Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM079755
Első szerző:Juhászné Tóth Réka (élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök)
Cím:The role of selenium in nutrition : A review / Juhászné Tóth Réka; Csapó János
Dátum:2018
ISSN:1844-7449 2066-7744
Megjegyzések:The role of selenium has been changed over the last decade.The element that was previously considered to be toxic turned out to bepresent in the human body in amounts of 10-15 mg, and almost everycell of our body contains it. Selenium contributes to growth, supportshealthy muscle activity, reproductive organs, reduces the toxicity of cer-tain elements such as mercury, supports the immune system, and evendelays the spread of certain viruses (influenza, Ebola, HIV). Selenium-deficient areas of Europe could be a risk for their populations. The rec-ommended daily intake (RDA) of selenium is 55?g/day, while WHO andFAO have set up the daily tolerable dose at 400?g/day. We must countwith the harmful effects of selenium overdose, but it is almost impossibleto introduce this amount into our body solely with food. Our seleniumsources can be refilled with food supplements or selenium-enriched func-tional foods. In the review article, we report about the role of seleniumin the environment, selenium-enriched plants, selenium-enriched yeast,the role of selenium in animal feed and in the human body, the oppor-tunities of selenium restoration, selenium-enriched animal products, andthe selenium content of milk.
Tárgyszavak:Agrártudományok Élelmiszertudományok idegen nyelvű folyóiratközlemény külföldi lapban
szelén
szelénkiegészítés
funkcionális élelmiszer
tej
táplálkozás
dúsított állati termékek
Megjelenés:Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria. - 11 : 1 (2018), p. 128-144. -
További szerzők:Csapó János (1950-) (agrármérnök)
Internet cím:Szerző által megadott URL
DOI
Intézményi repozitóriumban (DEA) tárolt változat
Borító:
Rekordok letöltése1