátása / Varga Dániel, Tóth Sándor Árpád, Flaskó Tibor, Benyó Mátyás
Dátum:2015
Megjegyzések:Hydroceléről a here tunica vaginalisának visceralis és parietalis lemeze között felhalmozódó kóros mennyiségű folyadék esetén beszélünk. A 70 éves férfibeteg jelen vizsgálatára két hete tartó lázas állapot, a herezacskó férfifejnyire való megnagyobbodása, váladékozása miatt került sor. A scrotumon tenyérnyi területen necrosis volt megfigyelhető. A magas gyulladásos paraméterek miatt a bal oldali scrotumfél sürgősséggel történő feltárása és necrectomiája mellett döntöttünk. A nagy mennyiségű véralvadékot (1500gr) és gennyet (1200ml) evacuáltunk, a hydrocelezsákot átöblítettük. Antibiotikus kezelés mellett a scrotum reakciómentesen gyógyult. Bár a hydrocele benignus elváltozás, a betegség súlyos szövődményekkel is járhat. Ezen szövődmények megelőzésének érdekében a hydrocele mellett fellépő lázas, fájdalommal vagy hirtelen megnagyobbodással járó tünetek esetén mielőbbi orvoshoz fordulás szükséges. Amennyiben a hydrocele diagnózisa bizonytalan, vagy komplikációja szepszis formájában nyilvánul meg, ügyeleti ellátást is igényelhet.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Andrológia. - 20 : 3 (2015), p. 39-42. -
További szerzők:Tóth Sándor Árpád (1979-) (urológus) Flaskó Tibor (1960-) (urológus) Benyó Mátyás (1982-) (urológus)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1