CCL

Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM014313
Első szerző:Lesznyák Tamás
Cím:A vese neovascularizatiója a nagycseplesz felhasználásával omentális angiogén faktor előkezeléssel / Lesznyák Tamás, Németh Norbert, Bráth Endre, Pető Katalin, Pekár Gyula, Nagy Dávid, Ács Gábor, Dinya Zoltán, Pap Szekeres József, Mikó Irén, Furka István
Dátum:2005
ISSN:0025-0295
Megjegyzések:Számos betegség érintheti a vesét ellátó arteria renalist és a vese érrendszerét. Ilyen esetekben a vesefunkció megőrzésére a vérellátás fenntartását alternatív úton lehet biztosítani, melyre több kísérleti módszer ismert. Jelen munkában a vese nagycseplesz felöl történő újraereződését vizsgáltuk az omentonephropexia módszerével. Módszerek: A műtéteket 30 keverék kutyán végeztük. Laparotomiát követően feltártuk a bal vesét, a tok részbeni lefejtése után a felszínt omentális angiogén faktorral bevontuk, a nagycseplesz egy részével fedtük, majd a hasfalat zártuk. Négy hét múlva reoperáció során lekötöttük és átvágtuk a bal arteria renalist. Az újabb 4 hét múlva következő műtétnél a jobb vesét eltávolítottuk. Minden műtétet követően az első héten kétnaponként, majd hetente haemorheologiai, haematologiai, rutin kémiai és vizelet vizsgálatokat végeztünk. Statisztikai feldolgozásra Mann-Whitney és Wilcoxon teszteket használtunk. Eredmények: A túlélés 20%-os volt. A vizsgált paraméterek közül a szérum kreatinin és urea értékek mutattak különbséget a túlélő és az elhullt állatok között, utóbbiaknál a harmadik műtétet követően az uraemia részbeni jeleként értékeik jelentősen emelkedtek. A többi paraméter általános változást mutatott döntően az anaemizálódás irányába. Következtetés: A neovascularizatio jelen kísérletben bemutatott effektivitása és a túlélő állatok aránya mindenképpen a végbemenő ér-újdonképződési folyamatok mechanizmusának és dinamikájának további vizsgálatát indokolják.
Tárgyszavak:Orvostudományok Elméleti orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
folyóiratcikk
Megjelenés:Magyar Sebészet. - 58 : 2 (2005), p. 129-133. -
További szerzők:Németh Norbert (1975-) (kutatóorvos) Bráth Endre (1969-) (kutatósebész) Pető Katalin (1961-) (kutatóorvos) (Kísérletes orvostudomány) Pekár Gyula Nagy Dávid Ács Gábor Dinya Zoltán (1942-) (vegyész) Pap Szekeres József (1965-) (sebész) Mikó Irén (1948-) (kutató sebész) Furka István (1935-2021) (sebész, urológus, kutatóorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1