Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM003457
Első szerző:Péterffy Árpád (szívsebész, mellkassebész)
Cím:A vena cava inferioron keresztül a jobb pitvarba terjedő mellékveserák sikeres műtéti eltávolitása / Péterffy Árpád, Dezső Balázs, Adler Ildikó, Árkossy Péter, Szerafin Tamás
Dátum:2008
Megjegyzések:A szerzők egy 47 éves asszony esetét ismertetik, akinek bal oldali mellékveserák eltávolitása után néhány hónap mulva helyileg kiújult a daganata, és a vena cava inferioron keresztül beterjedt a jobb pitvarba. A vena cava inferiort szinte teljesen kitöltő tumorthrombus jelentős májpangást, ascitest és alsó végtagi vizenyőt okozott. A tumorthrombust extracorporalis keringés és 20 fokC testhőmérsékletnél teljes keringésmegállitás segitségével, a jobb pitvar feltárásával, szem ellenőrzése mellett sikerült egészben eltávolitani. Egy hónappal később eltávolitásra került a bal oldali mellékvese helyén kiújult daganat is. A szövettani vizsgálatok közepesen differenciált adrenocorticalis carcinomát mutattak, 10 % feletti proliferációs rátával. A beteg a legutóbbi műtéte óta onkológiai gondozásban részesül, egy éve panasz- és daganatmentes. Klinikai tapasztalatok alapján megállapitható, hogy a vena cava inferiorba beterjedő különböző eredetű tumorthrombus eltávolitása extracorporalis keringés segitségével (keringés megállításával vagy anélkül) biztonságosan elvégezhető, és a túlélési esélyek jók, ha az elsődleges daganat is eltávolítható.
Tárgyszavak:Orvostudományok Klinikai orvostudományok magyar nyelvű folyóiratközlemény hazai lapban
extracorporalis keringés
vena cava inferior
adrenocorticalis carcinoma
tumorthrombus
Megjelenés:Magyar Sebészet 61 : 1 (2008), p. 38-41. -
További szerzők:Dezső Balázs (1951-) (pathológus) Adler Ildikó Árkosy Péter (1962-) (általános sebész, mellkassebész) Szerafin Tamás (1960-) (szívsebész, mellkassebész)
Internet cím:elektronikus változat
DOI
Borító:
Rekordok letöltése1