Összesen 1 találat.
#/oldal:
Részletezés:
Rendezés:

1.

001-es BibID:BIBFORM004314
Első szerző:Posta László (agrárökonómus)
Cím:Földbérleti viszonyok alakulása a jelenlegi Magyarországon [elektronikus dokumentum] / Posta László, Szabó Bernadett, Buzás Ferenc Ede
Dátum:2008
Megjegyzések:A leírás alapja a CD-ROM, 2009.03.30.
Az 1989-ben elkezdődött rendszerváltás új korszakot nyitott a termőföldek tulajdoni és használati viszonyaiban. Az immár rövid időn belül harmadik tulajdoni váltással, a kormányzat a magántulajdon elsődlegességét és kizárólagosságát hirdetve kezdett neki a termőföld privatizálásának, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva a földeket addig döntően megművelő szövetkezeteket és állami gazdaságokat. A termőföld magántulajdonba adásának fő folyamatát a kárpótlás jelentette, aminek eredményeként a magántulajdon lett az elsődleges földtulajdoni forma. Ez viszont a használat vonatkozásában a földbérlet előtérbe kerülését eredményezte, mivel sok földtulajdonos nem tudta, vagy nem akarta maga művelni megszerzett tulajdonát, a korábbi földhasználó gazdaságok viszont termőföld tulajdon nélkül maradva, kénytelenek voltak földet bérelni, ha továbbra is mezőgazdasági tevékenységet kívántak végezni. A kárpótlási eljárás végén a földtulajdonosok száma 1-2 millióra, míg az átlagos birtokméret alakulása 3-5 ha közöttire volt tehető. Rendkívül megnőtt tehát a tulajdonosok száma, ugyanakkor a birtokterületek elaprózódtak. Ugrásszerűen megnövekedett az 1-2 hektáros, vagy ez alatti birtokméretek aránya, melyek nem teszik azt lehetővé, hogy a tulajdonos főfoglalkozású mezőgazdasági tevékenységet végezzen rajtuk.
Rendszerkövetelmények: 300 Mhz PII processzor, 100 MB RAM; Win 98SE; MS Internet Explorer 5.5
Tárgyszavak:Társadalomtudományok Gazdálkodás- és szervezéstudományok tanulmány, értekezés
Megjelenés:Birtokpolitika és földkérdés : [elektronikus dokumentum] : Székesfehérvár, Magyarország, 2008.06.26-2008.06.27. / szerk. Vincze László, Szabó Gyula, Fenyő György. - p. 149-152.
További szerzők:Szabó Bernadett (1975-) (agrárökonómus) Buzás Ferenc Ede (1968-) (agrárökonómus)
Internet cím:elektronikus változat
Borító:
Rekordok letöltése1