CCL

Összesen 2 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM105454
Első szerző:Kelentey Barna (fogszakorvos)
Cím:Magyarország egyetlen mezolit temetkezésének régészeti feltárása során talált leletek fogászati vizsgálata / Kelentey Barna, Dani János, Tóth Katalin, Molnár Mihály, Marcsik Antónia, Angyal János
Dátum:2022
Megjegyzések:Bevezetés: A fogorvosi módszerek, ezen belül a képalkotó eljárások, hozzájárulhatnak az emberi maradványok és csontvázak vizsgálatához. Célkitűzés: A Hódmezővásárhely DK-i határában 2009-ben a Gorzsa V. számú homokbánya feltárása közben talált mezolit temetkezés koponyacsont maradványainak és fogazatának vizsgálata. Anyag és módszer: A csont-és fogképleteken anatómiai és fogorvosi vizsgálatokat végeztünk, majd 3-dimenziós röntgenfelvételeket (CBCT) készítettünk. Csontmintákból radiokarbon (C14) kormeghatározás történt. Eredmények: A koponyavarratok csontosodásának mértéke alapján az illető kb. 50-60 év közötti lehetett. A csontleletek szerint magas termetű, erős, robusztus felépítésű férfi volt. Az erőteljes rágást jelzi, hogy a rágóizmok tapadási helyein jellegzetes csontképletek (dudorok és bemélyedések) láthatók. A fogazata teljes, szabályos, nagyfokú attritioval, azonban mindkét felső 7-es, 8-as fogak approximalis felszínein cariesek vannak. Az 17-18 fogak között a szájpadon kb. 8 mm-es tályog alakult ki, amely áttörte a csontot. Az abscessus az 18-as fogból indult ki. A radiokarbon vizsgálatok alapján a vadász kb. Kr.e. 7600-7500 között hallhatott meg. Következtetések: A vadásznak életkorából fakadóan parodontitise lehetett, a fogközökbe ételmaradék ékelődött be, amely approximalis cariesekhez vezetett és fogbélelhalás után a jobb oldali szájpadon tályog keletkezett. Ez nagymértékben rontotta az idős férfi életminőségét és akár az egyén halálát is okozhatta.
ISBN:978-963-490-425-0
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXII. Debreceni Fogászati Napok / [kiad. a] Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar. - p. 50. -
További szerzők:Dani János Tóth Katalin Molnár Mihály Marcsik Antónia Angyal János (1962-) (fogszakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:

2.

001-es BibID:BIBFORM100189
Első szerző:Kelentey Barna (fogszakorvos)
Cím:Avar kori harcos koponyájának vizsgálata, különös tekintettel a fogazatra / Kelentey Barna, Dani János, Hága Tamara Katalin, Major István, Lisztes Szabó Zsuzsa, Marcsik Antónia, Angyal János
Dátum:2021
Megjegyzések:Bevezetés: A fogorvosi módszerek, köztük a képalkotó eljárások, hatékonyan hozzájárulhatnak az emberi maradványok és csontvázak vizsgálatához. Az adott régészeti kor embereinek táplálkozására és életkörülményeire vonatkozóan értékes adatokat nyerhetünk a fogak felszínén felhalmozódó mineralizált fogkőmaradványok vizsgálatából. Célkitűzés: A debreceni Déri Múzeum birtokában lévő avar kori harcos régészeti koponya szkeletális és dentális maradványainak vizsgálata Anyag és módszer: Az avar kori régészeti lelet csont-és fogképletein anatómiai és fogorvosi vizsgálatokat végeztünk, majd CBCT felvételeket készítettünk. Csontmintákból radiokarbon (C14) vizsgálatot végeztünk, a fogkő elemzése polarizációs mikroszkóppal történt. Eredmények: Az avar harcos koponyájának jobb oldali os parietaléjában - feltehetően harci sérülésből származó - gyógyulást mutató csontelváltozást találtunk. A fogazat és a fogágy képletei jó állapotban voltak, kivéve az 15, 16 fogakat, ahol zománc, fognyaki és kezdődő fogágy léziót is találtunk. A fogak nyaki részein, a teljes fogívre kiterjedően, jelentős sub-és supragingivalis fogkő felhalmozódás volt. Az eltávolított fogkődarabok mikroszkópos mintáiban keményítőszemcséket, degradált keményítőt, és fitolit szemcséket sikerült kimutatni. Radiokarbon vizsgálatok és a régészeti leletek tipológiája alapján a halálozási és temetési időpont Kr. u. 600-645 között lehetett. Az anatómiai és CBCT vizsgálati eredményekből az egyén korára, nemére vonatkozóan nyertünk adatokat. Következtetések: A fogorvosi és dento-maxillo-faciális radiológiai technika lehetőségeinek felhasználása segíti a régészeti maradványok és csontvázak eredményesebb vizsgálatát és az adott korra vonatkozó életkörülmények jobb megértését.
ISBN:978-963-490-381-9
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok előadáskivonat
könyvrészlet
Megjelenés:XXI. Debreceni Fogászati Napok / kiad. a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar. - p. 24. -
További szerzők:Dani János Hága Tamara Katalin Major István (1985-) (környezetkutató) Lisztes-Szabó Zsuzsa (1976-) (biológus) Marcsik Antónia Angyal János (1962-) (fogszakorvos)
Internet cím:Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1